Buma NL

20 September 2016

Buma NL

Vandaag mocht ik met een gastcollege Buma NL openen. Dé conferentie en hét festival voor Nederlandstalige muziek. Een eendaags evenement dat met panels, discussies, showcases en de awardshow het professioneel middelpunt is voor iedereen die werkt voor en met het Nederlandstalige repertoire! Bijzonder! Want ik stond dit keer niet voor een zaal gevuld met publiek, maar ik sprak mensen toe die aan de start van hun carrièrre staan, en dat zijn uiteraard mensen met een kritische noot. Welke skills moet je hebben, waar is het bij mij in het verleden goed én fout gegaan, waar kan het beter en waar kan de jonge generatie zich aan optrekken en zijn voordeel mee doen? Tegenwoordig is het voor beginnende artiesten lastig op de radio, hoe zorg je dat je in beeld komt en blijft, je een achterban achter je weet te scharen. We hebben een ontzettend groot draagvlak in Nederland bij het publiek. Je kunt van een klein zaaltje van 100 man publiek uitgroeien tot een zaal van 55.000 man. Natuurlijk kan niet alles wat je onderneemt een succes worden. Daar moet je van leren en de positieve kant zien. Maar met hard werken en inzet kun je ongelofelijk veel bereiken.
Ik vond het in ieder geval super interessant om daarover met radio-dj Daniël Dekker in gesprek te gaan!Deze dag werd ik ook nog aangenaam verrast door de Ticketmaster Award voor de meest verkochte tickets van 2015/2016 en daarmee populairste artiest te mogen ontvangen. Wauw! Zowel het aantal verkochte kaarten, als het aantal zoekopdrachten maakte dat ik deze prijs uit handen van Daniël uitgereikt kreeg.

Aukina Buining van Ticketmaster zegt hierover: “Naast de twaalf uitverkochte ZiggoDome-shows trad hij ook nog op door het land met losse shows. Een ongekende prestatie en daarom de terechte winnaar.” Daarmee doelde Aukina op de concerten die ik tijdens de festivalzomer heb mogen doen en waar ik erg van genoten heb. Ik ben ontzettend blij met deze prachtige onderscheiding en deze zal dan ook een respectvol plaatsje krijgen op mijn kantoor.

’s Avonds bleken er nog meer verrassingen in het verschiet te liggen. Ik was namelijk voor twee Buma NL Awards genomineerd en hoe fijn was het toen ik ze ook nog daadwerkelijk uitgereikt kreeg! In de categorie ‘Beste Album-Pop’ was de award voor mijn album ‘Evenwicht’ en ‘Mooi’ (waarvan de videoclip al ruim 6 miljoen keer bekeken is) kreeg, door de meest gestreamde track te zijn, de onderscheiding ‘Beste Single-Pop’. Ik ben bijzonder dankbaar en oprecht trots op deze geweldige prijzen!
 Dank jullie wel!


Groetjes,

Marco