Help jij SOS Dolfijn ook?

27 September 2016

Help jij SOS Dolfijn ook?

Zoals jullie inmiddels wel weten geniet ik in mijn vrije tijd, wanneer het maar mogelijk is, graag van de prachtige onderwaterwereld. Onder water kom ik echt helemaal tot rust! Ik heb in de afgelopen jaren al vele duiken mogen maken en kennis gemaakt met de vele facetten van de onderwaterwereld. De meest prachtige vissen, schildpadden, koralen, begroeide scheepswrakken en dat in veel van de prachtige onderwaterlandschappen op verschillende plekken op deze wereld. Prachtig en fascinerend om al deze verschillende diersoorten in hun eigen leefomgeving te mogen aanschouwen. Maar ook dichterbij huis, in onze eigen Noordzee komen dolfijnen, bruinvissen en kleine walvisachtigen voor. Een grote walvissoort zwemt normaliter in dieper water, maar als deze in de ondiepe zuidelijke Noordzee terecht komen gaat het om dwaalgasten; dieren die om onbekende redenen uit hun natuurlijke omgeving zijn weggezwommen. Doordat zij niet goed kunnen zwemmen in ondiep kustwater is de kans groot dat ze ergens aanspoelen en helaas zijn grote walvissen dan niet altijd te redden, omdat ze te groot en te zwaar zijn om te vervoeren. Bruinvissen en dolfijnen zijn een stuk kleiner en handzamer, waardoor ze wel vervoerd kunnen worden voor opvang. Daar komt stichting SOS Dolfijn in actie.
  
Stichting SOS Dolfijn is het kennis- en opvangcentrum voor walvisachtigen in de Noordzee.  Eén van de vele dingen die SOS Dolfijn doet is het bieden van (medische) hulp aan zieke en gestrande walvisachtigen in Noordwest-Europa. Dit zijn hoofdzakelijk bruinvissen maar ook diverse andere dolfijnen- en walvissoorten bieden zij hulp. Kleinere walvissen, zoals bijvoorbeeld de bruinvis, kunnen bij stranding opgevangen en verzorgd worden in het specialistische dolfijnenziekenhuis. Na hun herstel worden deze dieren weer teruggebracht naar de zee voor een tweede kans. Hiernaast houdt SOS Dolfijn zich bezig met educatieve projecten op scholen en evenementen. Zo leren ze mensen dat er walvissen in onze eigen Noordzee zwemmen en dat er zelfs diverse verschillende soorten walvissen in de Noordzee leven. Daarnaast draagt SOS Dolfijn ook bij aan wetenschappelijk onderzoek, zodat wilde populaties beter kunnen worden begrepen en ook beter kunnen worden beschermd. SOS Dolfijn heeft geen eigen onderzoekers in dienst maar werkt o.a. samen met wetenschappers van het Erasmus Rotterdam en de Universiteiten Hannover, Utrecht en Groningen.
Het opvangcentrum van SOS Dolfijn is het enige opvangcentrum voor gestrande walvisachtigen in Noordwest-Europa en daarom uniek!

​Onlangs kreeg ik van Babette Alfons, werkzaam als Concervation Officer bij stichting SOS Dolfijn, een berichtje dat zij dringend op zoek zijn naar nieuwe donateurs en sponsoren en of ik hen wilde helpen door de noodzaak van het kunnen blijven waarborgen van goede opvang voor gestrande dolfijnen en bruinvissen onder de aandacht te brengen. 

Draag jij, net als ik, deze dieren ook een warm hart toe en wil je graag helpen, dan vind je op de website van stichting SOS Dolfijn meer informatie over hoe je hen kunt steunen. Wil je graag donateur worden, dan kan dat via deze link.

Groetjes,
 
Marco