Marco Borsato 20 jaar in het vak!

06 April 2010

Marco Borsato 20 jaar in het vak!

 

Vandaag, woensdag 7 april 2010, is het precies twintig jaar geleden dat Marco Borsato zijn carrière als zanger begon. Het was namelijk op 7 april 1990 dat hij de Soundmixshow van Henny Huisman met de vertolking van het nummer ‘At This Moment’ van Billy Vera vol overtuiging won!

Het was geen droom van hem om beroemd te worden, hij wilde alleen gewoon graag zingen voor een enthousiast publiek. Door toeval had hij ontdekt dat hij zingen erg leuk vond om te doen, hij was immers op dat moment kok, en door nog meer toeval bleek er een plekje in de voorronde van de Soundmixshow beschikbaar te zijn gekomen nadat een kandidaat uitgevallen was. Maar het was geen toeval dat Marco de Soundmixshow won. Duizenden en duizenden mensen belden naar het speciaal geopende nummer en het Nederlandse telefoonnetwerk had de grootste moeite om alle telefoontjes te verwerken. Maar na een zinderende finale was het overduidelijk: Marco Borsato won met een enorme meerderheid aan stemmen de finale als Billy Vera.

Al snel bracht Marco zijn eerste album ‘Emozione’ uit dat voornamelijk Italiaanstalig was. De single ‘Emozione’ van hetzelfde album behaalde direct al de nummer 4 positie in de Top 40 en de naam Marco Borsato bleef bij veel mensen hangen. Na het album ‘Emozione’ maakte Marco nog twee Italiaanstalige albums, Sento en Giorno per Giorno. Hoewel Marco ook toen al een grote schare fans had, was de terugkerende vraag steeds opnieuw: “Je zingt zo vol emotie, maar waar zing je nu precies over?” De taalbarrière bleek te groot.

In 1994 besloot Marco over te stappen naar het Nederlands en bracht hij de single ‘Dromen Zijn Bedrog’ uit. De single werd zoals bekend een enorm succes en stond maar liefst 13 weken op nummer 1 in de Top 40 waarmee hij ook direct een vermelding in het Guiness Book of Records kreeg. De volgende single die uitgebracht werd was ‘Waarom Nou Jij’ en ook deze single behaalde de eerste plaats in de Top 40. Beide nummers zijn afkomstig van het eerste Nederlandstalige album, genaamd ‘Marco’. Dit album behaalde dubbel platina. Ook België ontdekte dit album al snel en het album ‘Marco’ stond dan ook maar liefst 25 weken in de Belgische Album Top 50 genoteerd. De Alkmaarse Marco was opeens een buitengewoon groot succes en iedereen kende zijn naam.

In 1995 bracht Marco het album ‘Als Geen Ander’ uit en van dit album kwamen vele singles. De singles ‘Je Hoeft Niet Naar Huis Vannacht’, ‘Ik Leef Niet Meer Voor Jou’ en ‘Vrij Zijn/Margherita’ haalden allemaal zonder uitzondering de Top 10. ‘Als Geen Ander’ leverde maar liefst 4 keer platina op!

In 1997 bracht Marco opnieuw een album uit, ‘De Waarheid’ en dat leverde bijna algehele gekte op in Nederland! ‘De Waarheid’ ging ’s nachts om 12 uur de verkoop in en 17 januari werd dan ook onmiddellijk omgedoopt naar De Nacht Van De Waarheid. De singles die van dit album kwamen, namelijk ‘De Waarheid’ en ‘Wereld Zonder Jou’ werden ook weer grote hits. Ook dit album werd weer met platina beloond en maar liefst 6 keer. In 1997 deed Marco een grote tour met een fantastische band met de concertreeks de Waarheid en gaf maar liefst 54 concerten in alle theaters van Nederland afgesloten met 14 keer een bomvol Ahoy.

In 1998 won Marco de Popprijs van de Stichting Buma Cultuur en in hetzelfde jaar kwam ook het album ‘De Bestemming’ uit dat 5 keer platina opbracht. Ook van dit album kwamen twee singles, ‘De Bestemming’ die de nummer 1-positie behaalde en Het Water die ook zonder moeite doordrong in de Top 10. Het bijzondere is dat op de B-kant van de single ‘’Het Water’ het nummer ‘Speeltuin’ stond. Een nummer dat speciaal voor War Child is geschreven en gemaakt werd in hetzelfde jaar (1998) dat Marco ambassadeur voor War Child werd. Ook in 1998 deed Marco een tour alleen was deze een stuk kleinschaliger dan de tour De Waarheid. 34 shows deed Marco in de voornamelijk kleinere theaters wat voor een zeer intieme sfeer zorgde.

Ook privé ging het Marco voor de wind in dit jaar, want niet alleen trouwde hij met zijn Leontine, ook werd hun eerste zoon Luca geboren.

In 2000 bracht Marco zijn vijfde album uit met de titel ‘Luid en Duidelijk’. De eerste single van dit album, ‘Binnen’, bestormde de hitlijsten en kwam al snel binnen op nummer 1. Daarmee is ‘Binnen’ de laatste numer 1 hit van het vorige Millennium en het de eerste van het huidige! Ook het wonderschone ‘Wat Is Mijn Hart’ kwam van deze plaat. In 2001 volgden er zelfs twee tournee’s, één langs kleinere zalen en een grotere waar o.a. ook Ahoy in Rotterdam weer op de lijst stond. Inmiddels zijn Leontine en hij verblijd met de geboorte van een tweede zoon, Senna!

Dan is het 2002 en ter gelegenheid van het huwelijk van Prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguietanam Marco samen met Sita de single ‘Lopen Op Het Water Op’. Tijdens het grote feest dat in de Amsterdam Arena werd gegeven ter ere van dit bijzondere huwelijk mogen Marco en Sita het samen live ten gehore brengen. Deze single behaalde ook weer een prachtige eerste plaats in de hitlijsten. In maart 2002 komt het verzamelalbum ‘Onderweg’ uit in diverse bijzondere configuraties. Zo is er een dvd met videoclips en een speciaal boek dat wordt uitgegeven. Een nummer dat Marco zelden overslaat bij concerten is ‘Zij’ en dat komt van dit album dat ook weer 3 keer platina oplevert. De tour Onderweg volgt en ook België wordt dit keer niet overgeslagen. Marco staat maar liefst 5 keer in een uitverkocht Sportpaleis en weet het voor elkaar te krijgen drie keer op een rij De Kuip overvol te krijgen.

Iets dat nog geen enkele Nederlandse artiest eerder gelukt

was, een prestatie van megaformaat!

Maar daarnaast vergeet Marco tijdens de najaarstour die volgt ook de kleinere zalen niet en doet onder andere Vredenburg in Utrecht en de Heineken Music Hall in Amsterdam aan. Het jaar 2002 wordt bij het gezin Borsato afgesloten met de komst van een derde kindje, een meisje dit keer, met de naam Jada.

Op 24 januari 2004 beland het nummer Afscheid Nemen Bestaat Niet op nummer 1 in de Single Top 100, een paar weken later gevolgd door het duet dat Marco met Do opnam, ‘Voorbij’. Op 18 maart volgt dan eindelijk het langverwachte album Zien (4 x platina) en dit keer is het een extra bijzonder album. Zien wordt uitsluitend op DVD uitgebracht en elk liedje is voorzien van een videoclip, of beter gezegd een korte speelfilm, gemaakt door de bekendste regisseurs van Nederland zoals de later vermoorde Theo van Gogh, Mathijs van Heijningen jr. en Johan Nijenhuis.

Zien gaat als tour naar België en Marco geeft in het Sportpaleis het onvoorstelbare aantal van 10 uitverkochte concerten. Wat bijna niet te bevatten is, geschiedt dan ook: Marco staat zes keer in de Kuip voor een enthousiast en uitgelaten publiek! De kaarten voor de eerste shows zijn binnen twintig minuten uitverkocht, de toegangskaarten zijn niet aan te slepen! In De Kuip zingt Marco samen met gastartiest Ali B. het speciaal met een rap aangepaste ‘Nooit Meer Een Morgen’ onder de titel ‘Wat Zou Je Doen’. De live-versie van dit nummer komt al snel binnen op de nummer 1 positie van de hitlijsten en de totale opbrengsten van de singleverkoop gaan naar War Child. Als ambassadeur voor War Child maakt Marco vele reizen, vaak niet zonder gevaar, naar landen als Kosovo, Eritrea, Afghanistan en Columbia. Hier maakt hij documentaires, fotoreportages en spreekt men vele leiders zoals President Karzai van Afganistan. Ook tijdens zijn concerten vraagt hij aandacht voor War Child, waardoor War Child in korte tijd de snelstgroeiende stichting van Nederland is en inmiddels ook een van de meest bekende!

Ook in 2005 zit Marco beslist niet stil al staan er binnen Nederland geen concerten gepland. Marco gaat met een heel nieuw concept naar België, ‘Symphonica’ en staat samen met Guido’s Orchestra maar liefst 13 keer in een wederom uitverkocht Sportpaleis. Ook de vele Nederlandse fans blijken met gemak de weg naar Antwerpen te kunnen vinden!

In maart 2006 gebeurt iets bijzonders, Marco ontvangt de Radio 2-zendtijdprijs en ter ere daarvan wordt er een speciaal concert in het Beatrixtheater in Utrecht gehouden. Marco zelf zit met Leontine in de zaal terwijl collega-artiesten als Paskal Jakobs van Bløf, Paul de Leeuw, Frank Boeijen, Trijntje Oosterhuis, Herman van Veen en vele anderen een nummer van Marco en henzelf zingen.

In mei 2006 begint de voorverkoop van de concertreeks Symphonica in Rosso in het Gelredome in Arnhem en binnen enkele uren zijn de eerste vier concerten uitverkocht. Steeds worden er shows toegevoegd en uiteindelijk geeft Marco maar liefst 10 uitverkochte concerten. Speciaal voor deze concertreeks, die heel Arnhem letterlijk Rood kleurde, schrijft John Ewbank het nummer ‘Rood’ en hiermee behaalt Marco zijn tiende nummer 1 hit. Het werd in Nederland tevens de best verkochte single van 2006 en ook in België was men razend enthousiast want daar stond Rood voor een recordtijd van 46 weken in de hitlijsten! Voor de concertreeks verschijnt ook nog de single Everytime I Think Of You op, een nummer dat oorspronkelijk van The Baby’s is en nu als duet wordt gezongen met de Britse zangeres Lucie Silvas. Ook dit nummer blijkt weer een enorme hit te zijn want ook deze single haalt zonder aarzelen de eerste positie in de hitlijsten en dit betekent voor Marco zijn 11e nummer 1-hit.

Het bijzondere in dit jaar is ook nog eens dat Marco van 1994 tot 2006 opgeteld een heel jaar (dus 52 weken) nummer één heeft gestaan in de Top 40.

2007 is het jaar van de Borsatobox waarin totaal 5 cd’s zitten met een totaaloverzicht van Marco zijn liedjes, zelfs een MP3-speler is bijgevoegd met het verzamelde werk erop en elke box is voorzien van een canvas doek en een door Marco gesigneerde poster.

2008 wordt een ongekend druk jaar voor Marco wanneer hij besluit de hoofdrol te gaan spelen in de film ‘Wit Licht’ die in december 2008 uit zal komen in de bioscopen. Marco heeft natuurlijk wel geacteerd in de clips voor de dvd Zien maar ‘Wit Licht’ vergt veel meer van hem. Voor de opnamen onderwerpt hij zich aan acteerlessen en verblijft hij voor lange tijd in Afrika. De gelijknamige single ‘Wit Licht’ verschijnt in april 2008 en behaalt, ook een nummer 1 positie in de Nederlandse hitlijsten. In september 2008 verschijnt het album waar fans reikhalzend naar hebben uitgekeken, het album dat dezelfde naam heeft als de film en onderdeel is het van het drieluik Wit Licht. Niet alleen de film en het

album maar ook de concertreeks draagt deze naam.

In september komt de single ‘Stop De Tijd’ binnen op de eerste plaats in de hitlijsten en ook ‘Dochters dat in november uitkomt neemt dezelfde positie in.In oktober presteert Marco het weer maar liefst 8 maal het Gelredome uit te verkopen en hoewel de vraag naar meer concerten groot is besluit Marco het na dit zware jaar bij deze 8 concerten te houden.

Op maandag 8 december 2008 vindt in het Amsterdamse Tuschinsky de Koninklijke première plaats van de film Wit Licht. Niet alleen Prins Willem-Alexander en Prinses Máxima zijn uitermate lovend over de film, ook de vele bekende en minder bekende Nederlanders in het Tuschinsky geven aan hoe de film hen geraakt heeft en nog belangrijker, hoe groot het belang van deze film is. Dat dit een verhaal is dat altijd onderbelicht is gebleven en dat dankzij deze film eindelijk vol voor het voetlicht komt!

Dat is waar Marco uiteindelijk zijn nek voor heeft uitgestoken met het maken van deze film, de kindsoldaten letterlijk in beeld brengen en dat is hem meer dan goed gelukt.

2009, Marco staat met zijn band in maart maar liefst 10 keer in een uitverkocht Sportpaleis met de Wit Licht tour wat een totaal bezoekersaantal van 150.000 man met zich meebrengt. Ongekend! In mei 2009 gaat de film Wit Licht in de speciaal voor de internationale markt bewerkte versie ‘The Silent Army’ naar Cannes. Het mooie van Cannes is dat de critici daar Marco niet kennen als zanger maar hem uitsluitend als (een prima) acteur zien en het levert hem naast mooie kritieken en echte aandacht voor de film ook de zo broodnodige aandacht voor kindsoldaten op.

2009 wordt voor Marco ook een zwaar jaar met het faillissement van The Entertainment Group. Maar Marco wil niet te veel achterom kijken en richt zijn blik vooruit. Marco focust zich op dat waar het in de basis altijd om gedraaid heeft en waar zijn hart nog altijd vol van is: muziek maken. 2009 wordt spetterend afgesloten met het Oudejaarsconcert op het Museumplein in Amsterdam.

En dan 2010, het jaar waarin Marco 20 jaar in het vak zit en het jaar waarvan hij ons allemaal beloofd heeft dat het een bijzonder mooi jaar gaat worden. Er wordt gewerkt aan een nieuw album en hoewel dit album nog in het beginstadium zit, zijn zowel Marco, zijn bandje als John Ewbank nu al razend enthousiast. Laten we met zijn allen duimen dat 2010 een fantastisch 20-jarig jubileum voor Marco zal zijn! 

Samengevat is Marco niet alleen de grootste artiest die Nederland ooit gekend heeft, ook mag duidelijk zijn dat hij, los van alle grote concertreeksen, de vele #1 hits en de ontelbare awards die op zijn schoorsteenmantel prijken, een zanger is die om zijn publiek geeft. Zonder publiek geen podium. 

 Namens alle fans van Marco, spreken we de wens uit dat we nog héél lang van hem en zijn prachtige muziek mogen genieten!

Anneke – Daniëlle – Esther – Eric – Tamara

Nathalie Thielen

Voorzitter Tifosi di Marco Borsato

Bijzondere Prijzen

• 1990 Winnaar Soundmixshow

• 1995 t/m 2009: Twaalf Edisons, waaronder vijf keer beste zanger

• 1996 t/m 2006: Twintig TMF Awards, waaronder vijftien keer de TMF Award voor beste Nederlandse zanger

• 1997 t/m 2000: Vijf Hitkrant Awards, waaronder twee keer beste zanger

• 1997: Popprijs

• 1999: Gouden Harp (met John Ewbank)

• 2000: Onderscheiding voor beste album (Luid en duidelijk) en beste zanger

• 2002: Rembrandt Award voor beste zanger

• 2002: Exportprijs

• 2004: Officier in de Orde van Oranje Nassau (vanwege muzikale bijdrage aan de Nederlandse muziekindustrie en inzet voor War Child Nederland)

• 2004 t/m 2005: Twee Belgische TMF Awards voor beste zanger internationaal

• 2006: Radio 2 Zendtijdprijs

• 2006 t/m 2007: Drie 3FM Awards, waaronder beste zanger

• 2009 Nederlander van het Jaar, plek 5

• 2010 Twitteraar van het Jaar

• 2010 LEF Award

Bijzondere Records

• Meeste weken op nummer 1 met één single: Dromen zijn bedrog, 12 weken

• Meeste nummer 1-hits: 14, achter The Beatles (16)

• Meeste singles op rij op nummer 1: 10

• Aantal weken in totaal op 1: 69, achter The Beatles (74)