De ‘Walk of History’ in Alkmaar

21 November 2016

De ‘Walk of History’ in Alkmaar

Alkmaar is de stad waar ik van hou, mijn roots liggen er en ondanks dat ik inmiddels al jaren in Blaricum woon zit Alkmaar diep in mijn hart en neemt het een grote warme plaats in. Ik kom nog heel regelmatig in Alkmaar, op bezoek bij mijn moeder of mijn broer Armando en iedere keer overvalt me dat gevoel van thuiskomen zodra ik Alkmaar binnenrijd. 
Die band met Alkmaar is er niet alleen een die ik zelf voel, maar die band is wederzijds. Ik was dan ook vereerd toen ik hoorde dat ik deel uit zou gaan maken van de ‘Walk of History’ die momenteel in de Langestraat heringericht wordt. De ‘Walk of History’ bestaat uit vijftig lichtgevende tegels die duizend jaar geschiedenis van Alkmaar in beeld brengen. Een wandeling in de winkelstraat brengt je van de Stadsrechten in 1254 en Cornelis Drebbel tot aan mij en AZ.

De Bergens kunstenares Pauline Bakker kwam met het idee voor deze ‘Walk of History’: ‘Toen ik hoorde dat de Langestraat heringericht zou worden, dacht ik ‘ja!’. Vanochtend -17 november- werd de allereerste tegel geplaatst: nummer 48, met daarop Alkmaarse artiesten als Marco Borsato, Angela Groothuizen en Rudi Carell. Heel erg leuk om het nou eindelijk in de straat te zien liggen.’.

Pauline Bakker werkte onder meer samen met de Historische Vereniging Alkmaar, de winkeliers en kunstenares Katinka Krijgsman. De tegels zelf werden gemaakt in Purmerend. Alle tegels zijn geadopteerd en de namen van de sponsoren staan op de tegels.
Op 30 november wordt de ‘Walk of History’ officieel geopend door Karin Bloemen, die je ook op een tegel terug kunt zien. Vanaf diezelfde datum is ook de website actief waarop alle verhalen achter de tegels te lezen zijn. 

Zodra de ‘Walk of History’ gereed is ga ik graag een kijkje nemen. Waar ik altijd zeg vooruit te kijken en je hoofd hoog te houden zal ik dit keer strak naar de grond kijken, haha! Kijken jullie na 30 november mee?

Groetjes,

Marco