Musical ‘Voor kids gaat de zon op’

13 January 2011

Musical ‘Voor kids gaat de zon op’

 

War Child Musical: Voor kids gaat de zon op!

 

Al een jaar of vier liepen Willemijn Verloop en ik met het idee rond: een musical over kinderen in oorlogsgebieden. Een musical is immers een geweldig middel om kinderen bewust te maken van wat er met leeftijdsgenootjes gebeurt als ze opgroeien in oorlog. De kracht van muziek is enorm, dat merk ik al jaren in ons werk met oorlogskinderen. En muziek is een taal die iedereen aanspreekt.Maar vanzelfsprekend heb ik geen ervaring op het gebied van musicals en heb ik een expert benaderd. Zodra ik Albert Verlinde vertelde over onze ideeën was hij superenthousiast. Eigenlijk ging het vanaf toen in een stroomversnelling. Het bedrijf van Albert, V&V Entertainment bracht ons in contact met Dick van den Heuvel, een gerenommeerde musicalschrijver.
Al lijkt oorlog een moeilijk en heftig onderwerp, het kan heel goed bespreekbaar gemaakt worden bij kinderen. Deze musical sluit dan ook naadloos aan op hun belevingswereld. Zo worden kinderen op een speelse en creatieve manier bewust van het thema kinderen in oorlogsgebieden.

De titel van de musical is Voor kids gaat de zon op!
Voor kids gaat de zon op is een echte avonturenmusical geworden met herkenbare belevenissen en situaties voor kinderen. De musical heeft een positieve boodschap, humor en vrolijke muziek, want een groep 8 musical hoort natuurlijk een feestelijke afsluiting te zijn van de basisschooltijd! Mark Kuijpers heeft getekend voor de liedjes, maar ook twee van mijn eigen liedjes mogen in deze musical natuurlijk niet ontbreken. De liedjes Speeltuin en Wat Zou Je Doen komen in de musical voor.

De musical is gratis. Dat hebben we bewust gedaan omdat we het belangrijk vinden dat iedereen die het wil, deze musical op moet kunnen voeren. En bovendien, hoe meer scholen de musical opvoeren, hoe meer mensen bewust worden van de problematiek van kinderen in oorlogslanden. Hoewel War Child zich uiteraard inzet voor deze problematiek, komt de naam War Child in de musical niet voor.

Ben je nieuwsgierig? Iedereen die geïnteresseerd is kan op www.warchild.nl/schoolmusical het script lezen en een paar muziekfragmenten van de liedjes beluisteren.

 

De korte inhoud van de musical:

De zomervakantie staat voor de deur. Groep 8 gaat bijna afscheid nemen van school. Maar eerst is iedereen natuurlijk nog druk met leren! Alhoewel Jante, het stoerste meisje van de klas, houdt van computergames spelen. Haar favoriet is Pixel War 3.0, een game over oorlog. Ze speelt het stiekem in het computerlokaal, lekker schieten en bommen gooien. Haar klasgenootjes vinden dat ze moet stoppen, maar Jante wil niet: ze heeft bijna een nieuwe level afgerond.
Op dat moment crasht de computer en komt ook nog eens de leraar eraan. Oh oh, gelukkig komt Kerre, de computernerd van de klas, het computerlokaal binnen. Jante smeekt hem de computer te repareren. Kerre doet een poging, maar dan gebeurt er iets vreemds Plotseling klinkt een enorme knal en zien ze een lichtflits. Als Jante, Kerre en de andere klasgenoten daarna goed om zich heen kijken, zien ze dat ze niet meer in het computerlokaal zijn. Integendeel Het lijkt wel op een gebied waar oorlog is. Dan valt het kwartje: ze zitten in Pixel War 3.0, de computergame van Jante! Wat nu?!?

 

In Voor kids gaat de zon op komen leerlingen van groep 8 in een computergame over oorlog terecht. Vinden ze een manier om terug te komen? En overleven ze de oorlog? Het einde van de musical verklap ik nog niet. Maar geloof me: met heel veel spelen en plezier, kom je een heel eind!

De musical Voor kids gaat de zon op duurt ongeveer 60 minuten en bevat 20 personages. Dit aantal kan uiteraard worden uitgebreid. Het staat allemaal te lezen in de lerarenhandleiding, die de juf of meester gratis ontvangt na aanmelding op www.warchild.nl/schoolmusical 
Lijkt het je leuk? Vraag je juf of meester of ze jullie op wil geven!


Groetjes,

Marco