Afghanistan-Top succesvol te noemen!

31 March 2009

Afghanistan-Top succesvol te noemen!

Nederland kan met trots terugkijken op de Afghanistan-top, die dinsdag plaatsvond in Den Haag. Dat zei minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) dinsdag na afloop van de conferentie die plaatsvond onder auspiciën van de Verenigde Naties. Nederland was er de gastheer van. Rondom de top deden zich geen echte ongeregeldheden voor. “Het is rimpelloos verlopen”, zegt een politiewoordvoerder.

In totaal namen bijna zevenhonderd delegatieleden van 72 landen en negen internationale organisaties deel aan de top, waarvan Nederland behalve gastheer samen met de VN en Afghanistan ook voorzitter was. Ook waren zes waarnemers, onder meer van het Europees Parlement, en honderden journalisten uit binnen- en buitenland.

Veel delegatieleden arriveerden maandag al, waaronder de Afghaanse president Hamid Karzai. Hij bezocht dinsdagmiddag Koningin Beatrix op Paleis Huis ten Bosch.

In 2004 heb ik President Karzai ook ontmoet, hij ontving me in zijn paleis in Afghanistan. Karzai is een zeer indrukwekkende man die veel van zijn land en volk houdt. Na zeer uitgebreide veiligheidschecks belandden we destijds in het paleis en werden we vrij snel bij Karzai binnengeleid die omringd was door een klein legertje zeer zwaar bewapende veiligheidsmensen. De ontmoeting ging heel spontaan, hij kende mijn naam en de organisatie War Child. Hij vertelt me hoe de oorlog een enorm effect heeft gehad op de kinderen in zijn land:

“Tienduizenden kinderen zijn in hun basisbehoeften geraakt. Hun families zijn getroffen, familieleden zijn gestorven, huizen zijn verwoest. Ook zijn er veel kinderen gewond geraakt of invalide geworden. Daar komt nog bij dat Afghaanse kinderen in tijden van oorlog geen goed of weinig onderwijs hebben gehad. Dat betreft drie generaties van kinderen in Afghanistan.”

Toen ik hem vroeg naar zijn dromen, vertelde hij me dat het zijn droom is om van de oorlog en alle narigheid die de oorlog met zich meeneemt, verlost te zijn en te leven in een land zo vredig en mooi als Nederland, waar mensen leven zoals ik. Ik voelde me heel trots.

En vandaag was hij in Nederland om te praten over de toekomst van zijn land!

Tijdens de conferentie werd besproken hoe de internationale gemeenschap de komende jaren betrokken blijft bij de opbouw van Afghanistan. Het toen heersende regime van de Taliban werd na de aanslagen van 11 september 2001 omver geworpen door de Verenigde Staten. Sindsdien is een internationale troepenmacht aanwezig in Afghanistan.

In de slotverklaring staat onder meer dat Afghanistan moet worden geholpen bij het opzetten van een goed bestuur, terwijl ook de economie in het land verder moet groeien en de veiligheid wordt verbeterd. De aanwezigen beloofden het Afghaanse leger en politie te helpen, die beiden flink zullen worden hervormd.

Het Afghaanse leger zal dit vermoedelijk vanaf 2010 zonder de hulp van het Nederlandse leger moeten doen. Nederland is vooralsnog van plan in augustus 2010 terug te trekken uit het land. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton liet in een interview met RTL Nieuws echter weten te hopen dat het Nederlandse kabinet van gedachten verandert over een langere deelname aan de missie in Afghanistan.

Tijdens de top zetten Karzai en Clinton daarnaast de deur open voor Taliban-strijders die Al-Qaida afwijzen. Clinton zei dat de meeste Taliban-strijders zich eerder uit wanhoop dan uit betrokkenheid bij de tegenstanders van de Afghaanse regering hebben gevoegd. Deze mensen moet een eerzame vorm van verzoening en herintegratie in een vreedzame samenleving worden geboden, mits ze bereid zijn geweld te laten varen, te breken met Al-Qaida en de grondwet te steunen, zei ze. Karzai zei dat voor een succesvolle bestrijding van de opstandelingen een gemeenschappelijke, alomvattende en werkbare strategie nodig is.

Karzai gaf tevens aan blij te zijn met de belofte van de Amerikaanse president Barack Obama van vorige week om meer soldaten, militaire trainers en burgeradviseurs naar Afghanistan te sturen. Obama zegde vierduizend militaire instructeurs en zeventienduizend extra militairen toe.

Ik hoop dat Afghanistan snel een stabielere plek zal worden, ik wens onze troepen in Afghanistan veel sterkte en succes!

Groet,

Marco.