Onrust in Congo…

29 May 2004

Onrust in Congo…

Dat het werken in na-oorlogse gebieden niet ongevaarlijk is, weten alle War Child medewerkers. Maar hoe kwetsbaar je bent realiseren we ons nu weer extra goed, want in Congo is een War Child medewerker beschoten…

In de stad Bukavu in het zuidoosten van de Democratische Republiek Congo zijn sinds woensdagnacht gevechten gaande tussen strijdende groeperingen. Er vinden zware beschietingen plaats  en het hier aanwezige team van War Child Nederland is inmiddels geëvacueerd.

 

Tenminste drie burgers zijn omgekomen, onder wie twee kinderen. Over andere slachtoffers bestaat nog onduidelijkheid. De bevolking is geadviseerd binnen te blijven. Vredestroepen patrouilleren in de straten van Bukavu. Woensdagavond laat braken gevechten uit. De regeringstroepen kwamen toen in botsing met ex-rebellen.

 

War Child Nederland is voorjaar 2003 een project in Congo gestart. De psychosociale hulpverlening van de organisatie richt zich op de problematiek van kindsoldaten en op andere groepen kinderen, die slachtoffer zijn van de oorlog. War Child maakt zich ernstig zorgen om de huidige situatie in dit Afrikaanse land en de gevolgen die deze met zich meebrengt voor de toekomst van de kinderen.

 

Onder de gewonden is ook een van de teamleden van War Child Nederland. Zij is door een kogel in het been geraakt, maar niet in levensgevaar. 

Het is nog niet eerder voorgekomen dat een medewerker van War Child gewond is geraakt door onlusten op de plaats van bestemming. We zijn allemaal enorm geschrokken en wensen het gewonde teamlid veel sterkte en hopen op een voorspoedig herstel. Ook de overige betrokkenen hebben het nu extra moeilijk in deze onrustige tijd. 

We beseffen allemaal weer goed onder welke omstandigheden en in wat voor situaties War Child soms moet werken. De huidige werkzaamheden van War Child Nederland in Bukavu zijn tijdelijk stilgelegd.

We hopen allemaal dat de rust snel is weergekeerd…

 

Groet,
 

Marco