Yosina wint The Voice Kids!

20 April 2018

Yosina wint The Voice Kids!

Alweer in september 2017 zijn we gestart met de Blind Auditions van The Voice Kids en heb ik 12 kinderen aan mijn team mogen toevoegen. Stuk voor stuk talentvolle kandidaten, die ik mocht coachen en klaarstomen voor The Battles. Na The Battles ging ik met 4 kandidaten verder en hiervan bleef, in tegenstelling tot eerdere edities, na de Sing Off uiteindelijk slechts één kandidaat over. Stella bleef in de race voor Team Ali, in Team Ilse streed Eefje voor de felbegeerde titel en Douwe Bob stond er met Kaylee. Zowel The Battles als de Sing Off blijft een lastig onderdeel in de competitie, want hoe kan je een keuze maken uit zoveel talent? Dat is gewoon haast niet te doen. Maar ook dat hoort erbij als je coach bent, hoe lastig het ook is! Met Yosina, die het nummer ‘Ken Je Mij’ van Trijntje Oosterhuis zong, besloot ik dan ook de finale mee in te gaan.

 

Na er met elkaar maanden naar toe geleefd te hebben was vandaag dan eindelijk die langverwachte finale van The Voice Kids! Maanden waarin de kandidaten keihard hebben gewerkt en het beste uit zichzelf naar boven hebben weten te halen. De finale van The Voice Kids is misschien wel nog nooit zo gelijkwaardig en zo spannend geweest als nu, omdat alle vier de kandidaten aan elkaar gewaagd zijn en echt goed zingen. Wie er ook zou winnen, het zou nooit een onverwachte uitslag zijn. Alles was mogelijk!
 
Ook dit seizoen bleek er weer een verrassend grote hoeveelheid talent zich te hebben opgegeven en wat hebben we genoten van al die audities, battles en optredens! Het samenwerken met de kinderen is ongelofelijk leuk. Ze willen ontzettend graag leren, zijn enorm flexibel en omdat ze vaak nog zo blanco zijn hoef je ze eigenlijk niets af te leren, alleen aan te leren. Kinderen coachen is echt geweldig om te doen! 
  
Elk jaar maken we ook opnamen waarin je de kandidaat een beetje beter leert kennen. Omdat we dat filmpje starten voor de kandidaat gaat zingen, noemen we die ‘instarts’. Deze vonden dit keer plaats bij Yosina thuis. Ze heeft een jonger zusje en sinds twee maanden ook een broertje. Ik ging op bezoek bij Yosina om te kijken hoe ze woont, hoe ze leeft, wat haar basis is. De roots van dit gezin liggen in West-Papoea. En voordat ik het huis mocht betreden werd ik op een rituele wijze heel warm welkom geheten. Ik kreeg een ketting met de tand van een everzwijn, een tooi met een paradijsvogel en een prachtige handgeschilderde schaal. Wat een bijzonder lief en respectvol welkom was dat! In de huiskamer hangt een foto van het voltallige gezin in Volendamse klederdracht, maar West-Papoea komt in de hele woonkamer veel terug in o.a. mooie attributen. Het is een heel hecht en liefdevol gezin en de liefde die Yosina in dat stabiele thuisgezin voelt, die zingt ze ook. Als ze zingt dan hoor je gewoon die liefde! Zij knoopt haar hart aan haar stembanden vast, waardoor alle liedjes zo echt en zo puur zijn. Heel bijzonder!
 
De opening van de finale was heel ingetogen en de stemmen van de meiden waren dan ook een prachtig eenheid op het nummer ‘Climb Every Mountain’ uit de musical Sound of Music. Het eerste nummer dat Yosina ten gehore mocht brengen was een duet met Maan en samen zongen ze ‘Girls Just Wanna Have Fun’ van Cyndi Lauper op hun eigen prachtige wijze. Een heerlijke up tempo nummer en in combinatie met al die ballonnen op het podium werd het een waar feestje. Een hele goede combinatie deze twee dames! Daarna bracht Yosina het nummer ‘Jij Bent De Liefde’ van Kenny B. ten gehore, en hiermee liet ze ons meteen voelen dat muziek pure emotie is! Met haar 11 jaar weet ze zoveel gevoel in een liedje te brengen dat is echt ongelofelijk! Een waar natuurtalent. Daarna zong ze het lied ‘Get Here’ van Oleta Adams. Maar speciaal voor deze finale werd dit aangepast naar het Nederlands met de titel ‘Bij Mij’. Yosina, die dit nummer opdroeg aan haar familie in West-Papoea, heeft de gave om zo vertellend te zingen dat het je in je ziel raakt. Het ontroerde me diep!


 
De allereerste editie van The Voice Kids won Angela met Fabiënne, daarna gingen Laura en Ayoub uit Team Borsato er met de titel vandoor. In 2015 won Lucas uit Team Nick en Simon, in 2016 was de beurt aan coach Ilse met de talentvolle Esmee en vorig jaar mocht Iris, uit Team Ali, zich de winnares van The Voice Kids noemen.
En dan dit jaar, dit jaar heeft Yosina de studiebeurs in de wacht weten te slepen en mag zij zich de winnares van The Voice Kids 2018 noemen. Wat ben ik ongelofelijk trots op dit lieve 11-jarige meisje die met haar stem iedereen weet te betoveren, een terechte én de jongste Nederlandse winnares bij The Voice Kids ooit! Lieve Yosina, gefeliciteerd met jouw overwinning, ik ben zo ongelofelijk trots op je!
 


Vlak voor de uitslag vertelde collega coach Douwe Bob dat hij er volgend jaar niet meer bij zal zijn. Hij heeft veel muzikale plannen voor 2019 waarbij helaas geen ruimte is voor de rol van coach, die, als je het goed wilt doen, natuurlijk ook een tijdrovende is. Ik heb ontzettend fijn samengewerkt met Douwe en vind het erg jammer dat deze samenwerking slechts één jaar mocht duren, maar ik respecteer zijn keuze wel. Ik zal hem missen!

Tegelijkertijd maakte Anouk via een schattig filmpje met haar zoontje Jesiah bekend dat zij de opvolger van Douwe zal zijn. Volgend jaar zal Anouk dus zowel coach zijn bij The Voice of Holland als The Voice Kids.
Anouk gaf aan dat ze graag met kinderen werkt en er veel zin in heeft. Dat hebben wij ook, dus ook voor 2019 gaan naast Anouk ook Ali B., Ilse en ik weer in de rode stoelen zitten. Ben je veertien jaar of jonger en lijkt het je leuk mee te doen? Geef je dan nu op!

Groetjes,

Marco