WakaWaka’s voor Oeganda!

13 April 2014

WakaWaka’s voor Oeganda!

Afgelopen november vertelde ik jullie over het boek dat Willemijn Verloop, oprichtster van War Child, geschreven heeft over sociaal ondernemen onder de titel ‘Verbeter de wereld, begin een bedrijf’. In ditzelfde artikel gaf ik ook een voorbeeld over dit sociaal ondernemen en noemde de WakaWaka lamp. Wat een fantastische resultaten er kunnen komen wanneer twee bedrijven die zich beiden bezighouden met sociaal ondernemen gaan samenwerken en hoeveel mensen daarmee geholpen kunnen worden vertel ik graag!

WakaWaka is een Nederlandse stichting die als doel heeft om de allerarmste te voorzien van veilige en schone zonne-energie. Mensen zonder elektriciteit zijn nu afhankelijk van gevaarlijke en giftige kerosine lampen die gevaarlijk zijn en veel geld kosten. WakaWaka’s bieden mensen de mogelijkheid te ontsnappen uit de energy poverty trap. WakaWaka is twee jaar geleden opgericht en heeft inmiddels meer dan 75.000 WakaWaka lampjes in ontwikkelingslanden verspreidt.

WakaWaka werd benaderd door Zonline, een jong zonnepanelenbedrijf dat gevestigd is in Amsterdam. De ambitie van Zonline is om alle Nederlandse daken blauw te kleuren met zonnepanelen en zo bij te dragen aan een schoner milieu. Dat doet Zonline op een hele bijzondere manier. Eerder lanceerde Zonline – samen met Urgenda – Stichting Doneer de Zon, een crowdfunding platform voor non-profit organisaties zoals scholen.

Zonline schenkt voor elk nieuwe klant die zij hebben voor hun zonnepanelen een WakaWaka-lampje aan War Child en juist die lampjes gaan een enorm verschil brengen!
De eerste donatie die Zonline aan War Child kon doen bedroeg maar liefst 500 lampjes en die mocht ik namens War Child in ontvangst nemen. Deze lampjes zullen naar Oeganda gaan en zullen door War Child aan schoolgaande meisjes in een project in Oeganda uitgedeeld worden. Deze meisjes zijn vaak het meest kwetsbaar voor geweld en mishandeling en dankzij deze lampjes hoeven zij hun dagelijkse bezigheden, zoals naar school gaan, water of brandhout halen, niet meer in het donker te doen. Met een WakaWaka hebben zij altijd een lampje bij zich wat ze overdag met zonlicht opladen. Het klinkt voor ons zo simpel en vanzelfsprekend maar dat is het in Oeganda helemaal niet!

Zonline heeft met War Child afgesproken dat de meisjes hier ook iets voor moeten doen en hun school succesvol moeten afronden. Hopelijk kunnen ze de avonduren nu ook benutten om iets te lezen of produceren, en kunnen ze veiliger over straat. Het is echt gebleken dat het hebben van licht de kansen op voltooien van opleidingen/school, en op latere leeftijd, productiviteit en kans op werk verhoogt. 

Zonline wil doorgaan met het sparen voor WakaWaka lampen voor WarChild. Daarom hebben zij nog een Go Solar Give Solar actie deze lente lopen. Voor iedere klant die in het kader van deze actie bij Zonline overstapt op zonnestroom doneren zij nog eens 7 WakaWaka’s aan WarChild. De lente-actie van Zonline loopt nog tot 21 juni!

Ik vind het een geweldig initiatief en een prachtig voorbeeld van het samenwerken tussen twee bedrijven in sociaal ondernemen waar heel veel kinderen letterlijk licht mee in hun leven krijgen!

Groetjes,

Marco