Friends for War Child groot succes!

11 June 2015

Friends for War Child groot succes!

Rasha is 10 jaar. Ze is gevlucht met haar familie uit Syrië. Nu woont ze in een huisje van plastic in Noord-Libanon. Ze kan niet naar school. Hoe moet het nu verder?Het zijn vragen die je als tienjarige niet zou moeten hoeven stellen. En het zijn vragen die je als volwassene bijna niet kunt beantwoorden. Want hoe moet het inderdaad nu verder?
Rasha vluchtte met haar familie toen de bommen letterlijk bij hun op de stoep vielen. “Ik was zo bang. Als er op straat werd geschoten, schuilde ik huilend in de badkamer. Mijn hele dorp is gebombardeerd. Soldaten kwamen schreeuwend de huizen binnen op zoek naar strijders. In mijn slaap hoor ik de bommen nog steeds afgaan.”
Rasha woont nu met haar vader, moeder, oudere zus en kleine broertje in een huisje van plastic in Noord-Libanon. Er is weinig te doen. Ze gaat niet naar school.
Door de gevechten raakte ze teruggetrokken en verlegen. Ze huilde veel en kreeg nachtmerries,”
vertelde Rasha’s vader ons.Samen met mijn dochter Jada heb ik dit vluchtelingenkamp bezocht. War Child is bij ons regelmatig onderwerp van gesprek en Jada wilde heel graag met eigen ogen aanschouwen waar ik het zo vaak over had. Het werd een bijzondere reis die op ons beiden veel indruk maakten. Maar ook: we wilden direct de handen uit de mouwen steken. Net als Dotan, Nelleke van der Krogt, Tooske Ragas en Ali B. 
En honderden bekende en minder bekende Nederlanders die vanuit huis nieuwe friends te woord wilden staan. Woensdag 10 juni was de live uitzening Friends for War Child die ik samen met Tooske presenteerde. 
We probeerden deze avond zoveel mogelijk nieuwe friends te werven. Mensen die voor 6 euro per maand kinderen willen helpen weer kind te zijn. Hen een jeugd te geven én een toekomst. En wat hebben veel mensen gereageerd!Rasha doet inmiddels mee aan activiteiten van War Child, het gaat gelukkig weer iets beter met haar en ze maakt vrienden in War Child’s Safe Space. Dat is een veilige plek waar kinderen hun nare ervaringen kunnen verwerken in creatieve workshops en bijles krijgen om hun schoolachterstand in te halen. Een plek waar ze de oorlog achter zich kunnen laten.
“Ik speel en teken er met andere kinderen. We zingen en dansen.” Rasha heeft weer hoop. “Ik wil later ingenieur worden. Zodat ik mijn land kan helpen opbouwen.”
Ze heeft veel indruk gemaakt op Jada en mij. Ongelooflijk toch, zo’n jong meisje en dan toch al zo’n veerkracht. We waren er stil van.
Tijdens de televisie uitzending zag je beelden van onze reis naar Libanon, maar ook die van Nelleke, die een ander deel van Libanon bezocht had. De intense beelden van de reizen van Tooske en Dotan naar Colombia kwam ook goed binnen. Indrukwekkende, soms hardverscheurende verslagen. Een 9-jarig meisje vroeg aan Dotan: “Worden kinderen in uw land ook met stokken in het gezicht geslagen?”

Natuurlijk was er ook ruimte voor muziek. Ik zong met Tooske ‘Speeltuin’ en met mijn dochter Jada die ons zelf op piano begeleidde zong ik ‘Samen Voor Altijd’. Maar ook Tooske zong, en omdat Dotan helaas ziek was speelde ook Julia van der Toorn de sterren van de hemel. Ali maakte indruk met zijn duet met Glen Faria waarbij ze ‘Mama’ zongen, maar sloot de avond ook luchtig af met Wudstik, April en Dr. Rum die samen ‘Could You Be Loved’ zongen.
Hoe treffend!Maar het belangrijkste was wel dat we aan het eind van de avond met alle nieuwe friends maar liefst 8317 kinderen kunnen helpen! Wat een fantastisch resultaat!
Apetrots ben ik, op alle vrijwilligers deze avond, alle medewerkers van War Child, alle bekende en minder bekende mensen die zich in hebben gezet en vooral op jullie, nieuwe friends! 
Achtduizenddriehonderdenzeventien kinderen! Geweldig!

Dank jullie wel!

Groetjes,

Marco

P.S. Heb je deze indrukwekkende avond gemist? Hij zal nog herhaald worden waarbij er ook weer een team aan mensen klaar zal staan om je te woord te staan.
Kun je daar niet op wachten en wil je nu al helpen? Surf dan snel naar http://www.warchild.nl/ikgeef en doe mee! Ik reken op je!