Biografie

Biografie

Marco Roberto Borsato is geboren op 21 december 1966 te Alkmaar als zoon van Roberto Borsato en Mary de Graaf. Het gezin verhuist naar Italië, waar zijn vader een restaurant aan het Gardameer gaat runnen. Na een aantal jaar in Italië te hebben gewoond verhuist Marco met zijn moeder, broer en zus weer naar Nederland. In 1998 trouwt Marco met Leontine Ruiters. Samen kregen zij drie kinderen Luca, Senna en Jada.

 

Het is 7 april 1990 wanneer Marco de soundmixshow wint met de vertolking van het nummer ‘At This Moment’ van Billy Vera. Na deze overwinning sluit Marco een platencontract af en brengt hij drie Italiaanstalige albums uit. In 1994 besluit Marco over te stappen naar het Nederlands en start er een mooie samenwerking met producer en componist John Ewbank. Het eerste product van deze samenwerking is het Nederlandstalige album ‘Marco’. Het nummer ‘Dromen Zijn Bedrog’ werd de eerste single van dit album en dit blijkt een enorm succes. Het nummer staat maar liefst 13 weken op de eerste plaats van de Nederlandse hitlijsten. De samenwerking tussen John en Marco blijkt een gouden combinatie want na het album ‘Marco’ worden en nog vele albums gemaakt, waaronder het meest succesvolle album ‘De Waarheid’ uit 1997.

 

Marco zit inmiddels 31 jaar in het vak. Het aantal hoogtepunten in zijn carrière is groot. Één van deze hoogtepunten was zijn terugkeer na 15 jaar in De Kuip in 2019, waarna het aantal optredens in dit stadion op maar liefst veertien keer uitkomt. Verder stond hij, sinds de opening in 2012, al twintig keer in Ziggo Dome, vijfentwintig keer in het Gelredome, 20 keer in Rotterdam Ahoy en 53 keer gaf Marco een concert in het Sportpaleis in Antwerpen.

 

Marco heeft veel nummer 1 hits op zijn naam staan. Zijn eerste nummer 1 hit dateert uit 1990 en is het nummer ‘Dromen Zijn Bedrog’ en zijn laatste nummer 1 plek behaald hij in 2019 met het nummer ‘Hoe Het Danst’. Andere grote nummer 1 hits zijn onder andere: ‘De Bestemming’, ‘Binnen’, ‘Rood’, ‘Wit Licht’, ‘Dochters’ en ‘Afscheid Nemen Bestaat Niet’. In november 2011 brengt Marco het verzamelalbum ’#1’ uit. Het album bestaat uit 2 cd`s, al zijn nummer 1-hits uit de Nederlandse hitparades die tot dat moment zijn opgenomen staan op cd 1 en op de tweede cd zijn de favoriete liedjes van de fans verzameld.

In de 31 jaar dat Marco in het vak zit lopen duetten en samenwerkingen als een rode draad door zijn carrière. Wat voorbeelden van deze bijzondere samenwerkingen zijn:  Het nummer ‘Because We Believe’ met Andrea Bocelli, ‘Wereld Zonder Jou’ en ‘Ik Zou Het Zo Weer Overdoen’ met Trijntje Oosterhuis en ‘Breng Me Naar Het Water’ met Matt Simons. Om het 30-jarig muzikale partnership met John Ewbank te vieren starten Marco en John in 2019 een nieuwe serie samenwerkingen. De eerste single die uitgebracht wordt is het nummer ‘Hoe Het Danst’ met Armin van Buuren en Davina Michelle. De tweede van deze reeks is het nummer ‘Lippenstift’ met Snelle en het laatste uitgebrachte duet van deze reeks is het nummer ‘Een Moment’ met Rolf Sanchez.

 

Marco loopt altijd voorop met nieuwe ontwikkelingen. Zo zorgt Marco in 1998 voor een nachtelijke drukte bij diverse winkels als de verkoop van zijn nieuwe cd ‘De Bestemming’ in 350 plaatsen van het land ’s nachts om twaalf uur begint. Marco is de eerste artiest die een nieuw album alleen op DVD uitbrengt. Op de DVD ‘Zien’ staan dertien nummers. Deze nummers zijn allemaal voorzien van een videoclip. Bij de concerten van Marco maakt hij altijd gebruik van de nieuwste technieken. Bij de concerten in De Kuip in 2019 bestond het decor onder andere uit 1.000 vierkante meter led-schermen wat voor indrukwekkende beelden zorgden.

 

 

In 2011 begint Marco als coach op de rode stoel in het populaire tv-programma ‘The Voice of Holland’, waar hij zijn jarenlange ervaring als artiest met volle overgave overbrengt op nieuw zangtalent. Van de vijf seizoenen dat Marco coach is, weten vier van zijn kandidaten er met de winst van door te gaan. Door zijn drukke agenda moet Marco in 2016 besluiten te stoppen met zijn rol als coach in ‘The Voice of Holland’. Al blijft hij wel coach in ‘The Voice Kids’, waarin hij sinds 2012 op de rode stoel zit om jong zangtalent te coachen en in 2018 wordt hier de senior variant ‘The Voice Senior’ aan toegevoegd.

 

Naast al zijn werkzaamheden maakt Marco ook nog tijd vrij voor zijn hobby’s. Zijn grote passie is duiken en hij is dan ook regelmatig onder water te vinden. Een andere grote hobby is fotograferen. Na zijn deelname aan het televisieprogramma ‘Het Perfecte Plaatje’ is hij steeds enthousiaster geworden over het fotograferen. Zo ging hij samen met fotograaf Raymond Rutting naar Aruba om daar te fotograferen. De foto’s die daar gemaakt zijn, waren te zien in de tentoonstelling ‘Gezichten van Aruba’.