Bijzondere expositie Rijksmuseum!
Het Rijksmuseum in Amsterdam toont vanaf vrijdag 23 november op een speciale tiendaagse tentoonstelling werken uit de collectie die zijn geselecteerd door acht bekende Nederlanders. Mensen als regisseur Paul Verhoeven, presentatrice Daphne Bunskoek, televisiemaker Paul de Leeuw en ook ik mochten een kunstwerk selecteren en daaraan een eigen thema verbinden.
Ik heb gekozen voor een meesterwerk van de Italiaanse schilder Lodovico Mazzolino, een doek wat zo klein van afmeting is dat het letterlijk in de schaduw van het werk vand de Hollandse Meesters staat. Een vergroting van dit werk hangt in de Eregalerij, waar door middel van volgspots bepaalde delen gehighlight zijn. Het werk wat ik gekozen heb heet ‘De kindermoord te Bethlehem’, een gruwelijk verhaal uit de Bijbel. Misschien ken je het wel, als Koning Herodes hoort dat de Koning van de Joden is geboren, laat hij uit angst voor troonopvolging alle jongetjes tot twee jaar vermoorden.
Dit schilderij werd vijf eeuwen geleden geschilderd en schetst een situatie die tweeduizend jaar geleden plaatsvond. Toch is het nog altijd actueel. Op dit moment wordt de voormalige president van Liberia berecht voor de moord op honderdduizenden kinderen in Sierra Leone. Hij is een moderne Herodes…
Ik heb met een loep het schilderij is al zijn details mogen bekijken. Een bijna intimiderende ervaring. Het is onvoorstelbaar hoeveel details er in het schilderij verborgen zitten! Bijvoorbeeld links, daar zie je baby Jezus die aan de moordpartij weet te ontkomen. In de verte zie je drommen mensen, op zoek naar de nieuwe koning, vol hoop. Een schril contrast met de slachtpartij die op de voorgrond plaats vindt. Baby’s onder het bloed, moeders die alles wat ze hebben geven, proberen het onvermijdelijke te voorkomen…
Bovenaan het schilderij zie je hoe een vrouw haar levenloze zoon aan Herodes toont, in de hoop dat hij tot inkeer komt. De machteloosheid van die moeder, die haar dierbaarste bezit is kwijtgeraakt, grijpt me letterlijk naar de keel. Ze doet me denken aan de vrouwen die ik in Sierra Leone heb ontmoet, die ook hun kinderen verloren op gruwelijke manieren. Ze wilden hun verhaal vertellen, de wereld op de hoogte brengen van het onrecht wat hier, ook vandaag nog, plaatsvindt. Net zoals Lodovico Mazzolino dit vijf eeuwen geleden middels zijn schilderij wilde doen.
En dit is alleen mijn schilderij nog maar. Ook de andere gasten hebben bijzondere werken uitgekozen die zeker de moeite waard zijn!
Het Rijksmuseum is veel laagdrempeliger dan ik had verwacht. Er is zelfs een speciale Bert & Ernie tour, waar kids met koptelefoontjes de tour kunnen volgen. Ik ben er ongelofelijk veel mooie dingen tegen gekomen, ik heb gezien hoe ze met wattenstaafjes laagjes vernis verwijderen, het is gewoon bijna chirurgisch werk! Een bezoek aan het Rijksmuseum is echt de moeite waard!
De tentoonstelling is tot en met 2 december te zien in de Eregalerij van het hoofdgebouw van het Rijksmuseum, die momenteel een ingrijpende restauratie ondergaat. De expositie valt samen met de lancering van het nieuwe tijdschrift OOG van het Rijksmuseum.
OOG lijkt op het eerste gezicht een echte glossy, hij is dan ook van de makers van o.a. de Linda, maar binnenin vind je kunstwerken in plaats van mode. OOG zoekt de balans tussen diepte en toegankelijkheid. Het is bedoeld voor al die mensen die best eens naar het Rijksmuseum zouden willen, maar daar door omstandigheden niet aan toe komen. Daarom komt het Rijksmuseum via OOG naar jou!
De expositie met verder nog keuzes van schrijfster Naema Tahir, Wereldbank-bewindvoerder Herman Wijffels, fotografe Viviane Sassen en presentator Filemon Wesselink is alleen te bezoeken middels een reservering bij het Rijksmuseum. De Eregalerij is normaal gesloten wegens de verbouwing, maar is nu bij hoge uitzondering geopend voor de expositie. Het museum laat dagelijks honderd bezoekers toe.
Je moet hiervoor reserveren, dat kan via www.rijksmuseum.nl/oog. Het entree van deze speciale expositie die slechts tien dagen duurt, kost tien euro, en dat is inclusief OOG waar een uitgebreid interview met mij in staat met foto’s.
Ik ben ontzettend benieuwd wat jullie er van vinden!
Groetjes,
Marco.