Vrijheid maak je met elkaar!

04 May 2007

Vrijheid maak je met elkaar!

Ook dit jaar vieren we op 5 mei dat we vrij zijn. Dat wil zeggen, in ons land zijn we vrij. Voor miljoenen mensen is vrijheid nog niet zo vanzelfsprekend en daarom probeert men op de bevrijdingsfestivals de bezoekers te motiveren om deel te nemen aan de debatten over vrijheid. Om de bezoekers te laten verleiden hieraan deel te nemen is de animatiefiguur FRED in het leven geroepen. Fred is een wat slungelige jongen die zichzelf als freedom fighter ziet, maar vrijheid soms ook heel merkwaardig definieert. Hij heeft overal een mening over en gaat graag in debat met iedereen. Vorig jaar was Fred voor het eerst te zien op o.a. shirts en in filmpjes. Dit jaar gaat Fred een stapje verder.

Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft mij gevraagd of ik wilde poseren in een FRED pak en hieraan wilde ik graag meewerken! ‘Ik ben FRED!’ is de slogan. De achterliggende gedachte is eenvoudig. ‘Fred is van iedereen en iedereen is Fred.’

Een beetje net zoals vrijheid. Vrijheid is van iedereen en samen maken we vrijheid. Stilstaan bij vrijheid is heel belangrijk, maar daarover in debat gaan en jouw mening laten horen moet ook kunnen.

Wil je FRED graag jouw mening laten horen? Kom dan naar één van de dertien bevrijdingsfestivals en neem deel aan het debat. Meer lezen over de stellingen die FRED dit jaar heeft? Bezoek dan de website van het Nationaal Comité 4 en 5 mei.

Voor War Child treedt de Zwolse hip hop band Opgezwolle treedt dit jaar op als Ambassadeur voor de Vrijheid. Samen met ex-kindsoldaat Kon Kelei uit Soedan staan zij op de festivalpodia in Assen, Groningen, Leeuwarden, Amsterdam en Haarlem en vragen aandacht voor de situatie van kindsoldaten.

War Child is op alle dertien bevrijdingsfestivals aanwezig met een stand. In deze stand kunnen bezoekers ervaren wat de kracht van muziek is met de War Child Peace of Mind Experience. De Peace of Mind Experience is een activiteit waarbij je door een koptelefoon muziek, opdrachten en informatie te horen krijgt. Zo hoor je op een interactieve manier meer over de problematiek van kindsoldaten en ervaar je hoe War Child ex-kindsoldaten helpt met muziek. Muziek is universeel, een taal die iedereen spreekt. Het verbroedert en maakt vrij. Kindsoldaten is hun vrijheid ontnomen. War Child helpt ex-kindsoldaten om te gaan met hun oorlogservaringen en helpt ze weer een plek te vinden in de samenleving. Hierbij staat de kracht van muziek centraal. Muziek brengt mensen bij elkaar en helpt emoties te uiten. Zo krijgen ex-kindsoldaten weer vrijheid in hun hoofd.

Vrijheid maak je met elkaar!