Majoor Bosshardt prijs gewonnen!

19 June 2011

Majoor Bosshardt prijs gewonnen!

Onlangs maakte Stichting Positief in samenwerking met het Leger des Heils bekend dat de Majoor Bosshardtprijs 2011 dit jaar aan mij uitgereikt zou worden!  Dat was vanzelfsprekend een enorme verrassing!

De Majoor Bosshardt Prijs is in 2006 ingesteld om het leven en het werk van de inmiddels in 2007 overleden Majoor Bosshardt te blijven gedenken. Zo wordt zij een blijvend voorbeeld van onbaatzuchtigheid, liefde voor mensen en betrokkenheid bij de samenleving. Eerdere winnaars van de prijs zijn o.a. Erica Terpstra, de Willeke Alberti Foundation, politica Hannie van Leeuwen en de Stichting Meer dan Voetbal. Ook Majoor Bosshardt zelf kreeg voor haar dood het prestigieuze beeldje uitgereikt. Een jury draagt een aantal genomineerden voor aan het bestuur van de Stichting Majoor Bosshardtprijs die vervolgens een winnaar kiest. De jury kijkt of deze personen handelen in overeenstemming met de principes van Majoor Bosshardt, zoals geen onderscheid maken naar geslacht, geaardheid, ras etc. oprechte interesse in (kwetsbare) mensen hebben, hulpvaardig, vriendelijk, trouw, eerlijk en zorgzaam zijn en blijk hebben gegeven van inzet voor zwakkeren in de samenleving. 

Deze prachtige onderscheiding, een initiatief van de stichting Nederland Positief, werd op 18 juni uitgereikt tijdens de Majoor Bosshardt Dinnershow in Hilversum. Dit was een groots evenement waarin mensen die bij het Leger des Heils onderdak en/of begeleiding krijgen, hun talenten kunnen tonen afgewisseld met professionele artiesten. En wat was het speciaal! Zo was er een bijzonder creatieve modeshow met o.a. zelfgebreide sjaals, sokken, hand- en beenwarmers, maar ook vintage mode en creatieve uitspattingen met uitsluitend stropdassen. Telle de straatartiest had een performance, Janneke zong de sterren van de hemel en Ramon liet zien hoe prachtig hij kan schilderen. Waar wij onder de indruk waren van zijn schilderij, was hij vooral onder indruk van zijn eigen beeld op de schermen! Heel leuk om te zien hoe spontaan iedereen reageerde, handelde en deed, dit alles vloeiend aan elkaar gepraat door presentator Jörgen Raymann. De tapact met blacklight schoenen was overweldigend en dat was ook de Hollandse Medley. Iedere gast kwam ogen en oren te kort deze avond.

Op een gegevens moment riep Jörgen Luitenant Kolonel Ine Voorham, tevens directrice van het Leger des Heils, naar voren. Ook werd er een introfilmpje over mij gestart. Deze kan je hier terugzien. Vervolgens werd ik naar voren geroepen. Nu heb ik vaker mooie en bijzondere prijzen mogen ontvangen. Meestal wegens het succes van een liedje, album of concertreeks, en bijna altijd muziekgerelateerd. Deze prachtige prijs, deze Majoor Bosshardtprijs die in het leven is geroepen om het gedachtengoed van de Majoor te bewaken en levend te houden, kreeg ik met name voor mijn werk als ambassadeur van War Child. Majoor Bosshardt was iemand waar ik erg tegenop keek. Ze was eigenzinnig, uitgesproken, eerlijk en had oog en liefde voor iedereen. Sociale klasse, huidskleur of afkomst, de majoor maakte geen onderscheid. Op de gevel van het kantoor van het Leger des Heils in Almere staat heel groot: Wij geloven. Ook in mensen. Ik sta daar helemaal achter en geloof ook dat een goed voorbeeld doet volgen. Zij was zo’n voorbeeld. Dat ik met deze prijs ook als een goed voorbeeld word gezien vind ik een grote eer. Een prijs is vaak een momentopname, ik zal er echter alles aan doen om deze prijs waardig te zijn en te blijven. De majoor leeft niet meer, maar met elkaar kunnen we daar waar zij voor streed, levend houden.

Na dit officiële gedeelte kwam het 165 koppen tellend koor van het Leger des Heils op en zongen een aantal van mijn liedjes op onnavolgbare wijze. Wat een enthousiasme, wat een emotie, wat een energie! De Majoor Bosshardt Dinner show was een geweldig succes!

Ik ben bijzonder trots dat ik dit jaar mijn naam aan deze unieke prijs mag verbinden!

Groetjes,

Marco