Met Jada naar Libanon voor War Child

22 May 2015

Met Jada naar Libanon voor War Child

In mijn functie als ambassadeur voor War Child heb ik al vele reizen gemaakt naar diverse oorlogsgebieden. In sommige gebieden was de oorlog maar net achter de rug maar in andere gebieden woedde de strijd nog hevig en was het verblijf van het team van War Child en mijzelf niet altijd veilig. Hoewel ik weet dat aan elke reis risico’s kunnen kleven zijn het toch reizen die ik graag maak. Ik vind dat ik dit moet doen voor de kinderen die leven in oorlogsgebieden en de steun van War Child zo hard nodig hebben. War Child zit inmiddels in mijn DNA.



De reizen die ik maak genereren vaak extra aandacht van de pers, ik blijf nauw betrokken en goed op de hoogte van de projecten van War Child en zo weten we altijd weer een hoop nieuwe friends te bereiken. En die friends zijn enorm belangrijk want dankzij hen kan War Child hun werk doen en dankzij hen worden er talloze kinderen in oorlogsgebieden in heel veel landen geholpen.

Onlangs maakte ik een nieuwe reis voor War Child en deze reis was anders dan alle anderen die ik hiervoor maakte. Deze laatste reis bracht mij naar Libanon maar ik ging niet alleen. Behalve het team van War Child reisde mijn dochter Jada met mij mee en dat maakt dat je zo’n reis heel anders beleeft. Boven alles ben ik vader en reizen naar een land als Libanon, met alle risico’s van dien, samen met je dochter, het kostbaarste dat er is, dat maakt een reis heel, heel anders. Maar ook heel bijzonder!



Jada wilde zelf graag mee, thuis hebben we het regelmatig over War Child en vaak gaf ze aan dat ze zelf ook iets wilde doen. Iedere keer kwam ze er weer op terug. Vooraf hebben we veel met haar gesproken, Jada heeft een safetytraining gedaan en we hebben allerlei mogelijke scenario’s doorgesproken. We hebben vluchtelingenkampen bezocht waar mensen letterlijk onder plastic zeiltjes leven. Voor volwassenen is zoiets al moeilijk te begrijpen maar voor een kind als Jada is zoiets onvoorstelbaar. Samen met mijn dochter reizen zorgde er ook voor dat ik op weer een andere manier naar deze reis keek, af en toe ook door haar ogen keek. Tijdens deze reis zijn we gevolgd door een cameraploeg en dat had een extra doel.



Op 10 juni wordt er door de EO op NPO1 vanaf 21.25 uur een speciale live-uitzending gemaakt voor War Child en samen met Tooske Ragas zal ik dit gaan presenteren.
Dat vind ik spannend, geef ik toe. Ik ben dan ook zeker niet op zoek naar een baan als presentator, mocht je dat denken. Maar dit onderwerp gaat me erg aan het hart. Ik heb er tenslotte ook de film Wit Licht over gemaakt, terwijl ik geen acteur ben. Ik wil gewoon alles doen om te vertellen over het werk van War Child. Als ik daarvoor moet presenteren, nou, doe ik dat graag.

Niet alleen beelden van de reis die Jada en ik maakten zullen dan vertoond worden maar ook Tooske, Nelleke van der Krogt en Dotan maakten een reis voor War Child waarvan deze avond beelden te zien zullen zijn. Natuurlijk vertellen zij ook hun ervaringen en daarnaast zal er uiteraard muziek zijn. Waarom uiteraard? Eén van de middelen die War Child tijdens hun therapieën inzet is muziek, muziek een universele taal die vaak voor zich spreekt. Ali B en Glen Faria zullen de muziek verzorgen tijdens de beelden van de reis van Nelleke van der Krogt maar ook Dotan zal een muzikale bijdrage doen en ja, ook Jada en ik zullen samen zingen.

De uitzending is bedoeld om nieuwe friends voor War Child te werven maar daarnaast zit er ook een stuk bewustwording in. Het is zo belangrijk dat de problematiek rondom kinderen in een oorlog getoond wordt, zichtbaar en bijna tastbaar wordt. Dat deze kinderen een stem krijgen en gezien worden zodat wij ons bewust worden van de mogelijkheden die wij hier hebben. Zij hebben hulp nodig en wij hebben hier de mogelijkheid hen die hulp te geven. Ik maak me hier graag hard voor en hoop dat jullie massaal zullen kijken en, als het even kan, friend van War Child worden.




Groetjes,

Marco