Bevrijdingsdag 2009!

04 May 2009

Bevrijdingsdag 2009!

Op 5 mei vierden we weer Bevrijdingsdag en dan vieren we in het hele land dat we vrij zijn, dat we kunnen leven in vrijheid en zonder angst. In veel landen heerst geen vrijheid maar oorlog, worden mensen onderdrukt en kinderen gedwongen te vechten in zinloze oorlogen. Zoals jullie weten zet War Child zich in voor deze kinderen en juist op een dag als Bevrijdingsdag mogen ook deze kinderen niet vergeten worden.

In het land werden dertien Bevrijdingsfestivals georganiseerd waarbij War Child met stands aanwezig was met de actie Laat kindsoldaten niet schieten. War Child wil op deze manier op sportieve wijze aandacht vragen voor de situatie van kindsoldaten wereldwijd want weten jullie wel dat jaarlijks maar liefst 250.000 kinderen worden ingezet als kindsoldaat?

Bezoekers van de Bevrijdingsfestivals hebben ook dit jaar weer enthousiast mee gedaan aan deze War Child-actie! Feyenoorder Roy Mackaay deed in Rotterdam de officiële aftrap van het voetbalspel waarbij bezoekers symbolisch de oorlog uit een kind kunnen halen. Onder grote belangstelling van zowel het publiek als de media trapte ook burgemeester Ahmed Aboutaleb spontaan een balletje mee.

Kon Kelei, voormalig kindsoldaat, vertelde op indrukwekkende wijze aan het publiek wat vrijheid voor hem betekent. “Met de vrijheid die ik nu heb, kan ik weer andere oorlogskinderen helpen hun toekomst opnieuw op te bouwen. Ik voel me elke dag dankbaar dat ik die kans krijg.”

Juist omdat Kon voormalig kindsoldaat is kan hij uit eigen ervaring vertellen hoe het is om als kind te moeten vechten in een oorlog en hoe belangrijk vrijheid voor hem is.

“Het woord zegt het al, vrijheid moet je verspreiden. Als je vrijheid bewaart, sluit je anderen daardoor op.” Na het voetbalspel spraken Kon Kelei, profvoetballer Makaay en burgemeester Aboutaleb uitgebreider met elkaar. De Rotterdamse burgemeester benadrukte daarbij dat een kind op school hoort te zitten, en niet met wapens moet rondlopen.

Ook op het Bevrijdingsfestival in Groningen zetten diverse profvoetballers hun beste beentje voor. Samen met mensen uit het publiek schoten FC Groningen-spelers Danny Holla, Koen van de Laak, en Martijn Meerdink en hun BV Veendam-collega‚s Ewald Koster, Remco van der Veen en Serdar Öztuk meerdere keren raak.

War Child is samen met Amnesty International, Vluchtelingenwerk Nederland en Cordaid Mensen in Nood partner van het Nationaal Comité voor 4 en 5 mei. De deelname op 5 mei is mede mogelijk door de inzet van vele vrijwilligers, hoofdsponsor T-Mobile en diverse andere sponsoren. Voor meer info: www.warchild.nl/5-mei-2009

Fantastisch dat deze dag weer zo geslaagd was en dat zoveel mensen zich belangeloos in hebben willen zetten! Mooi dat ook tijdens het vieren van onze vrijheid gedacht wordt aan de vele kindsoldaten op deze wereld en het werk dat War Child doet!

Groetjes,

Marco