Rood

Rood

Rood

Single - 01 mei 2006

Afkomstig uit het album Symphonica In Rosso.

In Nederland was het Borsato’s tiende nummer 1-hit en zijn vijfde achtereenvolgende. De achtste week dat de single op nummer 1 stond had Borsato in zijn carrière in totaal 1 jaar (52 weken) de Nederlandse Top 40 aangevoerd. Het is pas de derde plaat in de geschiedenis van de Top 40 die elf weken of meer op 1 stond. In Nederland en Vlaanderen werd het de best verkochte plaat van het jaar 2006.

Het lied bestaat uit verschillende stukken met elk een ander genre. Zo is het begin in de vorm van een ballad, onderbroken door een up-tempo stuk met een symfonieorkest. De hierop volgende refreinen en coupletten bevatten trance-invloeden. Halverwege wordt dit afgebroken door riverdance-muziek en vervolgens een rustiger gedeelte met kerkorgelklanken. In een uitgebreidere versie van het lied op de single volgen nog enkele minuten met instrumentale jazzmuziek.

In de Single Top 100 kwam Rood binnen op de eerste plaats; in Vlaanderen steeg de single in de tweede week door naar nummer één. Na zeven weken nummer-1 werd de single in de Ultratop 50 naar nummer 2 gestoten door de single Jij bent de mooiste van Laura Lynn. De hitparade voerde echter enkele weken later een beleidswijziging door, waarna singles die verkocht waren als promotiemiddel voor evenementen of producten niet meer werden meegeteld. Dit betekende dat Lynn tien plaatsen daalde en Rood weer naar nummer-1 steeg. Na weer twee weken op 1 werd Borsato van de positie verdreven door Lief klein konijntje van Henkie.

Na 24 weken verliet Rood de Top 40, maar in de Single Top 100 stond de single nog wekenlang in de top 10. Wanneer de Top 40 zoals vroeger louter uit verkoopgegevens had bestaan (en dus geen airplay had bevat), had de single een recordtijd van 28 weken in de top 10 gestaan (record is 26 weken).

In de Single Top 100 stond de plaat 45 weken genoteerd. Het is de op vijf na langstgenoteerde plaat ooit, en moet alleen de No one but you van B-Yentl (67 weken), Kabouterdans van Kabouter Plop (64 weken), “Chasing Cars” van Snow Patrol (58 weken), Last Christmas van Wham! (51 weken) en “This is the life” van Amy MacDonald (51 weken) voor zich dulden. In Vlaanderen stond de single ook lang genoteerd. Het is inmiddels de langst genoteerde plaat ooit in de Ultra Top 50.

CD 1

#1 Rood (single Version) 05:19 iTunes Spotify Winkel
#2 Rood (anthem Symphonica In Rosso) 08:26 iTunes Spotify Winkel