Edison Pop Oeuvreprijs 2011 voor Marco Borsato!

15 September 2011

Edison Pop Oeuvreprijs 2011 voor Marco Borsato!

-Persbericht-

Hilversum, 15 september 2011

De Edison Pop Oeuvreprijs 2011 gaat naar Marco Borsato. Hij verdient deze bijzondere erkenning voor zijn muzikale prestaties vanaf 1990. De prijs wordt officieel aan hem uitgereikt op 2 oktober tijdens Edison Pop 2011. Marco Borsato werd vandaag met dit heuglijke nieuws verrast door Jakhals Thijs tijdens de opnames van de nieuwe editie van The Voice of Holland. Deze uitzending van de Jakhalzen was vanavond te zien in het TV-programma De Wereld Draait Door (www.dwdd.nl) In het juryrapport wordt Marco Borsato geprezen als een zanger met veel gevoel voor smaak en oprechtheid, die zijn liefde voor het leven altijd gebruikt als leidraad in zijn opnames. De passie voor het delen met anderen en het raken en entertainen van zijn publiek staan altijd voorop. De jury van Edison Pop waardeert Marco ook als mens; onder meer door zijn niet aflatende inzet voor anderen, zoals zijn ambassadeurschap voor War Child. 

Met nummers als De Waarheid, De bestemming of iets minder bekende liedjes als Vreemde Handen of Oud en Afgedankt bereikte hij een groot en trouw publiek. Een oeuvreprijs toekennen aan Marco Borsato is toch ook een soort aanmoedigingsprijs, wetende dat er nog heel veel moois te verwachten valt van deze Nederlandse grootheid.

Uitreiking
Zondagavond 2 oktober worden de Edisons Pop uitgereikt in het Rotterdamse Beurs-World Trade Center. De presentatie van deze uitreiking is in handen van Daphne Bunskoek, bekend van programma’s als Goedemorgen Nederland, RTL Boulevard en het nieuwe programma Gesprek op 2.

De vakjury
Naast voorzitter Leo Blokhuis (muziekjournalist) bestaat de jury Edison Pop uit: Jean-Paul Heck (journalist en hoofdredacteur van Off The Record), Daniël Dekker (eindredacteur TROS Radio 2 en 3FM), Roosmarijn Reijmer (DJ 3VOOR12 Radio, 3FM), Jeroen Nieuwenhuize (DJ Radio 538), Rinske Wels (cabaretrecensent dagblad Trouw) en Erik Kross (Music Director).

Edison
De Edison is de oudste muziekprijs in Nederland en wordt al sinds 1960 uitgereikt. Edisons worden uitgereikt in het klassieke, jazz en popgenre. De prijs, bestaande uit een bronzen beeldje van beeldhouwer Pieter dHont, is vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Grammy Award, de Duitse Echo Award en de Franse Victoire.

De Edisons Pop gaan naar albums van bijzondere kwaliteit en worden toegekend in zes categorieën door een onafhankelijke en vooraanstaande vakjury. Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft de jury uit de voordrachten een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld. Daarnaast kan de jury een Oeuvreprijs toekennen. Er zijn twee publieksprijzen:beste album en beste song.