Move the world!

07 September 2013

Move the world!

“All I want is an education. And I am afraid of no one.” – Malala Youaszai

Als er iets is dat ik geleerd heb in mijn leven is het wel dat iedereen een verschil kan maken voor een ander. Het maakt niet uit of je een volwassene bent of een kind, verschil maken doe je zelf!
Opmerkelijk is het wanneer een kind, zeker een jong kind, een verschil weet te maken voor vele duizenden kinderen in de wereld. En in dit geval betreffen het voornamelijk meisjes.

Malala Youaszai uit Pakistan, dochter van een leraar, is zo’n kind. Nog maar elf jaar was Malala toen zij een weblog bijhield op de site van de BBC onder de naam Gul Makai (korenbloem). In haar weblog schreef ze kritisch over de gewelddadigheden van de Taliban in de Swatvallei die sinds 2007 deze Pakistaanse regio door een machtsovername in handen hadden. Dankzij de Taliban werden meisjes van school uitgesloten en daarnaast werden vele mensenrechten geschonden. De wreedheden van de Taliban weerhielden Malala er niet van te strijden voor het recht op onderwijs voor meisjes. Een strijd die haar bijna noodlottig werd.

 

Op 9 oktober 2012 keerde Malala in een bus terug van school toen een talibanstrijder doelgericht een aanslag op haar pleegde. Malala raakte zwaargewond door een kogel in haar hoofd en hals. Artsen wisten haar leven te redden door de kogel uit haar hoofd te verwijderen maar de Taliban dreigde haar alsnog om het leven te brengen.

Op 15 oktober 2012, nog geen week na de aanslag werd de toen 15-jarige Malala naar Londen gevlogen waar ze een aantal intensieve operaties moest ondergaan. Alles dat Malala overkwam brak haar wilskracht en strijd niet, integendeel. Malala haar stem werd in de hele wereld gehoord en de steun voor de strijd van Malala werd alleen maar groter.
Malala woont nu in Engeland waar haar vader een baan aangeboden heeft gekregen en waar ze nu relatief veilig is voor de Taliban. 

Afgelopen vrijdag 6 september werd in de Ridderzaal in Den Haag de Internationale Kindervredesprijs uitgereikt aan Malala Youaszai, het meisje dat haar eigen leven in de waagschaal stelt voor iets dat een basisbehoefte is voor alle kinderen: het recht op onderwijs. 

Marc Dullaert, oprichter van KidsRights en initiatiefnemer van de Kindervredesprijs: Malala is een inspiratie voor zowel kinderen als volwassenen. Haar strijd voor toegang tot onderwijs voor meisjes wereldwijd, blijft voor niemand onopgemerkt. Ze laat zien dat kinderen op jonge leeftijd hun stem kunnen laten horen en de wereld in beweging kunnen zetten. Zelfs na een aanslag op haar leven, toonde Malala de moed om zélf te beslissen haar inzet onverminderd voort te zetten. 

Als ambassadeur voor War Child trek ik me het lot aan van alle kinderen, waar ook ter wereld. Dat de strijd van Malala bewondering oproept is geweldig, maar ook jullie kunnen haar helpen en wel op een zeer simpele manier. 

KidsRights is een Nederlandse kinderrechtenorganisatie die opkomt voor de positie van zeer kwetsbare kinderen waar ook ter wereld. KidsRights gelooft dat elk individueel kind de kracht heeft om de wereld in beweging te zetten. De organisatie ziet de kinderen zelf als ‘changemakers’. Zoals Desmond Tutu, Nobel Vredesprijswinnaar en beschermheer van KidsRights zegt: “KidsRights seeks to give a voice to the voiceless.”

KidsRights ondersteunt diverse projecten in ontwikkelingslanden die zijn gericht op onderwijs, maar ook in eigen land is de kinderrechtenorganisatie actief. Zo werd onlangs de jongerencampagne Move the World with KidsRights gelanceerd. Malala is de inspiratiebron van de campagne, omdat zij laat zien dat kinderen zelf in actie kunnen komen en de wereld in beweging kunnen zetten. TopNotch-rappers als Lil Kleine, Ronnie Flex, Bokoesam en Lange Frans roepen namens KidsRights kinderen en jongeren op om hun profielfoto te doneren die dient als stem voor onderwijs voor alle kinderen wereldwijd. De foto’s worden in september aangeboden tijdens een vergadering van de Verenigde Naties.

ABN AMRO, partner van KidsRights, zal maar liefst 1,50 euro per gedoneerde profielfoto doneren zodat er een kind weer naar school kan via een project van KidsRights.

Zo simpel is het om veel kinderen van onderwijs te verzekeren en daarom vind ik deze actie zeker het promoten waard. Hoeveel werk is het nu je Facebook- of Twitterprofielfoto te doneren? Het is geen werk en daarmee maak ook jij een verschil.

Het doneren van je profielfoto doe je via deze link: http://www.movetheworld2015.org/.

Ik hoop dat jullie allemaal mee doen! Hoe mooi is het om Malala, na alles dat haar zelf overkwam, te helpen haar droom te verwezenlijken, onderwijs voor ieder kind!

Groetjes,

Marco