Van kindsoldaat tot Meester in de Rechten!

19 January 2010

Van kindsoldaat tot Meester in de Rechten!

De Soedanese Kon Kelei werd als vierjarige jongen door het rebellenleger Sudan’s People Liberation Army (SPLA) meegenomen. Aan zijn ouders werd verteld dat hij onderwijs en bescherming zou krijgen. Zijn vader zei: ‘Kon, wees moedig en zelfstandig’. Zijn moeder zei: ‘Wees vriendelijk’. Maar Kon was veel meer dan dat. Ondanks het feit dat hij op zijn 7e opgeleid werd tot soldaat, wapen- en vechttraining kreeg, om vier uur ’s ochtends gewekt werd, soms acht uur achter elkaar moest lopen, en nog voor hij wist wat ‘dood’ betekende de kinderen die het niet redde moest helpen begraven, wist hij een paar jaar later te ontsnappen. Een jaar later, in 2000, kwam Kon als illegale bootvluchteling aan in Rotterdam. Kon heeft niet alleen in Soedan laten zien over moed en doorzettingsvermogen te beschikken, ook in Nederland heeft hij dat gedaan.

Op dinsdag 19 januari 2010, nog geen tien jaar na zijn komst in Nederland, is Kon afgestudeerd aan de Radboud Universiteit van Nijmegen in Internationaal en Europees Recht. Een ongekende prestatie waar ik ongelofelijk trots op ben! Kon Kelei is naast voorlichter voor War Child, voormalig kindsoldaat en acteur, nu ook de trotse bezitter van zijn bul! Ik was bij de plechtigheid aanwezig en werd samen met Willemijn Verloop (oprichtster War Child Nederland) en Mark Vogt (directeur War Child) in het zonnetje gezet door Kon. Hij bedankte ons voor onze inzet, voor het werk wat we met War Child doen en dat hij mede dankzij het werk van War Child deze richting had gekozen waardoor hij nu in staat is iets voor zijn land terug te doen. Tijdens zijn emotionele speech, vertelde hij dat op ongeveer hetzelfde moment waarop hij in de bush zat als kindsoldaat, Willemijn besloot de stichting War Child op te richten omdat ze vond dat er aan de andere kant van de wereld kinderen waren die waardevol genoeg waren om gered te worden. Om die reden had Kon van zijn bul voor ons een kopie laten maken.  

Ik heb mijn bewondering voor Kon niet onder stoelen of banken gestoken en heb vereerd zijn kopie aangenomen. Ik heb in mijn leven al heel veel prachtige onderscheidingen en awards mogen ontvangen, maar deze kopie is de mooiste die ik ooit heb gehad. Ik ga hem ingelijst in mijn kantoor hangen, omdat het een inspiratiebron is, een constante herinnering aan het moment dat een kindsoldaat, die op zijn vierde gerecruteerd werd, een universitaire graad haalde, meester in de rechten werd. Ik heb vaker gezegd: elk geholpen kind is er één. Kon Kelei bewijst deze stelling opnieuw.

Kon is een prachtig voorbeeld van hoe iemand zich kan los worstelen van zijn oorlogsverleden, zijn maatschappelijke verantwoording neemt, zijn kansen pakt en zich actief inzet voor de problemen in zijn land en voor zijn lotgenoten. Hij heeft een eigen hulporganisatie opgericht waarmee hij o.a. zorgt voor educatie in zijn geboorteland, werkt nauw samen met andere hulporganisaties en spreekt over de rechten van kinderen met grote wereldleiders. Ik ken Kon al een aantal jaar en geloof me, ik ben buitengewoon trots op hem!

Some people change the future, he is one of them!

Groetjes,

Marco