Martin Luther King/Hi5 Award ontvangen!

27 May 2012

Martin Luther King/Hi5 Award ontvangen!

In een gezellig en bomvolle Heineken Music Hall kreeg ik vrijdagavond tijdens Hi5 Rhythm for Success uit handen van Gerrit Zalm, the Martin Luther King Award overhandigd. Ik kreeg deze onderscheiding, waarbij o.a. de oprichters van de Voedselbank en Job Cohen me voorgingen, “omdat hij zich onbezoldigd op vele manieren inzet, om de situatie van oorlogskinderen en het werk van War Child, onder de aandacht te brengen“. Ook werd ik geprezen om het feit dat ik me altijd laat leiden vanuit eigen kracht.

Jullie begrijpen: Ik vind dit zeer bijzonder. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik deze mooie prestigieuze prijs heb ontvangen. Eigenlijk symboliseert hij een beetje waar Martin Luther King voor stond. Hij had een droom, hij heeft daarmee zoveel mensen over de hele wereld geïnspireerd, niet in de laatste plaats mezelf! 

 

 

Ik geloof zelf in de maakbaarheid van de samenleving, de maakbaarheid van geluk en de maakbaarheid van succes. Omdat ik met eigen ogen gezien hebt dat je op een positieve manier kunt ingrijpen in het leven van kinderen die getraumatiseerd zijn door oorlogsgeweld. Ik ben bijzonder vereerd maar tegelijkertijd ook een beetje verlegen, omdat ik het bijna te veel eer vind. Wij als verkondiger van de boodschap krijgen vaak veel lof over ons uitgestort maar degene die het écht doen dat zijn de mensen in het veld, de vrijwilligers. Het is een hele ketting aan mensen waar ik misschien als mooi diamantje aan mag hangen maar zonder al deze mensen zou het kettinkje afvallen. We hebben iedereen nodig in die schakel. Ook het publiek, ook de friends. 

Ik wil de Hi5/Martin Luther King Award echter graag opdragen aan een bijzonder iemand. Want een jongen uit Soedan, een ex kindsoldaat, kwam naar Nederland toe om zijn kansen te beproeven. Hij heeft War Child vanaf het begin af aan gesupport, heeft gestudeerd en inmiddels is hij Meester in de Rechten. Met deze titel op zak is hij weer teruggekeerd naar Soedan en op dit moment is hij de wetten van Zuid-Soedan aan het indexeren en opschrijven zodat het duidelijk, leesbaar en tot de beschikking komt van heel veel mensen. John Kon Kelei is iemand die mij geïnspireerd heeft. 

Dit soort mensen, mensen zoals Kon Kelei, staan voor de taak om het land weer op te bouwen. Hij heeft de kennis vergaard, de moed gehad om zijn nek uit te steken en op dit moment is hij van grote waarde voor zijn eigen land. Toen hij zijn bul haalde heb ik een kopie gekregen en dat hangt vol trots bij mij op kantoor. Het hangt daar omdat ik constant wil kijken en herinnerd wil worden aan waar John voor staat. En dat geeft mij de motivatie om elke keer als ik een podium zie daar op te willen klimmen en over dit soort mensen te vertellen, want dit soort mooie, succesvolle voorbeelden zijn er ook! 

Ik ben dankbaar dat jullie mij in staat stellen om de boodschap van War Child aan iedereen te verkondigen. Ik heb veel kinderen ontmoet en gesproken bij wie de wieg op een andere plek staat en daardoor de kansen minder lijken te hebben. Maar ik hou vast aan dat ene principe, waar ook Hi5 voor staat en wat we onderschrijven dat met zijn allen. If you think you can, you can. If you think you cant, youre right. Hier spreekt dus een trotse man.

Dank jullie wel!

Groetjes,

Marco