Dag van de BHV!

03 November 2014

Dag van de BHV!

Vandaag, maandag 3 november, is het de Dag van de BHV en daar wil ik graag even wat extra aandacht aan besteden. Bedrijfshulpverlening is iets waar ik in het verleden niet direct bij stilstond maar sinds de TIA die ik begin dit jaar kreeg ben ik me meer en meer bewust van het enorme geluk dat ik gehad heb. Mede omdat er direct snel en adequaat gehandeld is ben ik weer helemaal de oude en kan ik nog altijd touren, coach zijn en alles doen waar ik zo van houd. Ik heb enorm veel geluk gehad maar dat geldt zeker niet voor iedereen en daarom wil ik vandaag ook aandacht besteden aan deze Dag van de BHV. 

In Nederland zijn er zo’n 500.000 bedrijfshulpverleners actief. Het is goed te beseffen dat op de schouders van deze bedrijfshulpverleners de verantwoordelijkheid rust snel en adequaat te handelen in die eerste kostbare minuten na een incident, in afwachting van professionele hulpverlening. Zoveel mensen overkomt iets op het werk en dankzij de inzet van de vele bedrijfshulpverleners die ons land kent kunnen zij dit navertellen. Bedrijfshulpverleners worden niet zomaar aangewezen maar doorlopen een heel opleidingstraject waarin ze niet alleen theoretische kennis opdoen maar ook praktijkervaring. Hij of zij leert waar aan gedacht moet worden bij een beginnende brand, een ontruiming, bij een onwelwording of een hevig bloedende wond. Daarnaast moet een bedrijfshulpverlener de vertaalslag kunnen maken richting professionele hulpverlening en hen kunnen informeren met duidelijk en concrete informatie.
Zij zijn degenen die de eerste hulp verlenen bij een (bedrijfs)ongeval, die iemand in een stabiele zijligging leggen, een hevig bloedende wond op de juiste manier met een drukverband verbinden maar vaak ook degenen die een reanimatie starten in die eerste kostbare minuten of seconden.
Bedrijfshulpverleners hebben het leven van zoveel mensen gered en daarom zet ik ze vandaag graag in het zonnetje!

Ik ben me erg bewust geworden van het belang van snel handelen, dat dingen zo anders kunnen aflopen en daarom vraag ik ook jullie aandacht voor de Dag van de BHV. Jouw collega’s zetten zich ook in voor jouw welzijn en daarvoor verdienen ze vandaag een extra dikke pluim!

Groetjes,

Marco