Voor War Child in Carré

06 December 2018

Voor War Child in Carré

Dit jaar ben ik 20 jaar ambassadeur van War Child en daar wilde ik graag iets bijzonders mee doen. Want nog steeds wil ik op elke zeepkist klimmen om de verhalen te vertellen over kinderen in een oorlogsgebied, en aandacht vragen voor het werk wat War Child doet.
Ik sloot deze week mijn Clubtour ‘Thuis’ af in Koninklijk Theater Carré en deze allerlaatste werd een benefietconcert voor War Child. 5 december, voor veel kinderen een feestdag waarbij ze worden overladen door cadeautjes en lekkers van Sinterklaas, wilde ik graag mijn steentje bijdragen voor de kinderen in de oorlogsgebieden, zodat zij een betere toekomst tegemoet gaan. Voor deze kinderen is er geen mooier cadeau dan hen hulp te bieden!
 
Het werd een onvergetelijke en bijzondere avond. Willemijn Verloop, oprichtster van War Child, heette het publiek welkom op deze bijzondere avond. Ze vertelde over het werk wat War Child doet en over hoe ik betrokken raakte bij deze organisatie. Wat volgde waren hele lieve woorden over mijn betrokkenheid de afgelopen 20 jaar. Leuke anekdotes en mooie verhalen over de reizen vertelde ze aan de zaal, die was gevuld met lieve vrienden, familie en veel medewerkers van War Child. Na deze mooie woorden startte een indrukwekkend filmpje met beelden van kinderen in een oorlogssituatie en was ik te zien tijdens mijn diverse reizen.

Na het filmpje was het tijd voor mij en mijn band om het podium te beklimmen en te laten horen en zien dat muziek verbindt. Samen met mijn bandje gaven we net even wat extra op deze zo speciale avond. Regelmatig was er even een stop en werden er filmpjes getoond over de kinderen, die ik 12 jaar geleden heb gesproken tijdens mijn reis en die ik dit jaar, inmiddels volwassen geworden, weer heb mogen ontmoeten.
Een aantal, voor mij dierbare mensen, waaronder mijn eigen Leontine, de directeur van War Child Tjipke Bergsma en Willemijn Verloop, stelden mij vragen over War Child die ik met liefde beantwoordde. Het was indrukwekkend stil in de zaal tijdens deze filmpjes, kippenvel!
 
Mijn dierbare vriendin Trijntje Oosterhuis was deze avond één van mijn gasten. Ze kwam samen met Yosina Rumajauw, winnares van seizoen zeven van The Voice Kids, en ze zongen het prachtige nummer ‘Ken Je Mij’.
Ik zeg altijd dat je beloftes moet nakomen en dat deed ik ook deze avond. Tijdens de opnames van The Voice Senior zei ik tegen, The Voice Senior kandidaat, Jimi Bellmartin dat hij bij mij in Carré mocht staan. Hij koos weliswaar niet voor mij als coach, maar hij was er gisteren wel! Wat een ongelooflijke stem en charisma heeft die man! Hij zong ‘It`s A Man`s Man`s Man`s World’ werkelijk fenomenaal.

Wat een energie was er deze avond te voelen op het podium en in de zaal! Tijdens ‘Lentesneeuw’ dwarrelde er door heel Carré snippers en het hoorde echt bij de magie van deze avond.
Er stond vooraan een blind meisje en die kan mij natuurlijk niet zien, maar ik heb haar naar voren geroepen zodat zij mij kon voelen, ik kreeg prompt ook nog een cadeau van haar! Die zag ik niet aankomen, maar zo lief!!

Michaela DePrince, mede ambassadeur van War Child, was deze avond ook één van mijn gasten. Een paar jaar geleden heb ik Michaela leren kennen en wat een indrukwekkend levensverhaal vertelde zij mij toen. Michaela is een voorbeeld voor velen, zij heeft heel hard moeten knokken om te komen waar ze nu is. Ze is inmiddels ballerina bij het Nationaal Ballet en zet zich met hart en ziel in voor War Child. Speciaal voor deze avond had ze een choreografie gemaakt op het voor mij heel bijzondere en voor deze avond zeer toepasselijke nummer ‘De Speeltuin’. Terwijl ik dit lied samen met mijn band ten gehore bracht was Michaela dansend te zien, zo indrukwekkend mooi!
Ze heeft, nauwelijks bekomen van deze grote inspanning, nog uitgebreid verteld over waarom War Child zo belangrijk is. Wat een bijzondere vrouw!

Na afloop stond ineens de directeur van War Child, Tjipke Bergsma, en Jacky Atingo uit Oeganda, voormalig oorlogsslachtoffer en inmiddels tolk van War Child, op het podium. Zij vertelde haar bijzondere verhaal en ik werd uitgebreid bedankt. Ik kreeg een heel speciale Award! Deze had ik nog niet werd gezegd en ik was razend nieuwsgierig. Het was echt een geweldige Marco Borsato Soapbox Award, een zeepkist! Vanaf nu zal ieder jaar iemand deze bijzondere Marco Borsato Soapbox Award gaan krijgen.
Ik was erg ontroerd en had tranen in mijn ogen, het kostte moeite om wat te zeggen maar het kwam recht uit mijn hart.

Het jubileumconcert is zeker niet het einde van mijn ambassadeurschap, maar het begin van nog veel meer jaren waarin ik iedereen wil overtuigen dat je het verschil kunt maken. Dat is hard nodig als je je realiseert dat één op de zes kinderen opgroeit in een oorlogsgebied. Voor al deze kinderen blijf ik op de iconische zeepkist staan zodat ook zij kunnen dromen van een mooie toekomst. Met de opbrengst van het concert kan War Child 14 veilige plekken creëren in de 14 landen waarin zij werkt. Dit is zo ongelofelijk fijn en is mede tot stand gekomen door mijn fans die er die avond waren. Bedankt iedereen die deze avond zo onvergetelijk heeft gemaakt!


Groetjes,

Marco

(met dank aan Ben Houdijk voor de prachtige foto’s)