Koninklijke Premi

09 December 2008

Koninklijke Premi

 
 

De Koninklijke Première van Wit Licht was in één woord geweldig! Ik bruis van de energie en zit nog helemaal na te genieten van deze indrukwekkende avond! Het was een heel bijzonder moment voor mij persoonlijk maar zeker ook voor de film Wit Licht. De film kreeg de aandacht en waardering die het verdient! Dat het dan meteen zo’n topavond wordt is natuurlijk helemaal fantastisch.Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima!

Prins Willem Alexander en Prinses Máxima waren er zoals aangekondigd natuurlijk, maar ook verschillende ministers zoals Minister Koenders van Ontwikkelingingssamenwerking en Minister Plasterk van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Een aantal mensen die ik door de rol in deze film collega’s mag noemen, zoals Monique van de Ven, Jeroen Krabbé, Renée Soutendijk, Antonie Kamerling, Isa Hoes, Linda de Mol en Huub Stapel waren naar de première gekomen. Prins Floris en Prinses Aimée waren er, Prins Pieter Christiaan, Lieke van Lexmond, Mark van Eeuwen en Paul de Leeuw, het rijtje is eindeloos!

Daarnaast waren een aantal van mijn eigen vrienden en familieleden er natuurlijk bij en uiteraard waren ook alle hoofdrolspelers van Wit Licht van de partij.

Veel mensen aan de rode loper!

Ondanks de bijtende kou had een grote massa mensen de moeite genomen naar de Rode Loper te komen, waaronder heel veel fans! Ook de pers was uitgebreid aanwezig.

Ik moet vanaf de eerste stap op de rode loper licht gegeven hebben want ik voelde me bijzonder vereerd, dankbaar en gelukkig! In de zaal werden de beelden getoond van de gasten die buiten aan kwamen en Mathijs van Nieuwkerk voorzag de beelden van commentaar, waardoor men binnen ook kon volgen wat er buiten gebeurde.

Tuschinski!

Andrew Kintu en Siebe Schooneveld (Abu en Thomas in de film) mochten Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima met bloemen verwelkomen en dat deden ze voortreffelijk. Alles liep op rolletjes!

Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima werden daarop aangekondigd en ontvangen onder luid applaus. Daar zat ik opeens in Tuschinksi tussen twee prachtige vrouwen, want natuurlijk had ik Leontine aan mijn zijde, maar plotseling had ik Máxima aan mijn andere kant, beiden prachtig gehuld in smaragdgroen. Ik kreeg het er warm van, haha! Vervolgens zijn we met z’n allen naar de film gaan kijken, want daar draaide het tenslotte allemaal om. Weer merkte ik dat de film me nog steeds aangrijpt. Maar ik was zeker niet de enige die het niet droog heeft kunnen houden. Overal om me heen zag ik zakdoeken en hoorde ik zachtjes snikken. Ook Máxima was geëmotioneerd. Tevens werd er gelachen om o.a. Abu die voetbalde en Eduard die zong. Ik vond het verschrikkelijk spannend om op deze manier met al deze mensen naar Wit Licht te kijken, maar wat heb ik genoten!

Reacties!

De reacties waren bijzonder positief, iedereen was onder de indruk en ik hoorde overal in de foyer gesprekjes gaan over de kracht van de film en de impact die de film nu al heeft. Ik hoop dat er door veel gasten nog lang over de film nagesproken wordt! Jeroen Krabbé overlaadde me met complimenten en van Monique van de Ven mag ik niet meer zeggen dat ik een beginnend acteur ben, want wat haar betreft ben ik nu acteur. Punt! Ik werd er verlegen van!

Zelfvertrouwen!

Ik heb heel lang naar deze avond uitgekeken. Uiteraard ben ik niet zomaar in dit project gestapt. Ik ben zanger en tot voor kort geen acteur. Maar ik vond dat dit verhaal verteld moest worden en ik wilde met een gedegen basis aan de film beginnen. Hiervoor heb ik maandenlang acteerlessen gevolgd. En dat is heftig, moet ik zeggen. Mijn zelfvertrouwen werd in het begin behoorlijk afgebrokkeld en moest steen voor steen weer opgebouwd worden. Ik heb een hoop geleerd, over acteren maar ook over mezelf. Het was af en toe behoorlijk confronterend.

Enerverende ervaring!

Toen kwam het moment dat we naar Afrika gingen voor het draaien van de film. Een hele zware maar onvergetelijke periode. Ik heb meer dan eens gezegd dat ik dit als één van de meest enerverende ervaringen uit mijn carrière beschouw. Het prachtige Afrikaanse continent met hiertegenover de verschrikkelijke burgeroorlogen, waar ook kinderen slachtoffer van worden was de achtergrond waartegen we de film hebben opgenomen. Zeer indrukwekkend!

Trots!

In de laatste fase in het proces van de totstandkoming begon ik al aardig ongeduldig te worden. Er moest muziek toegevoegd worden, voice-overs. Maar toen de film dan eindelijk echt klaar was en we het eindresultaat konden zien overviel me een gevoel van trots en tevredenheid. Ik wilde deze film heel graag doen, ik ben er echt voor gegaan en dan komt het moment dat je het uiteindelijk aan het publiek mag laten zien. Het is dan uit mijn handen, vanaf dat moment is het aan jullie.

11 december in de bioscoop!

Gisteren heb ik de eerste stap gezet met de officiële première en vanaf 11 december, als iedereen hem in de bioscoop kan zien laat ik hem helemaal los. Nou ja, niet helemaal natuurlijk, ik zal de reacties op de voet blijven volgen. Regisseur en scriptschrijver Jean van de Velde heeft een topprestatie geleverd! Producers Chris Brouwer, Richard Claus en Paul Brinks hebben het fantastisch gedaan, net als editor Peter Adam, director of photography/cameraman Theo van de Sande en decor designer Wilbert van Dorp. Maar iedereen die betrokken was bij Wit Licht heeft zich van zijn beste kant laten zien!

Uiteindelijk hoop ik, als ambassadeur van War Child, natuurlijk dat deze film de aandacht voor de problematiek rond oorlogskinderen, zal vergroten. Er zijn 300.000 kinderen over de hele wereld die als kindsoldaat worden ingezet. De omstandigheden waaronder zij moeten leven is schrijnend. Hun jonge levens worden gedomineerd door geweld, angst, pijn, verdriet en eenzaamheid. Kinderen en oorlog gaan niet samen! De film benadrukt dat nog eens en zal hopelijk bijdragen aan een oplossing voor deze problematiek.

Wit Licht draait vanaf a.s. donderdag in alle grote bioscopen van Nederland. Vanaf volgende week ook in België.

Reserveren kan vanaf nu ook via de Belbios: 0900-9363 of www.belbios.nl

Met je concertkaartje voor Wit Licht kun je een gratis bioscoopkaartje voor Wit Licht bemachtigen! Reserveer nu!