Borsato grote winnaar Edisons!

22 March 2009

Borsato grote winnaar Edisons!

Sinds 1960 wordt jaarlijks de prestigieuze muziekonderscheiding de Edison uitgereikt aan ‘geluidsdragers van bijzondere kwaliteit’. Vanavond werden in het World Trade Center in Rotterdam deze geliefde beeldjes opnieuw uitgereikt! Marco Borsato werd met twee Edisons de grote winnaar van deze editie!

Eerdere jaren waren ook al zeer succesvol voor Marco te noemen, want het prachtige bronzen beeldje van beeldhouwer Pieter d’Hont stond inmiddels al in tienvoud op zijn schoorsteenmantel.

Toch waren de fans van Marco buitengewoon verrast toen bleek dat Borsato niet door de vakjury genomineerd was in de categorie Beste Artiest.

Met het Triple Platina Album Wit Licht, drie singles op de eerste plaats in alle muzieklijsten (Wit Licht, Stop de Tijd en Dochters) en acht uitverkochte concerten in het Arnhemse stadion het Gelredome was een nominatie voor de artiest die in 2008 ook nog een film maakte (Wit Licht, goed voor 300.000 bezoekers in een aantal weken) meer dan begrijpelijk geweest.

Het publiek trok zich er overigens verder niets van aan en heeft massaal op Nederlands meest favoriete zanger gestemd. Beiden publieksprijzen werden dan ook overtuigend door Marco gewonnen.

Zowel de Edison voor het Beste Album als de Edison voor de Beste Single mag naast zijn eerdere collectie beeldjes geplaatst worden.

Hoewel Marco zich misschien ook afgevraagd heeft waarom hij ontbrak in de nominaties van de vakjury, is het voor hem vooral belangrijk wat het publiek vindt, en met de twee bronzen beeldjes in zijn handen is die mening overduidelijk.

Marco:  “De Edison is de oudste muziekprijs van Nederland, maar ook de op één na oudste ter wereld. De uitreiking heeft zijn elan en glans terug, de uitreiking is echt in ere hersteld. Ik heb een hele mooie avond gehad, gesproken met o.a. het fantastische talent Sabrina Starke, die een Edison won als Beste Nieuwkomer, en uiteraard ook met Bløf, die geëerd werden met een Edison voor Beste Band. Alain en Ilse speelden ook de sterren van de hemel, het was een prachtig muzikaal evenement. Dat ik zelf ook twee Edisons mocht winnen maakte de avond nog specialer. Het publiek stemde zowel Wit Licht als Dochters naar een Edison, iets waar ik buitengewoon trots op ben.” 

De publieksprijs voor Beste Single ging naar Dochters, en deze werd uitgereikt door Europarlementariër Mr. A.J.M Manders. In het Europees Parlement houdt Toine Manders zich met name bezig met juridische zaken en interne markt beleidsterreinen, maar deze feestelijke avond schonk hij uit naam van het publiek de Edison aan Marco. 

Marco:  “Dochters is een bijzonder liedje wat me tijdens het inzingen al iedere keer raakte. Ook live in het Gelredome en nu in Antwerpen kan ik het maar heel moeilijk zingen zonder geëmotioneerd te raken. Ik wil deze Edison dan ook graag aan mijn dochter Jada opdragen!”

Marco vertelde dat de Edison een unieke prijs is, eentje waar er geen dertien van in een dozijn zijn, hoewel hij moest toegeven wel al aardig op weg te zijn. De Edison voor de single Dochters die wekenlang de nummer 1 positie in de hitlijsten aanvoerde, was zijn elfde Edison alweer.

Marco was nog maar nauwelijks teruggekeerd naar zijn zitplaats toen hij opnieuw het podium mocht bestijgen. Uit handen van 538 DJ Jeroen Nieuwenhuize ontving hij de Edison voor Beste Album. Wit Licht versloeg daarmee veertien andere albums.

Met deze twaalfde Edison heeft Marco er toch een dozijn in huis!

Marco is op dit moment bezig aan zijn succesvolle concertreeks Wit Licht in Antwerpen, waar hij negen shows geeft. Voor de Edison Awards reisde hij tussen de concerten door naar Nederland.

Redactie Borsato.nl

Foto: (c) Edwin Smulders