Friends for War Child 2006 op TV!

14 December 2006

Friends for War Child 2006 op TV!

RTL 4 steunt War Child en daarom staat woensdag 20 december in het teken van dit goede doel!

Natuurlijk kom ik als ambassadeur op deze dag graag even langs en zo kan je mij zien tijdens het programma Lijn 4 tussen 10:20 en 10:55 en kun je tussen 16.45 en 17.15 me alles vragen over mijn werk voor War Child tijdens een videochat op http://www.rtl.nl.

Om 18.35 ben ik gasthoofdredacteur van RTL Boulevard en verantwoordelijk voor de onderwerpen uit de uitzending, waaronder een backstage reportage van het ‘Friends for WarChild concert 2006.

Het concert wat vanaf 20.30 te zien zal zijn had dit jaar als thema Kindsoldaten en onder andere Acda & de Munnik, Ali B. en Bløf hebben zich die avond geheel belangeloos ingezet voor War Child.

Maar er waren ook helden, deze avond. Helden die de gruwelijkheden van de oorlog in Oeganda aan den lijve hebben ondervonden en nu hun leven wijden aan het helpen van andere kinderen. 

Wereldwijd worden nog steeds zo’n 300.000 kinderen ingezet door gewapende groepen. Als soldaten moeten ze vaak gruwelijke misdaden begaan en ondergaan. Angst en geweld tekenen hun bestaan. Door de extreme situatie waarin deze kinderen leven, kunnen zij zich niet normaal ontwikkelen. War Child helpt ex-kindsoldaten die terugkeren weer een plek te vinden in de samenleving. Eerder dit jaar was ik in Noord-Oeganda. Ik sprak met kinderen, ik sprak met leiders van de workshops. Ik deed mee aan de programma’s, de aktiviteiten. Ik had er over gelezen, ik had erover gehoord. Ik ben eerder op reis geweest voor War Child. Maar toch, als je dan opeens met je voeten in het stof staat, de grote ogen en de vele littekens van dichtbij ziet, de kinderen hun verhaal hoort vertellen, komt het toch nog heel, heel hard aan.

Bij het liedje Afscheid Nemen Bestaat Niet, hebben veel mensen hun eigen voorstelling en emoties. Iedereen heeft wel een bepaald gevoel bij dit liedje. Op deze avond liet ik zien waar ik aan moet denken bij dit lied. Bij de duizenden kinderen in Noord Oeganda waaraan ik beloofd heb géén afscheid te nemen. Kinderen die onze hulp nodig hebben. Kinderen die niet vergeten mogen worden.

Vincent werkt voor War Child in Noord Oeganda. Hij weet als geen ander wat er in de kinderen daar omgaat, hij wil ze helpen stabiele volwassenen te worden. In Oeganda zingt hij met de kinderen. Hij schrijft songs en raps en gebruikt de genezende werking van muziek om deze kinderen te helpen. Toen ik in Oeganda was en met hem sprak, nodigde ik hem uit naar Nederland te komen en zijn lied over liefde, vrede en vriendschap voor tienduizend mensen te zingen. Hij nam de uitdaging aan.

Veel bezoekers van de Friendsconcerten zijn muziekliefhebbers. Allemaal zijn ze Friend. Op deze avond bewees het publiek dat ze échte friends zijn. Geen applaus was harder dan dat voor Vincent die de halve wereld over is gereisd om jullie zijn verhaal te vertellen. 

Ik kreeg een brok in mijn keel. 

Dus niet vergeten:

Woensdag 20 december, War Child dag RTL 4!

Lijn 4:  10:20 

Videochat:  16.45 www.rtl.nl

RTL Boulevard: 18.35Friends for War Child 2006: 20.30 

Groetjes,

Marco