Desert Run: Laatste etappe!!

10 March 2005

Desert Run: Laatste etappe!!

Dag 4: Laatste etappe naar Ksar Ghilane

Vandaag stond voor Hans en Martijn de laatste etappe op het programma. Het was behoorlijk warm (rond de 33 graden) en de hele route liep door het mulle zand. De eerste 18 km waren nog vrij vlak, maar daarna volgde hoge zandduinen. Hier moesten de sporters zelf hun weg zoeken. Aan de onderkant van de duinen was het zand wat harder, maar dan was het weer moeilijker om je te oriënteren. Er was slechts één verversingspost, omdat de auto’s niet door het zand heen kwamen. Na 2.07.35 kwam Martijn als 5e over de finish, en met 2.33.58 kwam Hans als 10e over de finish.Geweldig gedaan!

Dat betekende tevens dat Martijn als 5e in het eindklassement is geëindigd met een totaaltijd van 9.10.46. Hans is als 12e geëindigd met een totaaltijd van 10.31.42. 

Jullie moeten toegeven, het is een fantastische prestatie van deze twee kanjers!

 

Het team dat Hans en Martijn met de Fransen hadden gevormd is geëindigd op de 3e plaats, dus er is ook nog een prijs gewonnen. De grootste prijs is natuurlijk de voldoending, want wat deze twee mannen bewerkstelligd hebben is fenomenaal!

Vanavond gaat de hele groep met elkaar eten, en daarna volgt de prijsuitreiking. Dinsdag kunnen ze nog een dag nagenieten van hun prestatie en daarna worden zij teruggebracht naar Djerba. Ik hoop later deze week nog wat meer info te kunnen geven over War Child en wie de meet and greet gewonnen heeft!

Dag 3: de Marathon naar Aouinet Essbat

Vandaag stond de marathon op het programma. Tweeënveertig kilometers zwoegen door het mulle zand van de Sahara! De benen van Hans en Martijn voelden gelukkig nog goed, en ze hadden er zin in!

De zandstorm was gaan liggen en vandaag hadden de atleten een windje in de rug. Het parcours was nu ook weer rotsachtig en onregelmatig. In het begin was het zwaar bewolkt, en er vielen zelfs wat regenspetters. 

Niet iets wat je verwacht in de woestijn, en zeker niet iets wat ze in de klimaatkamer van TNP hadden geoefend, ha ha! 

Maar al gauw brak de zon door en liep de temperatuur op tot zo’n 25 graden. Het ging heel goed met beide heren en Martijn kwam als 6e over de finish, en staat ook in het algemeen klassement op de 6e plaats. 

Ook Hans liep een uitstekende race en kwam als 10e over de finish, en steeg maar liefst van de 20e naar de 13e plaats. Nog steeds voelen beide heren zich prima. Gelukkig maar want het parcours morgen loopt echt dwars door het mulle zand. Dat wordt dus zwoegen en zweten! De sfeer in het kamp is echt uitstekend, iedereen geniet van de prachtige natuur en het ongelooflijke avontuur. Vanaf hier wens ik ze alle succes voor het laatste traject!

Als jij ze óók succes wilt wensen, kun je de heren een mailtje sturen via de website van www.100kmdelsahara.com! Doen!

Dag 2: dagetappe naar Camp Laraaj

Tegen het einde van de middag was de storm weer wat minder geworden. Gelukkig gaat het met Hans en Martijn goed. Martijn kwam vandaag binnen met 1.24.12 en Hans met 1.34.50. Martijn stond na deze etappe op de 5e plaats in het algemeen klassement en Hans op de 21e plek!

 

Om 20.47 startte Hans aan de tweede etappe van deze dag en Martijn om 20.57. Hans had met de zwitser Mauro Lupatini afgesproken samen te lopen, en om de beurt het kopwerk te doen. De sfeer in de groep is heel goed, en de benen van de mannen voelden nog goed. De avondetappe werd ingekort, van 10 naar 6 kilometer, dit vanwege de zandstorm die er over de vlakte raasde. Martijn kwam dit keer als 4e binnen en kwam daarmee op een 4e plaats in het algemeen klassement. 

Dit leverde hem diverse schouderklopjes op van bewonderende Italianen. Hans kwam als 19e over de finish, en schoof daarmee een plaatsje op in het algemeen klassement van 21 naar 20. De mannen vertelden dat het was ondanks de storm een prachtige tocht onder de schitterende sterrenhemel van de Sahara was. Daar kan ik me wel iets bij voorstellen!

Dag 1: etappe naar Garat Eddouiri

Vrijdag 11 maart was de eerste etappe en de ‘zandlopers’ waren er helemaal klaar voor! 

Martijn had als een os geslapen, Hans voor zijn gevoel bijna niet. 

Om 5.30 werden zij gewekt door de oproep van een imam uit een moskee. 

Maar de omgeving is fantastisch en de temparatuur met 20 graden celsius ook prima. 

De eerste etappe was meteen een moeilijk parcours. Er lagen veel losliggende keien en ook waren er meteen een aantal flinke beklimmingen. Het was dus zaak om vooral geconcentreerd te blijven. Jorg Balle, de winnaar van 2004 kwam als eerste over de finish samen met Allessandro Lambruschini. Zij kwamen beiden na 1.22.54 over de finish.

Martijn kwam als vijfde over de finish met 1.49.59 en Hans als 16e met een tijd van 1.57.17. Beiden hebben het dus uitstekend gedaan! 

Hopelijk slapen de heren vannacht goed, want morgen staan er maar liefst twéé etappes in de agenda. ’s Morgens om 10.00 start een parcours van 18 kilometer en ’s avonds starten vanaf 20.00 elke minuut twee lopers voor een traject van 10 kilometer.

De voorbereiding:

Vrijdag 11 maart start de eerste etappe, maar afgelopen dinsdag vertrokken Hans en Martijn al naar Rome, vanaf vliegveld Eindhoven. De reis verliep voorspoedig, en met dank aan wat behulpzame Italianen werd het hotel ook gevonden. 

Men verzamelde met de gehele groep op vliegveld Fiumicino, om daarna gezamelijk naar Tunesie te vliegen. Daar verbleven ze dan nog één nacht in een hotel, om daarna naar het startpunt in de Sahara te vertrekken. 

Woensdag 9 maart zijn Martijn en Hans met hun begeleider Marcel aangekomen in Djerba. Die avond heeft de groep met elkaar gedineerd en kennis gemaakt. Donderdagochtend om 9.00 uur vertrok de bus om hen naar het startpunt van de 1e etappe te brengen. Daar vindt morgenmiddag de kick off plaats. De nummer 3 van vorig jaar Alessandro is er ook bij, en het schijnt dat nummer 1 van 2004 zijn titel komt verdedigen. 

Martijn staat te popelen om te beginnen, en Hans heeft er ook veel zin in. Maar ze zullen nog een dagje moeten wachten.

Hans houdt een logboek bij van alles wat ze doen en meemaken. De douane zag dit en vroeg of hij journalist was. Zo iets ja, maar dan een hardlopende, ha ha.

Vrijdagmorgen zijn Martijn en Hans live in de uitzendig van Vara Ontbijtradio op Radio 2 tussen 8.30 en 9.00 uur. 

Wil je iets in hun gastenboek schrijven of meer over de actie weten?

Surf naar www.desertrun.nl en je leest er alles over.

Groetjes,

Marco.

 
Zaterdag 12 maart hadden onze zandlopers twee etappes. De eerste was in de morgen, om 10.00 was het startsein een feit. Deze 2e etappe bestond uit 18 km wind tegen. Het was een zware tocht met stukken mul zand. Aan het einde van de tocht begon een zandstorm op te steken.