Voor War Child naar Oeganda!

10 April 2012

Voor War Child naar Oeganda!

Vandaag ben ik vertrokken naar Oeganda, voor een werkbezoek voor War Child. Het is de derde keer dat ik Oeganda en onze projecten daar bezoek en ik heb er ontzettend veel zin in. Het werk van War Child is hier, op de plek waar Joseph Kony huishoudt, ontzettend hard nodig.

In Noord-Oeganda is een kind zijn leven niet zeker. Al zeker twintigduizend kinderen zijn er door Joseph Kony en zijn rebellenleger de afgelopen decennia ontvoerd, om dienst te doen als kindsoldaat of seksslavin. Met hun kalasjnikovs en machetes houden deze kinderen huis in de streek waar ze zelf oorspronkelijk vandaan komen. Als de kinderen weigeren te vechten, worden ze door oudere rebellen vermoord of verminkt, worden hun oren of lippen afgesneden voor de ogen van andere kinderen. De kinderen die na de ontvoering bij hun gemeenschap terugkeren, zijn vaak gestigmatiseerd en hebben moeite om zich weer aan het normale leven aan te passen. War Child werkt in Oeganda aan een gemeenschapsgerichte aanpak dat de hele omgeving betrekt bij het verbeteren van het welzijn van voormalig kindsoldaten en kinderen die op de een of andere manier door de oorlog geraakt zijn. Ze leven bijvoorbeeld in vluchtelingenkampen of zijn hun ouders verloren. Kinderen leren op deze manier weer kind te zijn, te spelen, samen te werken. Ze leren dat geweld geen oplossing is. Eigenlijk leren kinderen hoe ze moeten léven.

Er is veel ophef over mijn gezondheid, merk ik. Ik voel me fit genoeg voor deze reis en me inzetten voor War Child is ook iets waar ik erg veel energie van krijg. Ik merk dat veel mensen zich zorgen maken, maar vooralsnog is er niets ernstigs aan de hand. Een hardnekkig griepvirus, geen tijd om uit te zieken wegens oa de finale van The Voice Kids en een lage weerstand, maakt dat het herstel niet zo snel verloopt als anders.

Als ik terug ben laat ik een uitgebreide check up doen, zodat we zeker weten dat we niets over het hoofd zien.
Ik wil jullie graag bedanken voor alle lieve adviezen en tips waarmee ik overstelpt ben. Maar nogmaals, er is geen reden om jullie zorgen te maken.

Tot na Oeganda!

 

Groetjes,

Marco