De Grootste Nederlander!

27 April 2004

De Grootste Nederlander!

In navolging van o.a. Groot-Brittanië (Great-Britons) en Duitsland (Unsere Beste) organiseert de KRO de verkiezing van ‘De grootste Nederlander’ aller tijden.

Het gaat hierbij om wie de grootste bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse identiteit, maatschappij of cultuur. Welke persoon, dood of levend, verdient deze titel?

 

Wat maakt iemand groots? Gaat het om genialiteit, om leiderschap, of zorg voor anderen? Iedereen mag z’n eigen criteria hanteren in deze verkiezing. 

Een commissie van deskundigen heeft met behulp van een aantal adviseurs die elk op hun vakgebied hebben aangeven welke personen voor hen het meest hebben betekend in Nederlandse historie, een lijst van 200 namen samengesteld.

Ook Marco staat –uiteráárd, vinden wij- op deze lijst van genomineerden.

Wij vinden Marco groots. 

Omdat hij prachtige liedjes ten gehore brengt, en ze met zoveel passie vertolkt dat ze je kunnen raken tot in het diepste van je ziel. 

Omdat hij de Nederlandse popmuziek naar een hoger nivo heeft getild. Omdat hij hele generaties Nederlanders (en Belgen) al jarenlang weet te boeien met zijn muziek en wervelende shows. 

Omdat hij als ambassadeur van de Stichting War Child aandacht vraagt voor een warme stichting die met name psychosociale hulp biedt aan kinderen over de hele wereld welke gericht is op de verwerking van oorlogservaringen, en hij hierin ontzettend gedreven is. 

Omdat hij hierdoor mede verantwoordelijk is voor het feit dat er dagelijks duizenden kinderen met behulp van creatieve- en muziektherapie de kans krijgen hun trauma een plekje te geven en bij te dragen aan een vreedzame toekomst. 

Omdat hij op de radio de meest gedraaide artiest is van Nederland van de afgelopen tien jaar. Omdat hij tijd maakt voor zijn fans, ze respecteert en waardeert. Omdat hij gepassioneerd en bedreven is, vernieuwend is en lef heeft. Omdat hij grenzen blijft verleggen, omdat hij zichzelf is en blijft. 

Omdat zijn gezin op de eerste plaats staat en hij, ongeacht hoe laat het de avond ervoor is geworden, zijn kinderen de volgende dag zelf naar school brengt. Omdat hij loyaal, sociaal, lief en trouw is. Omdat hij zich nergens te groot voor voelt. 

Dat, en nog véél meer, maakt hem groots.

 

Wij hebben op hem gestemd.

Doe jij hetzelfde?

 

http://www.degrootstenederlander.nl/

 

Want vanaf nu kun je Marco nomineren via deze site.

Iedereen mag 5 verschillende personen uitkiezen. Deze vijf stemmen zijn in willekeurige volgorde en tellen allemaal even zwaar.

Naar aanleiding van de keuze van de Nederlanders zal in het najaar de Top 100 van ‘Grote Nederlanders’ bekend gemaakt worden tijdens een avondvullende uitzending op televisie.  De 10 hoogst genoteerden van deze lijst zullen in de weken daarna in een spannende televisieverkiezing strijden om de titel ‘De Grootste Nederlander’.

In die periode kunnen de kijkers opnieuw stemmen voor de Top 10.

De verkiezing wordt gepresenteerd door Anita Witzier, Fons de Poel en Frits Spits. Na een campagne van vijf weken komt de grote winnaar uit de bus.

Groetjes,

 

namens de redactie van www.borsato.nl,

 

 

Nathalie Thielen