Een veilige plek!

13 January 2019

Een veilige plek!

Op dit moment groeien er 357 miljoen kinderen op in gebieden waar oorlog en geweld heerst. Kinderen, die als ze hier waren geboren, een veilige plek zouden hebben gehad. Maar ook deze kinderen hebben recht op een veilige plek. Een plek waar ze kunnen dansen, voetballen en andere activiteiten kunnen doen. Een omgeving die veilig is, waar ze kunnen leren lezen, schrijven en rekenen. Zo ook Mozes.

Als je Mozes nu ziet voetballen kun je je bijna niet voorstellen hoe zijn leven er een half jaar geleden uitzag. Hij is nu op een veilige plek, maar wat hij heeft meegemaakt, kan hij nooit meer vergeten.
Midden in de nacht wordt Mozes uit Morobo, Zuid-Soedan, wakker van harde knallen. Met een bonzend hart springt hij uit bed en hoort zijn moeder schreeuwen dat ze moeten rennen, zo hard als ze kunnen! Mozes pakt de hand van zijn jongere broertje en sleurt hem mee. In het donker blijven de jongens bij elkaar, maar raken ze hun ouders wel kwijt. Mozes en zijn broertje lopen dagen, weken, en ze hebben geen idee waarheen ze moeten. De weg naar een veilige plek is lang en onderweg maken ze de meest gruwelijke dingen mee en moesten ze zelfs over lichamen lopen. 

Uiteindelijk komen ze aan in Oeganda waar ze worden opgevangen op een veilige plek. Toen Mozes bij War Child aankwam was hij net zoals veel andere kinderen die de oorlog mee maakten, angstig, verdrietig en teruggetrokken. Op deze veilige plek leert hij zijn gedachten uit te spreken en kan hij stap voor stap zijn herinneringen een plek geven. Hij is blij dat hij weer kan leren en spelen. Dansen en voetballen vindt hij zo leuk dat hij er blij van wordt!
Na een paar maanden gaat het al veel beter, maar uiteraard zullen de herinneringen blijven. Als hij terugdenkt aan thuis, aan Zuid-Soedan, wordt hij misselijk, hij en zijn broertje missen hun ouders heel erg.Elke week vluchten er ongeveer 2.000 mensen uit Zuid-Soedan naar Oeganda, op zoek naar veiligheid. Bijna 90% van hen is vrouw en kind. War Child wil graag 30 veilige plekken opzetten waar deze gevluchte kinderen kunnen spelen, leren en kind zijn. Maar hier is geld voor nodig, voor 15.000 euro zetten ze een plek op waar de kinderen naar toe kunnen. Help jij mee om een veilige plek te creëren?

Groetjes,

Marco