Just Listen | Warcast van War Child

01 October 2018

Just Listen | Warcast van War Child

War Child heeft samen met singer-songwriter Damien Rice, dj Michiel Veenstra en Spotify een unieke podcast gelanceerd op de Internationale Dag van de Vrede, vrijdag 21 september. Dankzij speciale 3D geluidstechniek kun je ervaren wat kinderen in oorlogsgebied moeten doorstaan. Just Listen naar de Warcast, want het is ongehoord wat de oorlog met kinderen doet.
 
Het is verschrikkelijk om te zien hoeveel kinderen slachtoffer zijn van oorlog. Al deze kinderen dragen stuk voor stuk hun eigen verhaal met zich mee, verhalen die steeds vaker ongehoord blijven. Tijdens mijn reizen heb ik ook gesprekken met deze kinderen en het raakt me iedere keer, als ze me vertellen wat er tijdens de oorlog met hen is gebeurd. Dat ze bijvoorbeeld gedwongen worden om familieleden te vermoorden, daar kun je je toch bijna geen voorstelling van maken? Door middel van 3D-audio kun je in de podcast horen en ervaren wat de kinderen mee hebben gemaakt. Het werkt het beste wanneer je luistert met een koptelefoon op. Ga even zitten op een rustige plek en sluit je ogen…De Ierse singer-songwriter Damien Rice heeft, speciaal voor de Warcast Just Listen, drie nummers opgenomen in 3D-audio. Radio-DJ Michiel Veenstra vind de geluidseffecten en het verhaal zo indringend dat het je bij de keel grijpt. Ook ik heb met mijn koptelefoon op geluisterd en het laat me niet meer los. Ik luisterde naar het verhaal van de 8-jarige Jasmine, waarvan haar papa en broer werden ontvoerd. Hoe ze samen met haar moeder en twee broertjes is gevlucht uit Syrië, op een boot, een veel te kleine opblaasboot waarop veel te veel mensen zaten. Toen de golven te hoog bleken te zijn, vielen haar broertjes overboord en verdronken in de pikzwarte zee, halverwege hun vlucht van de hel naar hoop op een veilig bestaan. Als ze denkt dat de ellende voorbij is, begint helaas pas het echte gevecht. Het gevecht van verwerking, het gemis van familieleden, die het niet hebben gered, het huis en haar vrienden.War Child helpt bij het verwerken van deze ingrijpende gebeurtenissen. Dit doen ze door ze te laten spelen en sporten, ervoor te zorgen dat ze zich weer kind voelen.
Deze verhalen hoor ik geregeld, maar War Child hoort ze dagelijks. Verhalen die nooit wennen, want het is ongehoord wat de kinderen hebben meegemaakt.
Dit zou geen enkel kind moeten meemaken. Een kind moet kind kunnen zijn. Laten we ze samen een luisterend oor bieden!

Groetjes,

Marco