‘Verbeter de wereld, begin een bedrijf’

07 November 2013

‘Verbeter de wereld, begin een bedrijf’

In 1994 stond Willemijn Verloop aan de wieg van War Child Nederland, een stichting waarvan bijna iedereen in Nederland de naam inmiddels wel kent. War Child Nederland is ook een stichting die voor mij een essentiele rol in mijn leven is gaan vervullen.

War Child Nederland ontwikkelde zich tot een stichting voor psychosociale hulpverlening voor kinderen in oorlogssituaties. In Nederland was er geen stichting die zich hiermee bezig hield en Willemijn betrad hiermee een geheel nieuw pad. In 1998 benaderde Willemijn mij met de vraag of ik ambassadeur voor War Child wilde worden. Het jaar 1998 was voor mij een enorm succesvol jaar waarin ik ‘De Bestemming’ uitbracht, en Willemijn gaf toe dat ze hoog in wilde zetten. Ze zocht iemand die betrokken zou zijn, niet alleen in naam, maar wel ook voldoende bekendheid had om lawaai te kunnen maken. Hoewel ik me vaker inzette voor diverse goede doelen, had ik het idee dat mijn tijd, aandacht en energie voor de doelen op deze manier versnipperde. Je kon alles slechts aantippen. Willemijn kwam met haar voorstel op het moment dat ik zelf ook onderzocht wel doel ik langdurig zou kunnen steunen. Ik verdiepte me in War Child en de methodes waarmee zij werken en eigenlijk was mijn besluit toen snel genomen; van dit goede doel wilde ik dolgraag ambassadeur worden! Inmiddels ben ik al ruim 15 jaar ambassadeur voor War Child en het is een ambassadeurschap waar ik me met ziel en zaligheid voor inzet. War Child is onderdeel van mijn DNA geworden.

In 2010 nam Willemijn afscheid als directielid van War Child. Gelukkig is ze zeker nog met War Child verweven als vicevoorzitter van de Raad van Toezicht. In 2012 richtte Willemijn een organisatie op voor sociaal ondernemen. Sociaal ondernemen is iets wat je -gelukkig- steeds meer ziet. Bedrijven die sociaal ondernemen hebben allereerst een maatschappelijke doelstelling waarbij geld een middel, nooit een doel is. Een mooi voorbeeld van sociaal ondernemen is het bekende restaurant Fifteen dat kansarme jongeren opleidt. Willemijn heeft een boek geschreven over sociaal ondernemen dat ik iedereen wil aanraden. De titel van haar boek is ‘Verbeter de wereld, begin een bedrijf’. Willemijn beschrijft in haar boek het sociaal ondernemen in Nederland, wat het inhoudt, de betekenis en de uitdagingen maar schrijft ook over de ondernemers zelf.

Een van de ondernemingen die aan bod komt is WakaWaka, dat is Swahili is voor ‘schijn fel’. WakaWaka is een fantastisch voorbeeld van sociaal ondernemen en omdat ik ook in het bezit ben van een WakaWaka wil ik deze graag als voorbeeld gebruiken.
WakaWaka ontwikkelt en fabriceert high-tech solar lampen en opladers tegen lage kosten. Apparatuur die niet alleen door ons in het westen veelvuldig gebruikt wordt. De WakaWaka lampen laden zich op met zonlicht en kunnen gebruikt worden als lamp, maar ook als oplader voor je telefoon bijvoorbeeld. In landen zoals in Afrika hebben veel mensen een mobiele telefoon maar is electriciteit veel lastiger te vinden. Met de WakaWaka kun je overal en altijd je telefoon opladen. Je kunt hem neerzetten, ophangen of op een frisdrankfles zetten en zo de lamp gebruiken. 

Met de productie van deze lampen en opladers wil het bedrijf Off-Grid Solutions de anderhalf miljard mensen op deze wereld die afhankelijk zijn van gevaarlijke en vervuilende kerosinelampen voorzien van schone en veilige verlichting. Door zelf zo’n lamp of oplader aan te schaffen werk je hier aan mee en dat is nu precies de essentie van sociaal ondernemen!

Het boek van Willemijn is in een groot aantal opzichten een eyeopener omdat ze hiermee laat zien dat ook wanneer je een bedrijf begint en ondernemer wordt, je zoveel voor de wereld kunt betekenen! WakaWaka is slechts één van de voorbeelden, omdat deze voor iedereen zo herkenbaar is neem ik deze graag als voorbeeld.

Ik hoop dat het boek van Willemijn ondernemers aan het denken zet en voor allen die niets in het ondernemerschap zien maar wel iets voor de wereld willen betekenen: samenwerken met sociaal ondernemers en hun producten aanschaffen ligt voor iedereen binnen handbereik!

Groetjes,

Marco