Het Napalmmeisje Kim Phuc

27 May 2018

Het Napalmmeisje Kim Phuc

Kim Phuc rende op 8 juni 1972, toen ze negen jaar oud was, samen met vele andere kinderen wanhopig huilend over straat, vluchtend voor de vlammenzee van de napalmbommen tijdens de oorlog in Vietnam. Het dorp waar ze woonde, Trang Bang, was gebombardeerd en ze vatte vlam door de napalm, waardoor haar kleren verbrandden. Naakt rende ze over de weg, volkomen in paniek en schreeuwend van de pijn en angst. Fotograaf Nick Ut zag de groep en nam het meisje mee naar het ziekenhuis. Hier werd hem verteld dat ze niet meer te redden was, maar hij eiste dat ze behandeld werd. Ze liep derdegraadsverbrandingen op aan haar armen en rug. Ze heeft een jaar in een Vietnamees ziekenhuis gelegen, en in 1984 is ze geopereerd in Duitsland. De fotograaf had een foto van deze groep kinderen gemaakt en maakte hiermee één van de meest beroemde foto’s ooit.Inmiddels is Kim 55 jaar oud en heeft ze een aangrijpend boek geschreven, genaamd ‘Het Napalmmeisje‘. Hierin schrijft ze over haar leven, over haar jeugd, het heftige moment van de foto, maar ook over haar genezing en de vrede. Het is het vreselijke verhaal over hoe het leven van een jong meisje ineens verwoest kan worden door de oorlog in Vietnam. Maar ook over hoop. Doorzetten. Liefde. 

Anno 2018 lijkt er nog niets veranderd. Nog steeds worden we getroffen door oorlog en geweld. En om stil te staan bij het leven van de kinderen die hierbij getroffen worden, heeft War Child Kim Phuc uitgenodigd om haar verhaal te vertellen. En zo presenteerde ze 46 jaar nadat de foto is genomen op donderdag 17 mei haar nieuwe boek.In 1994 is Kim Goodwill Ambassadeur geworden voor Unesco. Haar doel is bescherming en scholing voor kinderen, wezen en onschuldige oorlogsslachtoffers. Ze creëerde de Kim Phuc Foundation, een stichting die kinderen helpt die slachtoffer zijn van de oorlog. Dit doet ze door medische en psychologische ondersteuning te bieden zodat ze hun trauma kunnen verwerken.

Als ik zie hoe Kim ondanks de angst en het geweld wat ze heeft moeten doorstaan is opgegroeid tot de vrouw die ze nu is, dan kan je daar alleen maar heel trots op zijn. Het geeft hoop voor de ruim 250 miljoen kinderen die op dit moment opgroeien in oorlog.
 


Marco