Nationale Sportweek 2009!

18 April 2009

Nationale Sportweek 2009!

Vandaag was de officiële opening van de Nationale Sportweek 2009 en wel in Maastricht! Maastricht is een uitermate sportieve stad, de Amstel Gold Race vindt er dan ook dit weekend plaats, maar Maastricht doet veel meer om haar inwoners aan het sporten te krijgen, iets wat we natuurlijk bijzonder aanmoedigen!

Sporten is ontzettend belangrijk. Ik zeg altijd: ‘Een gezonde geest schuilt in een gezond lichaam!’ en daarmee bedoel ik dat wanneer je goed voor je lichaam zorgt en je in conditie blijft, je geestelijke gezondheid daar ook van profiteert. Dat merk ik ook bij het werk wat ik voor War Child doe. Sporten is een gezonde manier om emoties te verwerken, om je af te reageren en wanneer je sport blijkt informatie makkelijk opgeslagen te worden. Schoolgaande kinderen zouden dus ook allemaal moeten sporten! Maastricht zet al haar basisscholen in beweging en dat is natuurlijk een hele goede zaak! 

Samen met de andere ambassadeurs van de Nationale Sportweek hebben we diverse sporten gepromoot, uitleg gegeven over sport en de week officieel geopend. Zeg je ‘sport’, dan zeg je Erica Terpstra, en het was dan ook fantastisch dat ook Erica er wederom bij was! Erica is een fantastisch mens, buitengewoon sportief, zowel fysiek sport ze weer heel geregeld, maar vooral ook qua persoonlijkheid is Erica één van de sportiefste mensen die ik ken!

Er werd me gevraagd of ik de uitdaging aan durfde te gaan tegen Pieter van de Hoogenband te fietsen. Ik ga een uitdaging natuurlijk niet zomaar uit de weg, maar de eerlijkheid gebiedt me te zeggen dat ik me zelf weinig kans gaf van Pieter te winnen. De computertjes waren echter ingesteld op het laatste stuk van de Amstel Gold Race, en dat zou betekenen dat het om de eindsprint zou gaan en dus de laatste minuut. Eén minuut heel erg hard fietsen, dat zou ik nog wel aan kunnen!

Ik fietste de benen uit mijn lijf en het was ontzettend spannend. Uiteindelijk bleek dat over de laatste meters Pieter 47 seconden deed en ik… 44 seconden! Joehoe! Ik had gewonnen!

Tijdens de meet & greet was het een drukte van belang. Veel mensen wilden een fotootje of een handtekening en de rij leek eindeloos. We zijn zo lang mogelijk doorgegaan, maar helaas moest ik op een gegeven moment echt stoppen, want er waren nog meer podiumactiviteiten en ook stond er veel pers te wachten. Wist je dat Lotto maar liefst 47 miljoen euro afdraagt aan de NOC*NSF! Dat betekent o.a. dat de contributie van veel verenigingen laag kan blijven en de drempel om te gaan sporten dus ook! Geweldig!

Nadat ik een aantal interviews had gegeven, we binnen toegesproken waren door o.a. Erica was het toch echt tijd om de Nationale Sportweek offcieel te openen door het ontbranden van het bijna-Olympisch vuur!

De fakkel werd door twee plaatselijke sporthelden aangereikt, waarna we met elkaar gebroedelijk de schaal ontvlamden! 

De Nationale Sportweek is dit keer voor de zesde keer georganiseerd en loopt van 18 tot en met 24 april Zeven dagen lang trekt de Nationale Sport Week Roadshow door Nederland en zet zij in diverse gastgemeenten een waar sportevenement neer. Een compleet ingericht sportplein, voorzien van onder andere een podiumprogramma en vele sportieve activiteiten zal de gemeenten sportief op stelten zetten.

 

Na de spectaculaire aftrap in Maastricht vandaag bezoekt de Roadshow onder andere Breda, Amsterdam, Dordrecht, Westland en Arnhem. Iedere gemeente heeft gekozen voor een stadsthema, ‘De Dag van…’, waaraan elke sportactiviteit gekoppeld kan worden. Het draait er tijdens de Nationale Sport Week immers om iedereen kennis te laten maken met alle takken van sport; van fietsen tot zwemmen, van vechtsport tot balsport en alles daartussenin. Het belooft een sportieve week te worden, waarbij we laten zien dat sporten leuk en gezond is, maar dat het bovenal een week is van dóen en wel voor iedereen, jong en oud!

Neem een kijkje bij één van de vele workshops die er deze week gehouden wordt en maak kennis met de vele sporten die er in ons land mogelijk zijn! Ja, ook jij hebt er tijd voor, die tijd moet je er namelijk voor maken! Maak het een vast onderdeel van je agenda, overleg bijvoorbeeld met je werkgever en zorg dat je gezond en in conditie blijft! Kom in beweging!

Bezoek ook de website van de Nationale Sportweek eens!

Groetjes,

Marco