Mijn schilderij in Henry’s!

02 January 2008

Mijn schilderij in Henry’s!

Halverwege 2007 werkte ik mee aan het programma Sterren op het Doek, van Omroep MAX. In iedere aflevering werd een bekende Nederlander geschilderd door drie kunstenaars, die nadat er een uur voor hen geposeerd was, vervolgens twee weken de tijd kregen het schilderij af te maken. Ik werd geportretteerd door Jan Asselbergs, Dennis Menard en Liesbeth van Keulen. Samen met Hanneke Groenteman bracht ik een bezoek aan het huis in de Peperstraat waar ik mijn jeugd heb doorgebracht. Ik was er in geen jaren binnen geweest en het was heel raar om het leeg te zien staan. De woonkamer en keuken, waar ik zoveel tijd heb doorgebracht, waren vele malen kleiner dan vroeger. Het leek wel of ik in een poppenhuisje liep. Niet veel later gingen we naar het Kaasmuseum, op het nabijgelegen Waagplein.

Alle drie de kunstenaars mochten op hun eigen wijze en met hun eigen methoden en stijlen, me proberen te portretteren. Ik zag hoe er gemeten werd met vingers en potloden, hoe ogen samengeknepen werden, men kwam zelfs even dichterbij om de kleur van mijn ogen beter te bestuderen. De schilderijen mocht ik niet zien, pas als ze helemaal af waren mocht ik er eentje uitzoeken. Dat gebeurde twee weken later in Amsterdam. De drie portretten werden toen aan me gepresenteerd waarna ik er een mocht kiezen. Dat was een bijna onmogelijke opgave, want ze hadden alle drie iets bijzonders en waren uniek. Hoewel het me troostte dat ze geveild zouden worden voor War Child vond ik het moeilijk om er twee te moeten achterlaten. Toch was de beslissing om het schilderij van Liesbeth te houden snel gemaakt.

Via het raam zie je mijn ouderlijk huis aan de Peperstraat, in de spiegel (een knipoogje naar Vermeer) zie je hoe Liesbeth schildert en ik poseer en mijn pose is bijna statig. Ik vind de vrijheid die ze geeft genomen in haar kleuren (mijn jasje was eerst blauw), de keuze van kadering en ook de sfeer die ze heeft weten vast te leggen, buitengewoon mooi.

Hoewel ik het schilderij gedurende korte tijd thuis heb gehad, kwam het daar absoluut niet tot zijn recht. Dit kunstwerk verdient vele bezoekers! Ik wilde het op een plek hangen waar veel mensen komen, maar ook op een plek die dichtbij mij staat, ik wilde het terug geven aan Alkmaar. Aan de stad waar ik zoveel warme herinneringen aan heb en waar ik zo graag kom. 

De keuze om het in Henry’s Grand Café van mijn goede vriend Peter Visser te laten hangen was dan ook niet moeilijk. Hij hangt op een steenworp afstand van de plek waar het schilderij vervaardigd is, namelijk direct aan de overkant van Henry’s, vlakbij de plek waar ik ben groot gebracht, in mijn meest favoriete stad, op een plek waar ik me meer dan thuis voel! Neem een een kijkje!

Je vindt Henry’s aan de Houttil 34 bij het Waagplein in Alkmaar. Gezellig meteen een hapje blijven eten? Bel dan even voor de zekerheid: 072-5113283 

Kunstenares Liesbeth heeft ook een eigen website. Je kunt daar een kijkje in haar atelier nemen en meer van haar werk bewonderen. Tevens vind je daar ook haar verhaal over ‘Sterren op het doek’. Ze heeft de making-of van mijn portret vanuit haar perspectief geschreven. Ik kan je vertellen dat het een aanrader is om te lezen!

Klik hier om naar het online Atelier te gaan van Liesbeth van Keulen

Als je op de homepage bent en je klikt op de detailfoto van mijn portret, dan kun je de making-of lezen.

Tevens schrijft Liesbeth minimaal 1x per week op haar weblog over haar leven als schilder. Ook op haar weblog kun je verhalen over ‘Sterren op het doek’ teruglezen. 

Klik hier om naar haar Lieslog te gaan.

Uit haar verhalen maak ik op dat ze net zo enthousiast en positief over het programma is als ik. Maar niet alleen uit haar verhalen! Laatst ontving ik een mail van haar, waarin ze schreef dat ze een aantal ansichtkaarten heeft met de afbeelding van van haar schilderij met mijn portret erop. Deze kaarten wil ze graag aan jullie geven. 

Heel erg lief, Liesbeth!

Mocht je dus graag zo’n ansichtkaart in je bezit hebben, dan mag je Liesbeth een email sturen. De kaarten zijn gratis, maar misschien kun je even met Liesbeth overleggen hoe één en ander geregeld kan worden met betrekking tot de portokosten.

Liesbeth, bedankt! Je zult een aantal fans hier heel blij mee maken!

Groeten,

Marco