538 voor War Child in Alkmaar

26 March 2013

538 voor War Child in Alkmaar

Op donderdagavond 21 maart vond in Groningen de officiële kick-off plaats van de jaarlijkse actieweek van 538 voor War Child. Er stonden niet alleen optredens gepland van onder andere DI-RECT en DJ Marco V. maar ook ik was hierbij met een speciale missie. De studiotruck die tijdens deze gehele actieweek gebruikt wordt en van plaats naar plaats wordt gereden zou onthuld worden. Ik mocht plaats nemen achter het stuur van deze geweldige truck en het plein oprijden om zo de studiotruck te kunnen onthullen. Al zeg ik het zelf, het ging me heel goed af en wat een prachtige, gave studiotruck rijdt er deze week door ons land!

Afgelopen zondag stond de studiotruck op het Waagplein van mijn geliefde Alkmaar en zoals beloofd was ik hier uiteraard de gehele dag bij!
De weersvoorspellingen hadden al gemeld dat het een koude dag zou worden en daar was niets aan overdreven want het was een ijskoude dag. Toch lieten veel mensen zich daar niet door weerhouden want al snel was er een gezellige drukte op het Waagplein, rond de studiotruck en voor het podium. Er werden cupcakes verkocht voor War Child en paaseieren en er liep zelfs een knuffelteam rond waardoor je je warm kon laten knuffelen. Uiteraard ook voor War Child!

Samen met de burgemeester van Alkmaar onthaalde ik eerst de wandelaars van Alkmaar Loopt die al vroeg in de hele koude ochtend waren begonnen aan een wandeltocht voor War Child. Vervolgens mocht ik een werkelijk prachtig kunstwerk van kunstenaar Vladimir Wanrooij signeren dat hij speciaal voor War Child gemaakt heeft en dat ook voor War Child geveild mocht worden.

Het kunstwerk toont als een voetbalveld waarop je kinderen ziet voetballen die met de bal de letters WAR omver schieten. Het kunstwerk maakte enorm veel indruk op me omdat het zo symbool staat voor het werk van War Child en de kinderen waar het uiteindelijk om draait.

Na het signeren van dit beeld mocht ik gaan genieten van een heerlijk broodje Bella Carpaccio Borsato bij Elhorst Eten en Drinken. Kees Elhorst maakt het broodje Bella Carpaccio Borsato naar een origineel recept van mij. Van elk verkocht broodje gaat een deel naar War Child en dat het goed verkocht blijkt wel aan de cheque van maar liefst 3.538,00 euro die ik van hem in ontvangst mocht nemen.
Via onder andere de nieuwsbrief van de fanclub hadden we een oproep gedaan om met veel fans bij Elhorst te gaan lunchen en dat was een groot succes! Bij Elhorst waren ze enorm gastvrij, de tafeltjes werden met heerlijke broodjes carpaccio gevuld en omdat het allemaal zo gezellig en gemoedelijk ging had ik zelfs voldoende tijd voor een praatje en een fotomomentje. Dit alles gadegeslagen door de, terecht, trotse Kees Elhorst die met zijn team voor een gezellige en warme omgeving zorgde.
 

Later op de middag had ik een radiointerview met onder andere Jeroen Nieuwenhuijzen in de studiotruck waar ook Gabriëlla bij was. Gabriëlla is één van de kinderen die ik tijdens een eerdere reis naar Colombia heb ontmoet. Zij vertelde tijdens dit interview wat het werk van War Child in haar leven en dat van vele andere Colombiaanse kinderen voor goeds had gebracht. Niet alleen Gabriëlla liet haar tranen lopen, ook een aantal van ons hadden de nodige slikmomenten tijdens haar ontroerende verhaal.

Wat overigens een groot toeval was, was dat een aantal van mijn foto’s uit Colombia de voorpagina van de plaatselijke krant hadden gehaald, en Gabriëlla stomverbaasd ontdekte dat haar zus groot in beeld was. Ik wist destijds niet dat ze zussen waren, heb diverse kinderen vastgelegd. Gabriëlla heeft een stapeltje kranten meegenomen, dat begrijp je.

Wat zo leuk is aan een actiedag als deze is dat iedereen er voor hetzelfde doel is, het steunen van War Child en tegelijkertijd is het één groot feest. Er waren optredens op het podium, er was een talentenjacht en tussendoor kon je een kijkje nemen bij de studiotruck. Ik vond het leuk om af en toe even het plein op te lopen om een kijkje te nemen, even met een willekeurige bezoeker een praatje te maken of met iemand op de foto te gaan. Hoewel het druk was op het Waagplein ging dit allemaal heel rustig en makkelijk en ik heb dan ook meerdere malen een wandelingetje tussen de menigte kunnen maken. Het enthousiasme over de actie was zo voelbaar dat het op deze koude dag echt als een warme deken aanvoelde! Wat ik ook erg leuk vond is dat Joel en Finn, twee kandidaten van The Voice Kids tijdens deze dag een optreden verzorgden op het podium. Om deze jongens ook tijdens acties als deze tegen te komen is heel erg leuk!

Tegen het einde van de dag had ik een interview met Ruud de Wild waarin ik vertelde waarom ik mijn werk voor War Child zo graag deed en wat me zo dreef om juist dit werk als ambassadeur te doen en te blijven doen. Op het interview heb ik al heel veel reacties gehoord en gelezen en je kunt het hieronder nog terugzien en luisteren.

In Alkmaar alleen al is er een onvoorstelbaar groot bedrag opgehaald, een bedrag waarmee maar liefst 9.518 kinderen geholpen kunnen worden.
Niet alleen ben ik enorm trots op 538 en alle steun die zij aan War Child verlenen met deze actie, ook ben ik enorm trots op mijn Alkmaar en de warme ontvangst die we daar kregen.

Op vrijdag 29 maart zal de actieweek worden afgesloten in ’s Hertogenbosch maar eerst zijn op 27 maart Veenendaal en op 28 maart Arnhem nog aan de beurt.
Als je de kans hebt moet je zeker deze steden bezoeken want ook daar gaat het niet alleen beregezellig worden, ook zijn er veel leuke, ludieke en bijzondere acties. Ik ben enorm benieuwd hoeveel kinderen we aan het eind van deze week kunnen gaan helpen maar dat laat ik jullie natuurlijk het weekend nog weten!

Groetjes,

Marco