Bijzonder Groningen!

15 October 2014

Bijzonder Groningen!

Dinsdag 14 oktober stond ik met mijn band in de Martiniplaza in Groningen en wat was dat weer een geweldige avond! Waar Groningers nog wel eens beticht worden van nuchterheid en stuurs zijn kan ik zeggen dat ik een overweldigend enthousiasme heb gezien waar ik nog van onder de indruk ben. Wat heerlijk om in Groningen te mogen spelen!

We hadden vandaag drie Meet & Greets gepland. Met Laura, die ik vijftien jaar geleden als zevenjarig meisje had ontmoet in het ziekenhuis en die zo graag een foto wilde zonder slangetjes en infusen. We hebben een prachtige foto samen gemaakt, dat snap je. De tweede ontmoeting zou met Agnes zijn, die ernstig ziek is. Agnes gaat echter snel achteruit en werd kort geleden opnieuw opgenomen. Een bezoekje aan mijn concert was helaas geen optie meer. Natuurlijk hebben we het schema toen omgegooid, als Agnes niet naar mij kon komen, ging ik gewoon naar haar! Ik ontmoette haar in het ziekenhuis, samen met haar man en kinderen. Ook haar zus en nichtje en beste vriendin waren aanwezig. Het werd een tikkeltje emotionele maar vooral heel fijne bijeenkomst, vond ik. ’s Avonds zag ik haar dochter in het publiek staan, ze waren aan het filmen en ik heb Agnes vanaf het podium toegesproken, zo was ze er toch een beetje bij. Het canvasdoek wat Agnes boven haar bed heeft hangen, heb ik gesigneerd. Het straalt voor haar rust en vertrouwen uit, dat vind ik fijn om te horen. Ik vond het heel fijn om Agnes en haar lieve, dappere gezin te ontmoeten.
 


Ik heb al veel vaker verteld over de warme band die ik met het Brandwondencentrum van het Martiniziekenhuis in Groningen heb. Ik kom er, als mijn agenda het toelaat, graag even kijken en houdt ook contact met Bianca Habing die hier werkt. Ook is er de speciale Borsato-knuffelkast waar kinderen, broertjes en zusjes van patiënten die hier verpleegd worden een knuffel kunnen uitzoeken om ze af te leiden van alle zorgen die ook zij hebben en zich even verwend voelen met een nieuwe knuffel. Ik heb het op me genomen ervoor te zorgen dat deze kast steeds goed gevuld blijft en mede dankzij mijn fans slagen we hier erg goed in.

Wat het Brandwondencentrum inmiddels al heeft gerealiseerd is de kindvriendelijke verbandwisselkamer en dat hebben ze weten te realiseren door middel van o.a. een virtual realitybril. Je moet je voorstellen dat brandwonden afschuwelijke wonden zijn en dat het vervangen van het verband op die wonden buitengewoon pijnlijk is. Bij brandwonden heb je het vaak over kinderen en dat zij die pijn moeten doorstaan is een verschrikkelijk gegeven. In het Martiniziekenhuis hebben ze nu deze verbandwisselkamer weten te realiseren. Dankzij de virtual realitybril worden de hersenen van deze kinderen zo geprikkeld dat hun hersenen automatisch een signaal geven zoveel mogelijk energie te sturen naar wat ze zien en horen en niet naar de pijn die ze tijdens het wisselen van verbanden normaal ervaren. Dankzij deze methode worden pijnprikkels veel minder geregistreerd en dat is natuurlijk geweldig! Voor kinderen tot een jaar of 2 werkt deze virtual realitybril niet op deze manier en daarom is men in Groningen begonnen met het maken van plannen voor een verbandkamer voor deze allerkleinsten.

“Door wetenschappelijk onderzoek en ervaringen weten we dat naast medicijnen tegen de pijn, ook een goede begeleiding en het afleiden van de patient erg goed werken om de pijn van de dagelijkse verbandwisselingen te verzachten. Dat is mogelijk met een speciale verbandwisselkamer voor kinderen. Spelend in water, in een ruimte die voor kinderen tot de verbeelding spreekt en die op hun leeftijd is aangepast. We kunnen met zo’n ruimte de angst voor dit dagelijkse pijnlijke ritueel enorm verminderen. In de verbandwisselkamer kunnen kinderen samen met een pedagogisch medewerker hun eigen kamer maken door magneten van dieren op de prachtige muren te plakken. Daarmee kunnen ze opgaan in de mooie fantasieverhalen die hen helpen bij het voorbereiden op de verbandwisseling. Ook kunnen ze een spel spelen op de iPad, een leuke film kijken of luisteren naar hun favoriete muziek Door de hoge hygiëne-eisen en de combinatie van techniek en water, hangt er een flink prijskaartje aan deze droom. Financiering van de medische basisinrichting is rond, maar het Brandwondencentrum wil meer. Niet voor onszelf, maar voor de kinderen in ons brandwondencentrum. Het Brandwondencentrum wil daarom de meest kindvriendelijke verbandwisselkamer van Europa maken!”
 


De derde Meet & Greet had ik met de lopers van de 4 Mijl van Groningen die het hoogste bedrag voor deze verbandwisselkamer bij elkaar gelopen hadden. Een geweldige prestatie en op een klein bedrag na, is het volledige bedrag wat nodig is om deze bouw te realiseren nu dus bij elkaar. Met de bouw wordt spoedig gestart, we hopen in het voorjaar deze verbandwisselkamer uitgebreid aan jullie te kunnen laten zien!
Natuurlijk sprak ik Bianca Habing ook en zij had een heerlijke zelfgemaakte appelkoek meegenomen. Ik kan je vertellen, heerlijk was hij! Ik ben alleen fanatiek aan het trainen om in conditie te blijven, ik let goed op wat ik eet maar dat stukje cake, dat kon ik niet weerstaan. Of eigenlijk de stukjes cake want ik nam er wat meer van dan eigenlijk goed voor me was, haha! Direct erna moest ik het podium op en optreden is tegelijkertijd topsport. Tijdens het zingen van Rood begon de cake een eigen leven te leiden maar als ik mijn publiek oproep te gaan springen kan ik natuurlijk zelf niet achterblijven. Gelukkig had ik alles onder controle, bleef de cake waar hij hoorde en was het kort daarna ook nog eens pauze. Wat ik eigenlijk jammer vind is dat dit minimale gebeuren, een akkefietje met een stukje cake, nu de koppen in de pers vormt terwijl het juist moet gaan over het Brandwondencentrum en het meer dan fantastische werk dat zij doen! Tegen Bianca wil ik zeggen dat haar cake nog net zo heerlijk is, dat ze zich zeker niet bezwaard moet voelen,maar me een volgende keer een tik op mijn vingers moet geven als ik toch nog een stukje wil pakken, haha…

Het heeft mijn avond zeker niet negatief beïnvloed, ik heb ongelofelijk genoten. Het publiek in Groningen neemt een ongekende warmte met zich mee, ik kom dan ook gauw weer terug als het aan mij ligt!
Het was laat toen ik weer thuiskwam maar ik voelde me heerlijk. Een aantal bijzondere ontmoetingen, een fantastisch optreden in Groningen en een meer dan geweldig resultaat voor het Brandwondencentrum in Groningen! 


Groetjes,

Marco