Ik ben door drie kunstenaars geschilderd!

01 June 2007

Ik ben door drie kunstenaars geschilderd!

Onlangs werd me gevraagd door Hanneke Groenteman of ik mijn medewerking wilde verlenen aan een nieuw programma, welke begin juli zal starten. De titel van het programma is Sterren op het Doek en het zal worden uitgezonden bij Omroep MAX. Hanneke benaderde, zoals ze zelf zei, acht prominente Nederlanders met de vraag of ze zich wilden laten vereeuwigen door drie kunstenaars. Natuurlijk vertelde ik Hanneke dat me dat erg leuk leek!

Om 10.00 ’s morgens was ik te vinden in Alkmaar, in de Peperstraat waar ik mijn jeugd heb doorgebracht. Ik was er in geen jaren binnen geweest en het was heel raar om het leeg te zien staan. De woonkamer en keuken, waar ik zoveel tijd heb doorgebracht vroeger, waren vele malen kleiner dan vroeger. Het leek wel of ik in een poppenhuisje liep. Niet veel later gingen we naar het Kaasmuseum, op het nabijgelegen Waagplein.

Hier verstopte ik me tijdelijk achter een gordijn, zodat de kunstenaars mochten raden wie ze zouden moeten schilderen. Liesbeth en Jan gokten allebei op Marco Borsato, waarna Hanneke vertelde dat dat wel een beetje te hoog gegrepen was, haha. Dennis gaf toe dat hij, omdat zijn wortels niet in Nederland liggen, nog niet zoveel bekende Nederlanders kent en daar maakte hij zich toch ook wel een beetje bezorgd om. Toen ik echter tevoorschijn kwam, spraken de gezichten boekdelen. Dennis was opgelucht, want mij kende hij tenminste en Liesbeth en Jan leken ook tevreden. Ik nam plaats op een stoel en toen ging het eerste kwartier in. Alle drie de kunstenaars mochten op hun eigen wijze en met hun eigen methoden en stijlen, me proberen te portretteren.

Ik zag hoe er gemeten werd met vingers en potloden, hoe ogen samengeknepen werden, Jan kwam zelfs even dichterbij om de kleur van mijn ogen beter te bestuderen. De schilderijen mocht ik niet zien, pas als ze helemaal af zijn mag ik er eentje uitzoeken. De andere twee worden dan geveild waarvan de opbrengst naar een nog nader te bepalen goed doel gaat. Maar hoewel ik de schilderijen niet zag, kon ik wel zien hoe men werkte. Zo zag ik dat Jan een echt schilderspalet vast had en driftig aan het mengen was om verschillende kleurcombinaties te krijgen. Bij Dennis zag ik opeens dat er heel veel blauwe spetters op de grond vielen, en dat was serieus blauw, niet een kleur die ik aanhad. Hij legde uit dat hij met blauw en rood schaduw creëert. Het klinkt heel kunstzinnig, maar ik vind het moeilijk om me er een voorstelling van te maken zonder dat ik het heb gezien. Mijn eigen talenten liggen ook niet in de schilderskunst, is eerder bewezen. Liesbeth haar doek was rood, zag ik aan de randen. Kortom, ze hadden allemaal hun eigen manier van werken.

Na een korte pauze ging het tweede kwartier in. Tijdens het poseren werd ik door Hanneke geïnterviewd. De sfeer was warm en open, ik voelde me erg op mijn gemak. Het werd daardoor een fijn, openhartig gesprek. Hanneke bezoekt de kunstaars de komende twee weken weer, om de voortgang te bekijken. De kunstaars krijgen nu namelijk twee weken om de portretten af te maken. Ik mag over twee weken het resultaat pas zien, en ik kan niet wachten!

Deze bijzondere serie wordt uitgezonden vanaf 4 juli en ik zit in de tweede aflevering. Deze zal uitgezonden worden op 11 juli om 20.50 op Nederland 2.

Afl 1        4 juli Albert Verlinde

Afl 2        11 juli Marco Borsato

Afl 3        18 juli Angela Groothuizen

Afl 4        25 juli Frits Bolkestein

Afl 5        1 aug Ernst Daniël Smid

Afl 6        8 aug Monique van de Ven

Afl 7        15 aug Najib Amhali

Afl 8        22 aug Loretta Schrijver 

Over twee weken zal ik in Amsterdam de onthulling van de drie schilderijen bijwonen.

Ik kan niet wachten!

Groetjes,

Marco.

P.S. Meer over het programma weten en de leuke trailer zien? Klik hier!

       Meer over deze dag lezen en meer foto’s zien? Klik hier!