Curaçao, zo bijzonder!

09 May 2014

Curaçao, zo bijzonder!

In het jaar 2000 besloten we om onze succesvolle tour af te sluiten op het prachtige Curaçao. Als cadeautje naar mijn band toe reisden we met z’n allen, inclusief partners, af naar het warme Curaçao. Ik heb een fantastische band en ik vind het dan ook heel bijzonder dat we na al die jaren nog zo samenwerken. Het werd een spectaculaire week en naast het feit dat we gezellig met elkaar vakantie vierden traden we ook op op Mambo Beach. Vanuit Nederland waren er behoorlijk wat mensen speciaal voor dit concert naar Curaçao afgereisd en ook de lokale bevolking vond het te gek dat we op hun prachtige eiland een concert gaven. Het was dan ook erg speciaal om onder de blote sterrenhemel, op het prachtige strand van Mambo Beach, een wervelend optreden te geven.  


Dit was zo bijzonder dat we besloten om ook in 2002 en in 2004 af te reizen naar Curaçao om daar lekker te spelen. Inmiddels is het alweer 10 jaar geleden dat ik voor het laatst optrad op Curaçao. De afgelopen jaren heb ik al vaker geroepen dat het wat mij betreft zeker niet de laatste keer was en ook bij aanvang van iedere tour hebben we gekeken of het mogelijkheid was. Als zanger, maar ook met mijn rol als ambassadeur van War Child, waarvoor ik ook regelmatig naar het buitenland afreis, en met mijn taken als coach bij The Voice Of Holland, waarvoor ik voor de opnames veel in de tv studio te vinden ben, heb ik een bijzonder volle agenda. Het was dan ook niet makkelijk om een bezoek naar Curaçao in te plannen.

Toen we vorig jaar bezig waren de huidige Duizend Spiegels Tour voor te bereiden stond het voor mij dan ook vast dat we dit jaar zeker weer naar Curaçao af zouden reizen. Het had heel wat voeten in de aarde want Mambo Beach is inmiddels niet meer zo’n geschikte concertlocatie als dat het voorheen was. Gelukkig vond men op de Kleine Werf in de knusse haven van Willemstad, met uitzicht op de beroemde handelskade, naast de pontjesbrug een prachtige plek waar maar liefst 5000 bezoekers konden genieten van de prachtige liedjes die Duizend Spiegels rijk is en natuurlijk ontbraken ook mijn grote hits niet.

Dat dit een bijzondere reis zou worden stond vast. Ik had mijn kinderen mee en hoewel dit tien jaar geleden natuurlijk ook zo was, waren ze toen natuurlijk nog erg klein, Luca zat net op de basischool. En nu was ik op Curaçao met mijn drie pubers. Hoe bijzonder is dat?!
Los van het concert zaterdag was het voor mij misschien nog wel meer vakantie dan wanneer ik alleen met mijn gezin op vakantie ga. De reizen die ik maak naar bijvoorbeeld de zonnige Spaanse eilanden zijn zonder uitzondering allemaal ontspannend, intiem en knus. Quality time met het gezin, daar geniet ik enorm van. Op Curaçao had ik dit net zo maar nu waren ook mijn beste vrienden en mijn bandj erbij! En dit betekent o.a. heel veel lachen en vanzelfsprekend veel duiken. 

Duiken is voor mij met afstand de meest ideale manier om te ontspannen. Het kleinste visje zwemt nog sneller dan ik, er is nooit een vis die vraagt of ik even een momentje heb voor een fotootje. Sterker nog, ik zou willen dat ik de vis kon vragen of hij even wil wachten zodat ik een foto kan maken, haha!

Ook hadden we deze keer een jarige bij ons. Op 30 april, voorheen Koninginnedag maar dit jaar natuurlijk niet meer, was mijn gitarist Rob Winter jarig. Samen met Leontine, drummer Ton en zijn vrouw en assistent Kiki en haar man hadden we een prachtig cadeau voor Rob. Namelijk dat hij mocht gaan flyboarden! Hier kun je zien hoe gaaf dat was! 

Dit jaar waren er maar liefst 1300 fans vanuit Nederland afgereisd naar Curaçao. Dat is bijna tien keer zoveel als tien jaar geleden! Iets wat ik ook uiteraard erg waardeer. Met de leden van de fanclub heb ik een gezellige Meet & Greet gehad. Samen hebben we een lekker cocktailtje gedronken en hebben we even stilgestaan bij het feit hoe bijzonder het is om met elkaar aan de andere kant van de wereld te genieten van zon, zee, lekker eten en natuurlijk de muziek en elkaar. Uiteraard ben ik met iedereen op de foto gegaan.
De foto’s van deze Meet & Greet en enkele andere foto’s kun je via deze link downloaden.

Na de Meet & Greet was er voor de fans nog gelegenheid om gezellig na te praten onder het genot van een heerlijke barbecue. Ook dit was heel succesvol. Hoewel ik er halverwege de barbecue tussenuit piepte omdat ik de verleiding niet kon weerstaan om nog even een avondduikje te maken, haha, waren de fans nog gezellig aan het borrelen en aan het  genieten van al het heerlijke vlees, vis, salades, fruit en tiramisu.

De volgende dag, zaterdag 3 mei was natuurlijk de dag waar men allemaal voor naar Curaçao was gereisd. Overdag gingen we soundchecken en dit ging al erg lekker. Ook de weersvoorspellingen waren gunstig, in die zin dat er geen regen voorspeld was. Na een hele lange periode van droogte had het namelijk de afgelopen week een aantal keer behoorlijk geregend. Dit is voor het eiland fantastisch want alles schiet meteen in bloei en de grond wordt weer vruchtbaar maar voor een concert is dit natuurlijk iets minder fijn. Hoewel de temperatuur ook bij regen aangenaam blijft is het natuurlijk lekkerder om onder de zwoele zomerhemel te kunnen spelen. Het waaide wel behoorlijk maar de wind stond gunstig waardoor het niet uitmaakte of je aan het begin van de Kleine Werf stond of achteraan, overal was het goed te horen, goed te verstaan en deinde het hele publiek mee op de muziek. Mijn uitzicht was spectaculair! Bijna vijfduizend mensen hadden zich verzameld op de Kleine Werf en de lichtjes van de boten in de haven van de Handelskade en natuurlijk de bijzonder mooi verlichte Pontjesbrug gaven het een extra feestelijk tintje. De leden van de fanclub hadden zich al op tijd verzameld om een mooi plekje vooraan te veroveren. Ik vind het zo bijzonder dat deze mensen helemaal naar de andere kant van de wereld reizen voor mij, dus ook op Curaçao hebben de leden van de fanclub een streepje voor! Maar zoals eerder gezegd waren ook de plekjes halverwege of aan het einde van de Kleine Werf prima te noemen.

In het voorprogramma stonden de bijzondere Memphis Maniacs, een graag geziene act in Curaçao. Zo hebben ze onder andere ook bij BLØF destijds het voorprogramma verzorgd. Een handjevol bezoekers was zelfs speciaal hiervoor naar de Kleine Werf gekomen. De mannen zijn wat excentriek maar spelen bekende liedjes van andere artiesten en ze wisten het publiek al lekker los te schudden. Het publiek was dan ook al behoorlijk enthousiast (en een aantal mensen rondom dankbaar haha) op het moment dat wij eindelijk de buhne op mochten. Ik stond zelf al een tijdje letterlijk te trappelen achter het podium om op te kunnen maar om 22.00 uur mocht ik dan eindelijk. Ik weet immers hoe fantastisch het is en heb er dan ook lang naar uitgekeken. Toch was ik opnieuw aangenaam verrast door alle emoties die loskomen op zo’n avond. Het publiek, alle verwachtigsvolle koppies, de zwoele zomerlucht, de blote sterrenhemel boven je, het was overdonderend maar zo ontzettend gaaf! Vanaf het eerste moment tot ver na middennacht heb ik genoten, genoten en genoten! Voor de allereerste keer mocht ik met mijn dochter Jada voor zo’n groot publiek optreden. Eén liedje van tevoren werd ze toch wel een beetje zenuwachtig omdat ze bijna op moest maar verder heeft ze geen enkele spanning gevoeld. Ze heeft enorm van haar optreden genoten en dit was dan ook goed te zien en te horen. Ze zong de sterren van de hemel, terwijl ik zelf erg mijn best moest doen om niet te ontroerd te raken… want hoe bijzonder is het om samen met je eigen kind te kunnen zingen en dat op duizenden kilometers van huis. Ook had ik The Voice Of Holland winnares Julia van der Toorn mee naar Curaçao genomen, zij zong een aantal nummers waaronder het prachtige ‘Empire State of Mind’ en aan het publiek te horen viel haar optreden erg in de smaak!


Ik heb weer een paar prachtige pagina’s mogen toevoegen aan het spannende jongensboek zoals ik mijn leven ervaar. Dit zijn herinneringen die ik koester en die ik nooit meer kwijt zal raken. Ik ben dankbaar dat ik dit mee heb mogen maken, ik realiseer me heel goed hoe bijzonder het is!

De dag na het concert hebben we met z’n allen nog lekker nagenoten. Ik heb op het strand gerelaxed, we hebben samen gegeten, wat fotootjes gemaakt… daarna moesten helaas de koffers alweer gepakt worden. Maandag zijn we met zijn allen weer teruggereisd naar huis. Mocht je denken dat ik heimwee heb naar het zonnige Curaçao… dan kan ik je vertellen dat dit ook zeker zo is! Maar eerlijk is eerlijk, aanstaande zondag sta ik met mijn band weer op het podium, dit keer in de Oosterpoort in Groningen en ik kan me geen mooier vervolg van deze tour voorstellen. Ik ben maar wat blij dat Curaçao in het midden van de tour is gepland zodat ik deze prachtige ervaring mee kan nemen bij de rest van de concerten. Er staan wat heel wat mooie shows in de planning dus ik hoop jullie de komende weken bij één van deze shows te zien. 
Groetjes,

Marco