In gesprek met de President van Afghanistan!

02 March 2004

In gesprek met de President van Afghanistan!

Hello, Mister Borsato,” begroette President Karzai mij toen ik afgelopen vrijdag bij hem naar binnen mocht. “You’re from War Child, right?”

Na eerst een legertje zwaarbewapende mannen te zijn gepasseerd mocht ik zijn ontvangstruimte in waar President Karzai alle tijd en aandacht voor me had…

Voor War Child ben ik naar Afghanistan en Pakistan gereisd om daar een documentaire te maken. Mijn ontmoeting met President Karzai was een zeer indrukwekkende.

Hij vertelde hoe de oorlog een enorm effect heeft gehad op de kinderen in zijn land:

“Tienduizenden kinderen zijn in hun basisbehoeften geraakt. Hun families zijn getroffen, familieleden zijn gestorven, huizen zijn verwoest. Ook zijn er veel kinderen gewond geraakt of invalide geworden. Daar komt nog bij dat Afghaanse kinderen in tijden van oorlog geen goed of weinig onderwijs hebben gehad. Dat betreft drie generaties van kinderen in Afghanistan.”

Toen ik hem vroeg naar zijn dromen, vertelde hij me dat het zijn droom was om van de oorlog en alle narigheid die de oorlog met zich meeneemt, verlost te zijn en te leven in een land zo vredig en mooi als Nederland, waar mensen leven zoals ik. Je begrijpt dat ik wel even groeide toen!

Binnenkort publiceer ik mijn dagboek en foto’s, maar eerst moet ik dit allemaal nog even tot me door laten dringen en alles wat ik heb gezien en meegemaakt proberen te verwerken.

Wel kan ik jullie vertellen dat de War Child-documentaire op 2 mei wordt uitgezonden bij RTL 4!
Ik reken er op dat jullie dan natuurlijk kijken!

Groetjes,

Marco.