Duiken met haaien!

25 May 2009

Duiken met haaien!

Met de vrienden waar ik al jaren mee duik, heb ik een hecht duikclubje. De samenstelling verandert af en toe, soms komt er iemand bij en soms houdt iemand het voor gezien, maar in de basis is The Dutch Dive Friends, zoals we ons noemen, al jaren gelijk. We zijn met een clubje van vijftien mensen en delen één en dezelfde passie: duiken. De Rode Zee is altijd de rode draad. We hebben diverse locaties in de Rode Zee al aangedaan. Noord, Midden, Zuid en DiepZuid hebben we al in eerdere reizen verkend en dit jaar deden we de Simply the Best tour.

We hebben onze reis gevaren met The Hurricane. Dat ziet er misschien uit als een luxe jacht, maar het is eigenlijk een soort kamperen op het water. Des te leuker ook natuurlijk! We hebben de Brothers Eilanden aangedaan, Little Brother en Big Brother en heel veel andere prachtige locaties gezien. Maar op de eilanden na, en dat stelt niet zoveel voor want behalve een vuurtoren is er niets te zien, hebben we een week geen land onder onze voeten gehad. Na een weekje heb je echt wel zeebenen kan ik je vertellen! We hebben dit jaar erg veel haaien gezien, eerdere jaren was dat minder, maar we zaten nu ook wat zuidelijker.

Voor mij is dit een hele grote vorm van ontspanning, we zitten een week op een boot, ik ben onder vrienden en ik hoef he-le-maal niks. We varen vaak 8 of 9 uur naar een volgende locatie en ik rommel dan een beetje met mijn duikuitrusting, praat met vrienden, we doen een spelletje of ik doe gewoon niks. Waar ik normaal vaak weinig rust vind en altijd bezig ben, kan ik dan heel goed gewoon niets doen.

Zoals altijd kwamen ook deze reis onze vrienden de dolfijnen weer langs. Het blijft een machtig mooi gezicht hoe ze langs de boot een stukje met ons mee zwemmen.

Ook mijn andere hobby kon ik weer uitoefenen, namelijk fotografie en dan nu met name onderwater fotografie. Ik sta er zelf dan ook minder vaak op want ik heb immers de camera in de hand! Ik heb ook een paar leuke filmpjes kunnen maken, waarbij de film met de hamerhaaien wel het meest spectaculair was.

Ik had een briljant filmpje gemaakt, dus ik opscheppen aan boord! “Ik heb dé film geschoten!” En toen bleek dat ik op het verkeerde knopje had gedrukt en hem daardoor niet goed opgeslagen had. Gefrustreerd vertelde ik onze gids dat ik deze duik persé nog een keer wilde maken waarop hij me liet weten dat de kans dat we de hamerhaaien opnieuw tegen zouden komen heel klein was.

Maar wat wil het toeval, diezelfde school met veertien hamerhaaien kwam keurig voor mijn lens zwemmen! Ik heb ook mezelf nog even gefilmd om te laten zien dat het echt geen trucage was, haha. En als een blij ei heb ik een aantal fantastische filmpjes kunnen maken die ik graag met jullie wil delen!

Ook hadden we ’s avonds een keer drie haaien rond de boot. Maar op die plek was het verboden om nachtduiken te maken en dus hebben we de volgende ochtend vroeg gedoken. De drie heren hadden vriendelijk op ons gewacht, normaal gesproken zwemmen haaien door als je ze tegen komt, maar deze drie haaien, soms vier of vijf, bleven bij ons in de buurt zwemmen waardoor we een uur lang, tot onze lucht op was, met de haaien hebben kunnen duiken.

De stroming in dit gebied is erg sterk, dus op sommige plekken hingen we aan een touw om je energie en lucht te sparen en toch alles mee te krijgen van wat er rond de boot gebeurt. Ook hebben we wat wrakduiken gemaakt, naar wel hele oude wrakken.

En wat ook altijd weer geweldig is: de vis eten die je zelf gevangen hebt!

Meestal maken we tegen zeven uur ’s morgens onze ochtendduik. Wanneer we naar een uurtje boven komen is het tijd voor een lekker ontbijtje en worden de flessen weer gevuld. We varen naar de volgende plek, maken nog een duik en lunchen. Soms blijven we dan op dezelfde plek dobberen om later die middag nog een duik te maken en soms varen we weer verder. We maken minimaal drie duiken op een dag en vaak nog een vierde, een nachtduik.

Omdat je zoveel tijd voor elkaar hebt, kom je ook tot echt goede gesprekken met iedereen. Niemand hoeft weg, negen van de tien keer heb je met je telefoon geen bereik je bent dus ook echt op elkaar aangewezen. Dat is heerlijk. We hebben ook gewoon echt een fantastische groep, dat moet gezegd worden. Mensen waar ik me thuis bij voel, waar ik mezelf kan zijn en waar ik kan ontspannen. Het was een geweldige reis!

Omdat ik nog niet in de gelegenheid ben geweest alle foto’s volledig uit te zoeken, ik moest immers aansluitend naar Cannes en sindsdien staat mijn agenda al weer overvol, komen er binnenkort nog een aantal foto’s online!

Peter, Marco, Edwin, Herman, Arnoud, Alex, Xander, Esther, Richard, Noor, Josanne, Katherina, Jos en natuurlijk Armando, ik heb ongelofelijk genoten van deze bijzondere reis en ik kan niet wachten op de volgende! Bedank voor deze geweldige week!

Groet,

Marco