6 januari gezamelijke TV-actie!

02 January 2005

6 januari gezamelijke TV-actie!

De publieke omroep en de commerciële zenders RTL4 en SBS6 houden op donderdag 6 januari een gezamenlijke tv-actie voor de slachtoffers van de zeebeving. Alle programma’s hebben dan een aangepast programma. Aan het eind van deze avond, zullen zo’n 40 artiesten samenkomen om de single ‘Als je kan helpen’ te presenteren…

Net als iedereen, voelde ik me verslagen toen ik de gruwelijke beelden zag van de zeebeving in Azië. Al die mensen, al dat verdriet! Ik voelde me machteloos, vooral ook omdat ik op vakantie ben in Curaçao. Net als iedereen wilde ik maar één ding: helpen!

De zeebeving vond plaats op zondag 26 december, 2e Kerstdag, voor de kust van het Indonesische eiland Sumatra. Deze aardbeving in zee had een kracht van 9,0 op de schaal van Richter, de zwaarste sinds veertig jaar. Kort na de beving waren hoge vloedgolven die de kusten van India, Bangladesh, Myanmar, Thailand, Maleisië, Indonesië, de Malediven en Sri Lanka troffen het gevolg. Elke dag lezen en horen we nieuwe aantallen dodelijke slachtoffers van deze natuurramp, die steeds naar boven worden bijgesteld. Inmiddels wordt het dodenaantal op 130.000 geschat, maar dat blijven schattingen, nog duizenden mensen zijn vermist. Daarbij kampen de mensen die de ramp overleefd hebben nu met diarree, koorts, infecties van de luchtwegen, hoofdpijn en maagproblemen. De eerste kinderen zijn inmiddels aan de gevolgen van longontsteking overleden. Volgens de Verenigde Naties zijn er 5 miljoen mensen dakloos. Unicef schat dat misschien wel een derde van de omgekomen mensen kinderen zijn. Terwijl ik dit schrijf realiseer ik me dat ik niets nieuws vertel, maar het raakt me zo dat ik jullie persoonlijk wil vragen een steentje bij te dragen!

Door middel van een donatie naar giro 555 van de Samenwerkende Hulp Organisaties kun je de slachtoffers helpen. Een steuntje in de rug, een hart onder de riem. Iedereen kan naar draagkracht zijn bijdrage leveren en samen deze mensen hulp bieden!

Maar veel mensen willen meer doen. Clubs en verenigingen, in de horeca, maar eigenlijk overal, zie je initiatiefnemers die iets ludieks willen doen om extra geld op te halen. Want iedere euro is er één! En met zoveel miljoenen getroffen mensen, is er veel, veel geld nodig. 

Veel artiesten hebben enkele dagen na de ramp, in de studio samen een lied ingezongen. Het lied, getiteld ‘Als je iets kan doen’ is van Tjeerd Oosterhuis en de tekst is van Tjeerd en Karin Bloemen. Op de single hoor je Trijntje Oosterhuis, Edsilia Rombley, Ilse DeLange, Karin Bloemen, Ali B., Brainpower & TLM, Guus Meeuwis, Sharon den Adel (Within Temptation), Do, Jaques Poels (Rowwen Heze), Daniel Lohues, Chipz!, Mathilde Santing, Hind, Raffish, Jim, Replay, Antonie Kamerling, Sita, Jan Smit, Gio, Julian Thomas, Alain Clark, George Baker, Marianne Weber, Ruth Jacott, Jamai, Tim Akkerman (Di-rect), Maud, Joost (Novastar), Richard Kemper (Veldhuis & Kemper), Laura Fygi, Men2B, en Renee (winnares Sterrenjacht). 

Ook ik wilde graag mijn bijdrage leveren, maar ik kon op deze korte termijn niet terug naar Nederland. Terwijl mijn collega’s in Nederland in de studio stonden, deed ik dat gelijktijdig ook in Curaçao. Mijn bijdrage is via internet inmiddels in Nederland beland. Ik zal dus gewoon op de single te horen zijn!

Op donderdag 6 januari a.s. zal er een grote televisie-uitzending aan de ramp worden gewijd. Als afsluiting van dit programma zullen alle artiesten de single ‘Als je wat kan doen’ zingen. De volgende dag zal de single overal te koop zijn voor het symbolische bedrag van

€ 5,55, verwijzend naar giro 555.

Uiteraard heb ik alles op alles gezet om met een eerdere vlucht terug te kunnen. Zo kan ik er donderdag toch bij zijn!! Want jongens, zeg nou zelf, we moeten alle krachten bundelen om te helpen. Een ramp van deze ongekende omvang, deze mensen, verdienen onze hulp!

Een oceaan van verdriet

vraagt meer dan een lied…

Maar het is een begin!

Groet,

Marco.

P.S. Ook kun je een eenmalig machtiging invullen op 

de website van de SHO, surf daarvoor snel naar www.giro555.nl en klik op ‘doneer hier’ in het linkerframe!