Winnaar van de Martin Luther King/Hi5-Award 2012!

26 April 2012

Winnaar van de Martin Luther King/Hi5-Award 2012!

Er zijn veel mensen die ik bewonder in deze wereld of ze nu bekend of onbekend zijn. Wanneer mij gevraagd wordt voor wie ik veel respect heb, dan zijn de eerste namen die in mij opkomen Nelson Mandela en Bono. Mandela heeft zoveel mensen geïnspireerd dat hij nog generaties lang voetsporen achterlaat. Zanger Bono van U2 vind ik een mooi voorbeeld van iemand die zijn artistieke talenten combineert en inzet om op wereldniveau problematiek aan de kaak te stellen.

Iemand die helaas niet meer in leven is maar die zeker in dit rijtje thuis hoort is Martin Luther King, de Amerikaans dominee en politiek leider van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Martin Luther King vocht geweldloos tegen de rassenverschillen in het Amerika van de 60er jaren. Wie herinnert zich niet die charismatische man met de historische woorden I have a dream…

Naar deze bijzondere man is een speciale award genoemd en ik ben zeer vereerd dat deze Martin Luther King Award aan mij zal worden uitgereikt tijdens het Hi5 Event dat binnenkort georganiseerd zal worden. De Martin Luther King/Hi5 Award wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die zijn of haar sporen verdiend heeft, iemand die zich inzet voor gelijke rechten en kansen voor iedereen en zichzelf ontwikkeld heeft volgens de Hi5 methodiek.

De jury van de Martin Luther King Award/Hi5 Award motiveerde hun keuze als volgt:

“Marco Borsato wint dit jaar de Award omdat hij zich onbezoldigd op vele manieren inzet om de situatie van oorlogskinderen en het werk van War Child onder de aandacht te brengen. Daarnaast is het hij het levende voorbeeld van onze filosofie: Waar JIJ vandaan komt heb je niet bepaald, maar waar JIJ naar toe gaat dat heb je zelf in de hand.

Het Hi5 principe kent vijf uitgangspunten:

De duim: PASSIE
De duim staat voor wees positief en weet wat je passie is. 

De wijsvinger: FOCUS
Met je wijsvinger volg je de richting naar jouw droom en kies je je eigen dream team uit.

De middelvinger: OVERZICHT
De middelvinger is de langste vinger, deze is er om het overzicht te behouden en ervoor zorg te dragen dat je te allen tijde met kop en schouders boven de rest uit steekt. 

De ringvinger: BETROUWBAARHEID
De ringvinger staat symbool voor trouw en betrouwbaar zijn aan jezelf, je sociale omgeving maar vooral aan je eigen droom.

De pink: KENNIS
De pink staat voor altijd bij de pinken zijn oftewel blijf jezelf ontwikkelen.” 

 

Ik ontvang deze award om twee redenen. Om de onbaatzuchtige strijd tegen alle vormen van armoede, geweld en discriminatie waarbij men vanzelfsprekend doelt op mijn werk voor War Child. Maar ook Omdat je jezelf laat leiden vanuit eigen kracht en niet door angst die anderen je op willen plakken. 
Daarbij doelt men op mijn ondernemerschap. Dat vind ik een bijzonder mooi gegeven.

Wie o.a. de MLK/Hi5 Award in ontvangst mocht nemen was Job Cohen. Ook de oprichters van de Voedselbank, Clara en Sjaak Sies hebben deze award mee naar huis mogen nemen. Net als Sigi Lens en voor wie zijn naam niet kent; Sigi Lens was één van de zeer weinige overlevenden van de SLM-vliegtuigramp in Suriname waarbij 176 mensen om het leven kwamen waaronder veel leden van het Kleurrijk voetbalelftal. Sigi koos ervoor om de ramp niet zijn leven te laten beïnvloeden en is niet alleen succesvol in zijn vakgebied maar doet ook veel voor kansloze kinderen.

Dat ik de Awardwinnaar van 2012 mag zijn vind ik echt heel bijzonder!

Groetjes,

Marco