Het aanzien van… 2006!

19 March 2007

Het aanzien van… 2006!

Sinds 1962 verschijnt er ieder jaar het boek ‘Het aanzien van…’ Het is een prachtig naslagwerk waar de hoogte- en dieptepunten uit het nieuws, zowel uit binnen- als buitenland, zowel landelijk als regionaal, in woord en beeld verslagen wordt. Het zijn boeken die je bewaart, die je nog eens inkijkt, en waarbij je bijna op elke pagina de neiging krijgt “Oh ja!” te roepen. Het aanzien van 2006 staat bij mij inmiddels in de kast en ik ben er trots op een plekje in dit boek te hebben veroverd!

Het is een bewogen jaar geweest. Voor de samen-stellers van dit boek is het altijd een enorme klus om alle nieuwsfeiten te verzamelen. Niet alleen worden alle grote kranten van Nederland en België week voor week doorgespit, ook moet er op straat opgelet worden. Modetrends of rages zoals bijvoorbeeld destijds de ‘flippo’s’ zijn wel bepalend voor een tijdsbeeld maar vind je niet snel in een dagblad terug. 

Het aanzien… moet ook zo geschreven worden dat je na 20 jaar nog weet waar het over gaat. Soms is iets zó vanzelfsprekend dat je denkt dat dat tegen die tijd nog wel duidelijk is, maar vaak moeten geheugens even worden opgefrist. Duidelijke teksten dus en een veelzeggende foto. 

Het jaar 2006 is eigenlijk gevoelsmatig nog maar net voorbij, toch staan er nu alweer dingen in dit boek die ik bijna vergeten was. Of waarvan ik de details niet meer precies weet. Maar de meeste onderwerpen staan me nog scherp op het netvlies. Door dit boek staat dat dat in de toekomst vermoedelijk ook nog! Eén onderwerp weet ik echter nog heel goed, van de concerten in het Gelredome komen ook aan bod! Het verhaal vertelt over de tien unieke shows in het rood, over de collectes voor War Child en de bijzondere sfeer die ontstond toen ik verzocht in plaats van aanstekers omhoog te houden, mobieltjes open te klappen. 

Voor mij waren de concerten het absolute hoogtepunt van 2006! Maar wat geweldig dat het ook voor de verzamelaars van de nieuwsfeiten een indrukwekkend moment was! Het was overigens niet de eerste keer dat ik ‘Het aanzien van…’ haalde. De ‘monsterverkoop’ van de Waarheid in 1997 deed dat ook! 

Deze boeken worden vaak cadeau gegeven, het jaar 1966 heb ik dan ook in huis. Het hoogtepunt van mijn geboorte staat daar overigens niet in, hahaha. Maar ook voor pasgeborenen is zo’n boek leuk, kun je later terug zien wat er allemaal in ‘jouw’ jaar gebeurde. Al met al is het Aanzien van 2006 voor mij een bijzonder boek dat een mooi plekje in de kast krijgt!

Groetjes,

Marco.