Edison Oeuvre Award

03 October 2011

Edison Oeuvre Award

Zondag 1 oktober kreeg ik uit handen van Guus Meeuwis de Edison Ouevre Award uitgereikt! Nu wist ik al, doordat ik door Jakhals Thijs overrompeld was backstage bij The Voice of Holland, dat ik deze onderscheiding zou krijgen, maar vanavond mocht ik hem ook echt mee naar huis nemen!

De Edison is misschien wel de meest prestigieuze muziekprijs. Ik heb al twaalf van deze schitterende onderscheidingen mogen ontvangen de afgelopen jaren, maar ik denk dat ik deze wel de allermooiste vind!

Guus vertelde dat hij het met de jury eens was. “We weten allemaal dat je deze dubbel en dwars verdiend hebt. De albums van de afgelopen jaren, de liedjes, het hele oeuvre was meer dan fenomenaal. Je hebt de lat voor ons allemaal in Nederland heel erg hoog gelegd. Je hebt dingen voor elkaar gekregen waarvan we dachten dat het niet kon. Dat heb je gedaan door altijd het beste van jezelf naar boven te halen en door te gaan waar anderen stoppen.”

Na deze prachtige woorden en dito award, was er nog een verrassing. Een paar van mijn meest gewaardeerde collega’s zongen een aantal van mijn songs!
Zo zong Simon Keizer ‘Als Er Nooit Meer Een Morgen Zou Zijn’, wat hij geweldig deed. ‘Chickenskin’ is hierop wel van toepassing!
Krystl, die een Edison voor Beste Nieuwkomer had ontvangen, zong Afscheid Nemen Bestaat Niet, Ben Saunders zong het lied waarmee het allemaal begon namelijk At This Moment en tot slot zong Guus vol overgave Als Jij Maar Naar Me Lacht. Het was een legendarische, zeer indrukwekkende avond!

Het lijkt of de muziekindustrie de wind een tijdje tegen heeft gehad, er bleek moeite te zijn met de komst van het digitale tijdperk. Maar ze zijn een enorme inhaalslag aan het maken. En als je dan ziet wat er aan nieuw talent elk jaar weer opstaat! Ben Saunders, Go Back To The Zoo, Krystl… er loopt veel muzikaliteit rond wat de moeite van het ontdekken meer dan waard is! De Edisons hebben dit jaar in ieder geval een prima bestemming gekregen!

Beste mannelijke artiest – Rob de Nijs met ‘Eindelijk Vrij’
Beste vrouwelijke artiest – Anouk met ‘To Get Her Together’
Beste groep – Racoon met ‘Liverpool Rain’
Beste nieuwkomer – Krystl met ‘Rolling’
Kleinkunst/theater – Daniël Lohues met ‘Hout Moet’
Speciale Juryprijs – Happy Camper met ‘Happy Camper’
Publieksprijs beste album – Nick & Simon met ‘Fier’
Publieksprijs beste song – Ilse DeLange met ‘Next To Me’

Groetjes,

Marco