Werkbezoek met minister Bert Koenders aan Colombia

16 February 2009

Werkbezoek met minister Bert Koenders aan Colombia

Vorige week reisde ik in het gezelschap van Minister Bert Koenders van Ontwikkelingssamenwerking, Willemijn Verloop en Mark Vogt van Warchild naar Colombia voor een zesdaags werkbezoek. Ons doel was om de situatie van de oorlogskinderen daar op zowel de publieke als politieke agenda te zetten en te laten zien dat War Child een groot verschil kan betekenen.

Bert Koenders zou allereerst twee dagen met ons meereizen en met ons de projecten van War Child bezoeken waarna wij ons bij zijn delegatie aan zouden sluiten.

Deze werkwijze en combinatie bleken boven verwachting te werken. Niet alleen kon de minister met eigen ogen aanschouwen hoe War Child werkt maar ook wat de effecten zijn die het werk van War Child op de kinderen in oorlogsgebieden heeft. Het gaf hem de kans niet alleen de cijfers en statistieken te zien maar de kinderen, waar het werk van War Child tenslotte allemaal om draait, ook daadwerkelijk in de ogen te kijken, hun verhalen te horen en te zien hoe een leven kan veranderen.

Ook voor ons was het bijzonder de minister in ons gezelschap te hebben. Zijn aanwezigheid gaf ons werkbezoek een veel zwaardere politieke lading waardoor we in staat waren op allerlei niveaus met beleidsmakers te spreken en duidelijk te maken waar War Child voor staat, wat we doen, hoe we het doen en vooral het grote belang van War Child kenbaar te maken.

 

De kinderen die we spreken en de verhalen die we horen maken diepe, diepe indruk ondanks dat ik de verhalen ken en weet van alle verschrikkingen. Bijna nog meer indruk maakt de veerkracht die de kinderen laten zien. Het vermogen dat deze kinderen hebben om met hulp van War Child de touwtjes van hun leven weer in eigen handen te nemen en daardoor uit te zien naar een betere toekomst.

In de paar dagen dat we in Colombia zijn geweest hebben we veel bereikt, veel gezien en zijn we weer vol indrukken teruggekomen. Ik hoop nog een keer terug te kunnen gaan om nog meer van de successen terug te kunnen zien die War Child boekt in Colombia.

Naar aanleiding van dit werkbezoek aan Colombia ben ik samen met minister Bert Koenders te gast geweest bij Pauw en Witteman. De uitzending kun je hier terugzien.

Ook ben ik te gast geweest bij Goedemorgen Nederland waar ik eveneens heb verteld over dit werkbezoek. Deze uitzending kun je hier terugzien.

Binnenkort besteed ook de LINDA. er aandacht aan!

Zij zullen diverse portretten die ik gemaakt heb tijdens deze reis, publiceren.

Groetjes,

Marco