De SpeelGOEDwinkel

18 January 2018

De SpeelGOEDwinkel

In 2015 werd het gezamenlijke project ‘TeamUp’ gestart door UNICEF Nederland, Save The Children en War Child. Door samen te werken slaan we de handen ineen en bieden we gevluchte kinderen activiteiten zoals sport, spel en dans aan. Deze hebben een dieperliggend doel en vinden plaats op vaste tijden, omdat kinderen houvast nodig hebben, ze altijd ergens naar uit kunnen kijken. Zo kunnen kinderen zich ontspannen, hun nare ervaringen een plek geven en weer even kind zijn.
 
Op dit moment kunnen in 15 opvangcentra, verspreid in Nederland, gevluchte kinderen van 6 tot en met 18 jaar gebruik maken van dit project.
Dankzij de wekelijkse activiteiten leren de kinderen met hun emoties om te gaan, zich te ontspannen, veilig te voelen en weer vrienden te maken. Ik vind het erg mooi om te zien hoe men hier mee om gaat en wat het met de kinderen doet. Want de kinderen hebben grote behoefte aan veiligheid, stabiliteit, ontspanning en regelmaat. En dat krijgen ze hier! Spelenderwijs leren kinderen omgaan met angst, stress en boosheid. ‘TeamUp’ helpt hen met het verwerken van hun oorlogs- en vluchtervaringen.

Het is mijn 20ste jaar als ambassadeur voor War Child en dien dit project een warm hart toe. In twee jaar tijd is dit project ontzettend groots geworden. Op vele plaatsen wordt en kan er nu hulp aangeboden worden. Helaas is dit nodig, en nog steeds worden er vrijwilligers gevraagd die hierbij willen helpen.
 


Vanaf maandagavond 22 januari kun je ‘zelf beleven wat ‘TeamUp’ doet voor de gevluchte kinderen in Nederland. Dan wordt De SpeelGOEDwinkel op Utrecht Centraal Station geopend door presentator Klaas van Kruistum en acteur Victor Reinier. Met deze winkel zetten War Child, Save the Children en UNICEF Nederland ‘TeamUp in de spotlights en krijg jij de kans om deel te nemen aan de sport, spel en dansactiviteiten.
Je kunt hier dus zelf beleven wat ‘TeamUp’ doet voor gevluchte kinderen in Nederland. Er wordt meteen duidelijk dat het meer is dan spelen alleen.
De winkel is geopend van 22 januari tot en met 28 januari. Er worden workshops gegeven die soms begeleid worden door Bekende Nederlanders.
 
Ben je nieuwsgierig geworden en heb je altijd al eens willen weten wat er nu precies gedaan wordt, en waarom het zo belangrijk is dat we Friend zijn, dan is dit een mooie gelegenheid om de winkel te gaan bezoeken. Je kunt de winkel vinden op Utrecht Centraal Station.
Ook mij kun je daar tegen komen, hoop jou dan ook te zien!
 
Groetjes,

Marco