Movies that Matter!

07 April 2009

Movies that Matter!

Movies that Matter!
7 april 2009
Film heeft een ongekend vermogen: het opent ogen. Films weerspiegelen hedendaagse culturen. Het kan inzichten tonen, fantasieën prikkelen, een ontsnapping uit de realiteit zijn. Het kan meningen beïnvloeden, mensen aan het denken zetten. Movies That Matter, de naam zegt het al, zijn films die er toe doen, verschil uit maken. Wit Licht is volgens het festival zo’n film.

Stichting Movies that Matter wil publiek, opinieleiders en beleidsmakers met film raken en bewust maken van mensenrechten en situaties waarin deze rechten en menselijke waardigheid in het geding zijn.
De kernwaarden die voor Movies that Matter uitgangspunt zijn bij het realiseren van doelstelllingen en activiteiten zijn betrokkenheid, integriteit en openheid.

Movies that Matter brengt makers, film en publiek bij elkaar om zodoende de impact van de film en het engagement te vergroten.
Het Movies that Matter Festival is het film- en debatfestival van de geëngageerde film, een jaarlijks internationaal film- en debatfestival waar documentaires en speelfilms van bevlogen filmmakers het debat over mensenrechten, menselijke waardigheid en situaties waarin deze in het geding zijn aanwakkert. Het festival is een ontmoetingsplaats waar het publiek in gesprek gaat met mensenrechtenactivisten, filmmakers, politici en journalisten uit de hele wereld.Op 2 april startte dit festival met een feestelijke openingsavond in Theater aan het Spui in Den Haag. Tot en met woensdag 8 april is Filmhuis Den Haag het hart van dit vernieuwde filmfestival van Amnesty International. Naast tal van speelfilms en documentaires, biedt het festival uitgebreide verdiepingsprogramma’s, exposities en muziek.

Gisteren werd de film Wit Licht vertoond, voor een goed gevulde zaal. Na de film was er gelegenheid voor het stellen van vragen aan mij en Jean van de Velde, waar dankbaar gebruik van werd gemaakt. Ik kan volgens mij goed vertellen over de film, War Child en mensenrechten, maar ook Jean kan buitengewoon levendig vertellen en is een charismatisch man. Niet alleen ik, de hele zaal hing aan zijn lippen toen hij vertelde over Afrika, de opnamen, de bevolking, de situaties ter plekke.
De in Sudan geboren hiphop-ster Emmanuel Jal scoorde hits in Engeland en de Verenigde Staten. Voor hij een succesvol rapper werd, diende hij bijna vijf jaar als kindsoldaat in het Sudanese Volksbevrijdingsleger. Dankzij een hulpverleenster slaagt hij er in het leger te ontsnappen. Sindsdien zet Jal zich in voor de vrede in Sudan en een betere toekomst voor Afrika.Na de film en het debat over Wit Licht, mocht ik het eerste exemplaar van het boek War Child (deze titel is door Emmanuel zelf gekozen en heeft geen directe link met ‘onze’ War Child) overhandigen aan de Haagse wethouder Frits Huffnagel. Het boek gaat over de ervaringen van Emmanuel en is zeer aangrijpend. Ondanks de vele ontberingen die Emmanuel heeft moeten doorstaan, is hij nooit verbitterd geraakt. Een mooi boek wat echt de moeite waard is! Het boek kun je via de website van War Child met korting bestellen, klik daarvoor op deze link!

Den Haag is vanaf september een jaar lang War Child stad. Dat maakte Huffnagel bekend op het Movies That Matter Festival. Tijdens verschillende evenementen gaat er geld ingezameld worden! Een geweldig initiatief natuurlijk! Warchild krijgt ook zes nieuwe Haagse ambassadeurs die zich in gaan zetten voor het goede doel. Tim Akkerman van Di-rect, tv-presentator Dennis Weening, topkok Pierre Wind, Soumia Abalhaya van TMF, actrice Jessica Mendels en ADO-voetballer Lex Immers helpen mee om War Child te promoten. Fantastisch, ik vind het echt te gek dat jullie je ook willen inzetten voor War Child!

De documentaire War Child, over Emmanuels leven, werd aansluitend vertoond. Samen met Jean van de Velde en Willemijn Verloop woonde ik deze vertoning bij. Het was een zeer indrukwekkende documentaire die me geregeld emotioneerde. Ook het debat wat daarna plaatsvond met War Child medewerker Ernst Suur, regisseur Karim Chrobog en mede-ambassadeur van War Child en ex-kindsoldaat David Majur was interessant en hoopgevend. Ik wil Emmanuel heel graag een keer ontmoeten!Al met al was het een zeer indrukwekkende dag! De film War Child is de hele maand april nog te zien.

Ik hoop dat jullie in de gelegenheid zijn om deze film te gaan kijken omdat het mijns inziens een verhaal is wat net als Wit Licht, niet vaak genoeg verteld kan worden!