Woensdag 11 juli: Sterren op het Doek!

10 July 2007

Woensdag 11 juli: Sterren op het Doek!

Ik word regelmatig uitgenodigd voor programma’s en dat gebeurt zo verschrikkelijk vaak, dat ik vaker ‘nee’ dan ‘ja’ moet zeggen. Maar af en toe komt er een programma langs waar je niet eens over hoeft ná te denken. Villa Felderhof was zo’n programma en daar kijk ik nog vol warme gevoelens naar terug. Maar ook over Sterren op het Doek hoefde ik niet na te denken. De combinatie van drie schilders en dus drie kunstwerken, de veiling die er aan vast zit voor War Child én de vriendelijke presentatrice Hanneke Groenteman maakte dat ik meteen wist dat ik hier heel graag aan mee wilde doen!

De eerste opnamen, waarbij ik kennis mocht maken met de schilders, was erg spannend omdat ik niet wist wat ik moest verwachten. Dat kun je overigens HIER terug lezen!

Twee weken later was de tweede ontmoeting, maar die was zo mogelijk nóg spannender! Ik had geen idee wat voor schilderijen er gefabriceerd waren, welke stijlen er gebruikt waren en voor welke technieken er gekozen was. Hoewel ik inmiddels de namen van de schilders kende, was ik bewust niet gaan surfen om te kijken of ik eerder werk van ze tegen kon komen. Ik wilde me laten verrassen.

Nou is dat slechts ten delen gelukt. Want als ik zeg dat ik verrast was, dan dekt dat de lading niet! Ik was compléét overdonderd! Wat een prachtige stukken zijn er uit gekomen! Ik was er gewoon stil van! Ik realiseerde me dat de kunstenaars door een strenge selectie heen moesten komen voor ze mee mochten doen aan het programma, en ze dus allemaal talentvol zouden zijn. Maar over smaak valt te twisten, ik ging er vanuit dat ik het weliswaar allemaal heel knáp zou vinden, maar niet dat ik de werken ook echt zo prachtig zou vinden! 

Ondanks het feit dat mijn afbeelding vaak op cd’s, dvd’s, in kranten en in magazines staat, vind ik het nog altijd een tikkeltje vreemd om mezelf op die manier terug te zien. Dat was met die schilderijen niet anders. Het was zo ontzettend mooi, zo gedetailleerd, zo duidelijk met veel zorg en passie gemaakt, dat ik het bijna raar vond dat er zoveel kúnst in mijn afbeelding zat. Maar dat was precies wat het was: pure kunst!

En dan moet je kiezen! Wat een onmogelijke opgave! Alle drie de werken hadden iets heel eigens. Eigen methoden, eigen sfeer, eigen kleuren. Hetzelfde model, maar met drie uiteenlopende schilderijen tot resultaat. Ik heb gekozen. 

Eén van deze drie schilderijen mag ik nu mijn eigendom noemen!

De andere twee gaan geveild worden, nadat ze onderdeel van een expositie zijn geweest. Ik kan je nu alvast vertellen dat de kans groot is dat ik meebied!

Nieuwsgierig naar het openhartige interview met Hanneke Groenteman? 

Nieuwsgierig naar het traject van de schilderijen, en welke ik uiteindelijk gekozen heb?

Kijk woensdag 11 juli naar Omroep Max op Nederland 2, van 20:50 – 21:25!

De herhaling is op dinsdag 17 juli van 14:35 – 15:15.

Wanneer de exposities zullen zijn, kun je op de site van Omroep Max straks terugvinden.

De schilderijen zullen op verschillende plekken in Nederland bezichtigd kunnen worden.

Waar en wanneer precies lees je nog!

Vergeet ook niet even naar de indrukwekkende trailer te kijken!

Groetjes,

Marco