Borsato hoofdrol in nieuwe film!

10 January 2008

Borsato hoofdrol in nieuwe film!

In het programma De Wereld Draait Door maakte scenarioschrijver en regisseur Jean van de Velde bekend dat hij voor zijn nieuwste project ‘Wit Licht’ Marco Borsato als hoofdrolspeler heeft aangetrokken. De opnamen zullen zeer binnenkort van start gaan, in december 2008 moet de film in de bioscopen draaien. Wit Licht is het verhaal van een vader – zoon relatie in de problematiek van het Afrikaanse continent. 

“Als een kind verdwijnt, gaat een vader tot het uiterste. Tot in het hart van Afrika, tot in de hel van een burgeroorlog.”

De afgelopen jaren ben ik meerdere keren benaderd door regisseurs met diverse filmscripts. Toen ik het script van Wit Licht onder ogen kreeg, gebeurde er echter iets met me. Het verhaal greep me zo naar de keel, vind ik zo ingrijpend en spannend, mede door mijn affiniteit met Afrika, dat ik meteen wist dat ik dit wilde doen. Het betekende dat ik het roer om zou moeten zetten, mijn energie en inspanningen op een nieuw doel zou moeten vestigen, maar ik voelde het tot in mijn kleine teen: dit is iets wat ik beslist wil doen.

Ik heb nooit gekozen voor platgetreden paden, ben altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen en ik ben altijd al iemand geweest die de grenzen van zijn kunnen opzoekt, die op zoek is naar de rek in zijn talent. De film Wit Licht past daar uitstekend in.

Ik realiseer me dat ik weinig ervaring heb met acteren, maar ben ook niet geheel onervaren. Voor diverse videoclips, en de gehele dvd ‘Zien’ klom ik in de huid van een ander. De regisseurs die aan dat project meewerkten zoals Dick Maas, Mathijs van Heijningen jr., Johan Nijenhuis en Theo van Gogh waren lovend over mijn acteerprestaties. Daarnaast heb ik ook diverse commercials geschoten, zoals voor chipsfabrikant Lays. De Vlieger, de Hond, Oma, Schipbreuk, met Daphne Deckers en de Lifter zijn daar voorbeelden van. 

Tot slot heb ik ook drie commercials voor de BelCompany gemaakt. De ‘liever iets te kiezen?’ filmpjes maakte ik rondom het thema Pizza, maar ook met Frans Bauer en Snoog Dog. In ‘Zoop in India’ had ik een gastrol, hoewel dat eigenlijk een gimmick was. Het was wel opnieuw een kennismaking met het medium film.

Jean van de Velde is een buitengewoon goed regisseur die net als ik zeer betrokken is bij het continent Afrika. Jean is daar opgegroeid en heeft persoonlijke ervaringen met de problematiek die het continent kent. Hij heeft ook lange tijd in Afrika gewoond. Zijn ouders zijn drie keer gevlucht voor een burgeroorlog, waar ook Jean als kind herinneringen aan heeft. Het scenario voor Wit Licht is dan ook van zijn hand. Ik ben buitengewoon vereerd dat hij in mij een goede hoofdrolspeler ziet. Jean heeft veel ervaring, hij regisseerde o.a. de Kleine Blonde Dood, All Stars, Lek, Floris en Wild Romance, en is scenarioschrijver voor o.a. All Stars, Lek en De Kleine Blonde Dood.

De afgelopen maanden heb ik acteerlessen genomen en veel met Jean gerepeteerd. Ik heb me er voor de volle 100% opgestort en ben er zeer serieus mee aan de slag gegaan. Het team waarmee we gaan werken is ook heel bijzonder. Zo zal o.a. Thekla Reuten een belangrijke rol spelen. Thekla kennen we van onder meer van de films ‘De Tweeling’ en ‘Ober’, maar is ook in de Verenigde Staten succesvol met bijvoorbeeld de televisiehit ‘Sleeper Cell’, de speelfilm Blood Wedding en de film In Tranzit (o.a. met John Malkovich).

Verder wordt er met Wit Licht gewerkt met o.a. Peter Adam (editor o.a. voor ‘Goodbye Lenin’, genomineerd voor een Golden Globe), Theo van de Sande (director of photography/cameraman o.a. voor Blade) en decor designer Wilbert van Dorp (o.a. Zwartboek). Aan alles merk je dus dat het om een grote productie gaat.

Tevens is de film uitgekozen voor de Telescoop bijdrage. Hier komen maximaal twee films per jaar voor in aanmerking en wordt alleen geleverd aan een film die hoge verwachtingen heeft. Het toekennen van deze bijdrage onderstreept het vertrouwen van filmkenners in deze film.

Al met al gaat het een zeer spannende periode worden waarvoor ik veel in Afrika zal zitten. Ik heb er ongelofelijk veel zin in!

Groet,

Marco.